De fleste cupveier fører til Telenor

Gjennom store deler av utendørssesongen er sprangutøvere på mange nivåer rundt og jakter poeng i cuper for å kvalifisere seg til innendørsfinalene denne høsten. Og for de fleste topper nok deltakelse på selveste Telenor Arena ønskelisten.

av
Sille Kasin
Illustrasjonsbilde: NRYF

Inneværende år har Norges Rytterforbund nok en gang lyktes i å få støtte fra ulike sponsorer til gjennomføring av de mange populære sprangcupene som setter sitt preg på utendørssesongen. Mens langt på vei de fleste av disse cupene har finaler i oktober på Telenor Arena, inviteres deltakerne i TopSpec Cup kategori 3 til finale under INM i regi av Grenland Ryttersportsklubb, mens de to beste toer- og enerekvipasjene etter kvalifiseringene i hver krets, også inviteres dit.

Men hva betyr så disse cupene for sporten vår?

Vi har tidligere snakket med Nina Johnsen som er sportsjef i Norges Rytterforbund, om nettopp dette.

Viktig for rekruttering og bredde

- Cupene er en svært hyggelig satsning på rekrutt- og breddenivå, fortalte Nina Johnsen da vi sist snakket med henne om dette. – De motiverer, og er engasjerende både for utøvere og foreldre. Å delta i en cup gir et eget «drive», og gjør at mange virkelig kommer seg ut og starter. For mange tjener deltakelse i cuper som et litt mer langsiktig mål som man kan ri mot, trene mot. Dette gir både motivasjon og også mestringsfølelse, som jo er så viktig i en individuell sport som vår.

Sportsjefen snakket seg da varm og takket spesielt sponsorene av cupene, som er med på å nå ut til bredden gjennom nettopp å støtte bredden.

- Cupene er en fin inngang til større oppgaver senere, la hun til. Å delta i cuper er en fin måte å kunne komme litt mykt i gang med å ri litt under press.

De mange sprangcupene gjennom sesongen er attraktive både for utøvere og publikum. Her ser vi deler av publikummet som var på plass under Sandefjord Horse Show presentert av JOTUN. Foto: Kristian Strøm

Veien til Telenor

Inneværende år som tidligere, er det viktigste målet for mange av deltakerne i de nasjonale cupene - uansett nivå og alder, å nå høstens finaler som i stor grad finner sted på Telenor Arena. Mens mange finalister når dette målet i løpet av kvalifiseringene som fremgår av statutt, gis enkelte en aller siste sjanse for kvalifisering under Bærum Rideklubbs nasjonale stevne på Telenor Arena i forkant av 2022-utgaven av Kingsland Oslo Horse Show.

Oline påmelding via nryfstevne.no er nå åpnet for Bærum Rideklubbs lands- og elitestevne sprang, ponni og hest, 6. – 9. oktober. Stevnet rommer en rekke åpne klasser fordelt i turer fra og med 1,10m og opp til og med Kingsrød Grand Prix Cup 1,45 m. Finalen i Kingsrød Grand Prix Cup 1,45 m inngår som en del av cupen på lørdag den 8. oktober, og teller med i sammenlagt poengsum og dermed også i kampen om riktig gode pengepremier.

Samme formiddag får også ponnirytterne en aller siste mulighet til å kvalifisere seg til finalen under Kingsland Oslo Horse Show gjennom deltakelse i The Body Shop Cup Very Last Chance, MB ponni kategori 2, og i Backe Cup The Very Last Chance, MB ponni kategori 1. Ifølge statutt vil også deltakerne i ponnicupene ha en siste mulighet til å nå finalene under KOHS på Telenor gjennom kvalifisering på Hønefoss den 23. – 25 september.

Andre cuper der stevneinvitasjonen nå åpner for å tilby utøvere en very last chance for å sikre seg finaleplass før portene åpnes for fullt for Kingsland Oslo Horse, er 1,20 Silver Tour Felleskjøpet Champion Cup The Very Last Chance søndag den 9. oktober – og også 1,40 m Gold Tour Sprangsportens Venner The Very Last Chance.

Den store finalehelgen

Selve finalene i de fem cupene som er omtalt ovenfor, finner altså sted under Kingsland Oslo Horse Show. Hestefesten er dette året lagt til 13. – 16. oktober. Mens de 15 beste deltakerne sammenlagt i Sprangsportens Venner Cup får ri CSI2*, får vi også her et gjensyn med de åtte beste juniorene og unge rytterne sammenlagt i NRYF Kingsrent Ungdomscup. Her er også vinner av NM junior og NM unge ryttere, lagene til Nordisk Baltisk Mesterskap, samt lagene til EM kvalifisert til å delta.

Statutter og foreløpig poengoversikter for årets spangcuper: