Årets første finaleklare lag

2. avdeling av NM lag og Norgesserien ble en thriller av dimensjoner, for nå handlet mye om å sikre plass i årets viktigste nasjonale lagfinaler. - Jeg skulle gjerne ha vært med selv, jeg, men ble skippa ut av NM-laget i år, for nå sier de andre at jeg er blitt for gammel, ler Stein Endresen.

av
Sille Kasin
Far og datter Siri og Stein Endresen er blant de mange som nå er klare for årets lagfinaler i NM og Norgesserien - han som lagleder, og hun som rytter på Sandefjord og Larvik Rytterklubbs NM-lag. Foto: Sille Kasin/ NRYF

Etter en forrykende torsdag med 1. avdeling i både NM lag og tre av fire divisjoner i Norgesserien, ble det denne fredagen avgjort hvilke klubblag vi får møte igjen i årets NM- finale i to av de fire divisjonene de kommende dagene. I finalene i Norgesserien møtes de seks beste klubblagene og alle likeplasserte med nummer seks av disse, dels på lørdag og dels på søndag. Alle feilpoeng fra de to første avdelingene teller med videre og inn i finalene, bortsett fra i NM, der alle lag stiller på null. I NM-finalen møtes for øvrig de åtte beste lagene. Ekvipasjene i 4. divisjon og 1. divisjon rir sin 2. kvalifisering på lørdag.

Null for seks 4. divisjonslag

Fra start fredag morgen sydet den flotte stevneplassen på Fredriksborg Hestesportsenter av liv, for først skulle nå endelig ekvipasjene fra 13 klubblag i 4. divisjon ut i sin 1. avdeling. Hinderhøyden var 0,80 m og gikk i 280, feil og stil, og her var alt fra velholdte fjordinger til erfarne store spranghester og sprangponnier med små ryttere pyntet til trengsel å se. Og begge sprangstildommerne, Marianne Tveter og Gitte Flam, de lot seg virkelig imponerer over mye flott riding.

De fire plasserte lagene gikk alle null, og best var Sandnes og Jæren Rideklubb med 225 poeng i stil, kun ett stilpoeng foran Bergen Rideklubb på 224 som nummer to. Nummer tre ble Hønefoss og Ringerike Rideklubb med 221.75, mens Drøbak Rideklubb ble nummer fire med i alt 219,75. Feil- og stilpoengene i dagens 1. avdeling tas med videre til 2. avdeling i morgen og også videre inn i finalen på søndag, og så langt står også Kristiansand og Søgne Rideklubb og Follo Hestesportklubb på null.

Å ri på lag er viktig

I løpet av fredagen på Fredriksborg Hestesenter snakket vi med flere profilerte navn innenfor sporten om viktigheten av et arrangement som helgens, og både NRYF landslagsleder sprang for ponni og children, Tom Vidar Leren Gjeldnes som også stiller som lagleder for Drøbak Rideklubb i helgen, Stein Endresen som er lagleder for Sandefjord og Larvik Rideklubb, samt Amalie Steen Hegre, som stiller som lagleder for de seks lagene til Sandnes og Jæren Rideklubb, og som også deltar som NM-utøver på ett av NM-lagene, er alle enige i at det ikke bare er gøy å ri på lag, men også særdeles viktig.

- Å ri på lag under NM lag og i Norgesserien er den skikkelige lavterskelen for å få mesterskapsfølelsen helt fra starten av, påpeker Tom Vidar Gjeldnes. Selv har han nettopp kommet tilbake fra EM i Oliva Nova i Spania, og har nok en gang fått bekreftet hvor viktig dette med lag er.

- Her kan jo rytterne egentlig selv helt velge sitt eget nivå og være med på de samme premissene og følge de samme reglene som man møter i større mesterskap. Helgens arrangement med NM lag kombinert med finaler i Norgesserien, er av stor betydning for rekrutteringen til sporten, og er kjempeviktig i utdannelsen av de unge rytterne. - Jeg synes det er viktig at alle lagene stiller opp, uansett hvilket nivå vi snakker om - og enten om det handler om å vise klubben sin utad, eller også å vise andre at dette er noe alle kan være med på, uansett om man er profesjonell eller helt amatør, eller uansett hva man som rytter holder på med, poengterer han.

Landslagslederen får full støtte for synet sitt av den profilierte rytteren, lagspilleren og treneren Stein Endresen.

- Grunnen til at man skal være med på sånne lagmesterskap som disse som arrangeres her på Fredriksborg denne helgen, er at de bygger veldig klubbmiljø og samhold. Dette er vedlig viktig, for vi driver jo med en individuell sport og folk skal lære seg å trekke lasset litt sammen, påpeker han. - En sånn type laghopping spleiser jo folk sammen, og man får jo noe sammen som er både spennende og morsomt. Det er faktisk veldig sunt.

Han tar en kort pause og fortsetter:

- Jeg skulle gjerne ha vært med selv, jeg, men jeg ble skippa ut av laget i år, for nå sier de andre at jeg er blitt for gammel, ler han. - Jeg elsker å ri på lag, jeg. Å ri på lag er jo noe helt spesielt, og det er jo her det starter. Da har du ikke bare deg selv å tenke på. Du må være en lagspiller og hjelpe de andre og bygge hverandre opp. Og det trengs virkelig, for som jeg har sagt – riding er en individuell sport, og det å lære seg å ta hensyn til andre, det er viktig.

Selv er han nå både glad over at NM-laget har kvalifisert seg til finalen på søndag, og er også beeistret over at Drøbaks andredivisjonslag har hoppet inn til finaleplass.

Amalie Steen Hegre er på sin side også enig i hva de to sier. - Og at hun er svært glad over aå ha ansvaret for så mange lag som nå er finaleklare, er helt sikkert.

- Vi i Sandnes og Jæren Rideklubb har med ett lag i hver av divisjonene og to lag i NM, og vi er glade og stolte over at alle fire lagene våre så langt nå er finaleklare, sier hun. - Det er Kenneth Sande som står bak engasjementet i klubben vår rundt dette å bygge og sende lag til mesterskapet og Norgesserien, fordi han ser det som viktig i en individuell sport som vår. Lagfølelsen er viktig, og det er også viktig at man begynner tidlig med å ri på lag, fordi det er ikke så mange muligheter vi har til å gjøre dette.

Selv har Amalie deltatt i mange laghoppinger i Norgesserien opp gjennom årene, og hun har også representert Norge i store internasjonale mesterskap som lagrytter da hun var yngre.

- Jeg selv har jo vært så heldig å ha representert Norge på lag internasjonalt, men har selvsagt gått gradene i alle divisjoner av Norgesserien først. Og det har vært veldig gøy, det, bekrefter hun. - Det er også veldig viktig for rekrutteringen å begynne et sted, og man bør stille opp, uansett hvilket nivå man rir på, vil jeg nok si, avslutter hun smilende.

Finaleklare 3. divisjonslag

Etter 2. avdeling på fredag er det duket for spennende finale i Norgesseriens 3. divisjon på lørdag, der følgende lag møtes og tar med seg feilene sine fra de to første avdelingene:

Sandnes og Jæren Rideklubb, Fredrikstad og Omegn Rideklubb, Bergen Rideklubb, Syllling Rideklubb, Langklopp Ride og Kjøreklubb (alle på 4 feil) og Moss og Omegn Hestesportklubb (8 feil)

Finaleklare 2. divisjonslag

Etter dagens 2. avdeling møtes følende lag i finalen på lørdag, og disse tar også med seg feilene videre:

Arendal og Grimstad Rideklubb (4 feil), Drøbak Rideklubb, Bergen Rideklubb, Sandnes og Jæren Rideklubb, Moss og Omegn Hestesportsklubb (alle på 8 feil) og Fana Hestesportsklubb (15 feil)

Finaleklare NM-lag:

Årets NM-finale for klubblag går på søndag. Her møtes følgende lag, som alle starter på null:

Drøbak Rideklubb, to lag fra Sandnes og Jæren Rideklubb, Fana Hestesportsklubb, Larvik og Sandefjord Rideklubb, Arendal og Grimstad Rideklubb, Drammen og Omegn Rideklubb og Sylling Rideklubb.

Resultater: