De er sporten vår

Milton, Darco, Valegro, Weihegold. Fire eksempler på firbente stjerner fra sporten vår. Alex, Bessemeinds Quasimodo Z, Quatro, Præstegårdens Leopold, Christianslund Fürstino – fem eksempler på firbente stjerner med norske ryttere. Stjerner som har vært, som er og som kommer. Hestene er våre stjerner – og disse skal få skinne! Fremover vil du få bli bedre kjent med hestene som er sporten vår!

av
Trine Meiningen
Foto: NRYF

Under en følelsesladet seremoni i forbindelse med World Cup-finalene i Leipzig i helgen ble Isabell Werths hoppe Weihegold pensjonert fra konkurransebanene etter en gullkantet karriere på dressurbanen. – Den siste linjen i küren vår var ganske følelsesladet, og når publikum ga Weihe stående applaus, var det bare fantastisk, sa Werth og fortsatte om seremonien for Weihegold: - Å gå inn der, sammen med teamet som har vært rundt oss i de siste syv-åtte årene, det var sterkt – å kjenne på den atmosfæren. Det var akkurat det man ønsker seg for en hest som henne, å gi henne denne æren – det var bare utrolig!

Firbente stjerner

Weihegold føyde seg med lørdagens seremoni inn i rekken over sportshester som har satt et punktum for sin karriere, men som for alltid vil ha et avtrykk etter seg i sporten.

"Danke Weihegold" - "Takk Weihegold" sto det, i gull, på dekkenet til Isabell Werths fantastiske partner gjennom mange år da hoppen ble pensjonert fra konkurransebanene under World Cup-finalen i Leipzig. (Foto: FEI/Liz Gregg)

En som mange vil definere som en av de aller største stjernene er trolig Valegro. Charlotte Dujardins vallak er hesten som overgår det meste og som alltid vil danse i våre hjerter.

Mange vil si "ingen over, ingen ved siden" om Charlotte Dujardins tidligere konkurranseheste Valegro. (Foto: FEI/Kit Houghton)

Og ennå kan mange kjenne frysninger ved minnene fra 1991, da John Whitakers magiske Milton takket for seg i et fullsatt Scandinavium.

Hestene er våre firbente helter – de er sporten vår.

-Det er hestene som er våre største stjerner! Vi har disse stjernene hele veien, fra bredde til topp, fra hobbyhesten, til skolehesten til konkurransehesten. Vi har våre hester som presterer på konkurransebanene, men hver hest har sin personlighet, sin historie, sin betydning for sin rytter. Dette er noe som skiller vår sport fra de fleste andre, dette er jo det som gjør ryttersporten så unik, sier Rebecca Ballestad-Mender, kommunikasjonsrådgiver i Norges Rytterforbund.

Derfor vil vi løfte frem hestene i vår sport mer, de er så utrolig mye mer enn bare konkurranseresultater. De er alle unike individer som gir av seg selv hele veien, og vi ønsker å sette dem enda mer i fokus. Hestene kan ikke lese og bryr seg neppe så mye om sin egen stjernestatus, men ved å løfte dem frem kan vi bidra til å understreke hvor viktige de er for oss og hvor viktig det er at vi behandler dem med kunnskap, ydmykhet og respekt. For å få dette frem, for å skape et fellesskap rundt våre herlige hester – for å skape litt «Milton-magi» - ønsker vi at alle skal få bli mer kjent med flere av våre hester som er på vei eller allerede er en del av vår toppsport. Derfor vil vi fremover presentere flere av de firbente stjernene vi har – og håpe at vi i det samme sprer rytterglede for alle også!

I morgen er det dressurhesten Centano, som har Anniken Hals som rytter, som er første hest ut!

Centano med Anniken Hals under NM 2021 på GRK Arena. (Foto: NRYF)