Dansk laggull på hjemmebane i Herning

De hadde så absolutt et favorittstempel, men de skrev likevel historie da de innfridde dette og sikret seg laggullet i VM i Herning i dag, det danske laget. Det ble britisk på sølvplass mens Tyskland tok seg om bronsen. For Norges del kostet feil dyrt for Isabel Freese og Trude Hestengen, og håpet om norsk deltagelse i Grand Prix Special brast.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Det ble dansk laggull, foran Storbritannia og Tyskland i lagkonkurransen i VM i danske Herning. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)

Det danske laget bestående av Nanna Merrald Rasmussen/Blue Hors Zack (Rosseau/Jazz), Carina Cassøe Krüth/Heiline’s Danciera (Fürstenball/De Niro), Daniel Bachmann Andersen/Marshall-Bell (Blue Hors Don Romantic/Michellino) og Cathrine Laudrup-Dufour/Vamos Amigos (Vitalis/Blue Hors Hotline) var alle over 76 % i dag, og Laudrup-Dufour toppet like godt resultatlisten med sine 81,864 %.

Det britiske laget ved Richard Davison/Bubblingh (Lingh/Picandt), Gareth Hughes/Classic Briolinca (Trento B/Royal Dance), Charlotte Dujardin/Imhotep (Everdale/Vivaldi) og Charlotte Fry/Glamourdale (Lord Leatherdale/Negro) pustet dem riktignok i nakken, men danskene holdt dem på en liten armlengdes avstand med sine 235,451 poeng totalt mot Storbritannias 234,223.

Danske Cathrine Laudrup-Dufour/Vamos Amigos toppet den individuelle listen med 81,864 %. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)
Britiske Charlotte Fry/Glamourdale ble belønnet med 80,838 % for sitt program. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)

På det tyske laget red Ingrid Klimke/Franziskus (Fidertanz/Alabaster), Benjamin Werndl/Famoso (Farewell III/Welt Hit), Isabell Werth/DSP Quantaz (Quaterback/Hohenhstein) og Frederic Wandres/Duke of Britain FRH (Dimaggio/Rubinstein). Disse sto for fire jevne ritt, i prosentintervallet drøye 75 til 77. Sammenlagt ble det bronse med 230,791.

Fjerdeplassen gikk til Sverige (227,142) foran Nederland (225,621) og USA (220).

De seks beste nasjonene i lagkonkurransen har med det resultatet kvalifisert seg til OL i Paris 2024. Det betyr at det er spikret at Danmark, Storbritannia, Tyskland, Sverige, Nederland og USA får sende lag til Paris.

Det norske laget bestående av Mathilde Merethe Klaesson/Sandbæks Rio El (Skovens Rafael/De Noir), Trude Hestengen/Christianslund Fürstino (Fürstenball/Cape Town S) og Isabel Freese/Total Hope (Totilas/Blue Hors Don Schufro) endte på 17. plass med 201,708 prosentpoeng.

Det begynte så godt

Det begynte så godt for begge de norske ekvipasjene til start i dag – først Trude Hestengen og så Isabel Freese. Trudes ni år unge Christianslund Fürstino innledet riktig godt, men under skrittøvelsen fikk han uheldigvis tungen bak bittet hvilket gjorde at de mistet både kontakt og fremdrift, i tillegg til at vallaken til tider ble dyp i formen. Trude prøvde å hjelpe sin hest ut av det, men kom ikke ordentlig ut av feilsporet. Dermed fikk de to ikke muligheten til å vise frem de fine kvaliteter de har i seg denne gang. Innledningsvis lå de på rundt 68 %, men sluttsummen ble 61,770 %.

-Det var en ubehagelig opplevelse, det at han fikk tungen over bittet. Jeg prøvde å hjelpe ham å få den på plass igjen, men kom ikke til. Han er bare ni år gammel, og jeg tror at han kjente på atmosfæren og ble litt nervøs. Men, jeg har stor tro på ham fremover, kommenterte Trude.

Akkurat som for Trude begynte det riktig godt for Isabel og hennes atletiske, mektige 10 år gamle hingst Total Hope. Det var en fryd både å følge med på ekvipasjen og dommerscoren – tallet 76 % lyste rett før den dyre feilen inntraff. I en piaff kom han inn litt bak bittet, hingsten stoppet opp og hoppet bakover. Dette medførte at de raste nedover poengmessig, helt ned til 60-tallet.

Klokt og rutinert red Isabel Total Hope «back on track”. De viste et nydelig galopprogram, med flotte serier og deilige økninger. Gradvis steg prosenten på imponerende vis slik at resultatet til tross for utfordringene ble hele 70,621 %. Det var en sterk prestasjon i seg selv, men det holdt ikke til å bli blant de 30 som etter lagkonkurransen gikk videre til mandagens Grand Prix Special.

-Jeg er selvfølgelig skuffet over resultatet I dag, men jeg forstår også hesten min, dette er bare vår femte Grand Prix, han er en ung hest og han ble litt tatt av atmosfæren her i dag. Han har massevis av talent, han lærer fort, men han er populær avlshingst, og vi prøver å ri ham så lite som mulig for å passe på at han klarer sin dobbelt-oppgave med både avl og sport, sa Isabel etter rittet.

Plasseringsmessig ble resultatet 35. plass til Isabel Freese/Total Hope, Mathilde Merethe Klaesson/Sandbæks Rio El ble nummer 48 og Trude Hestengen/Christiandslund Fürstino ble nummer 87.

Grand Prix Special begynner klokken 13.30, etterfulgt av medaljeseremoni. De 15 beste av disse går videre til Grand Prix kür på onsdag.

Start- og resultatlister