Danset i regnet i Ermelo

Flere ekvipasjer fikk oppleve at himmelens sluser åpnet seg over mesterskapsbanene i nederlandske Ermelo, men det hindret ikke de unge stjerneskuddene i unghest-VM i å skinne. En av årets gjennomvåte ekvipasjer ble vinneren av 6-års finalen, nederlandske Hans Peter Minderhoud med My Toto.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Våt vinnerglede i Unghest-VM - Hans Peter Minderhoud/My Toto vant 6-års finalen. (Foto: FEI/Leanjo de Koster-Digishots)

I 6-års klassen var det på ingen måte gitt fra start hvordan det skulle ende. Hans Peter Minderhoud/My Toto endte så langt ned som nummer 17 i første kvalifisering, men vant trøstefinalen og fikk dermed som en av de tre best plasserte i trøstefinalen plass i finalen – hvilket de utnyttet på beste måte.

Med 88,600 totalt – deriblant 9,5 for galoppen – gikk seieren i 6-års finalen nettopp til KWPN-vallaken My Toto (Glock’s Toto Jr/Voice, oppdretter A.P. Both) med Hans Peter Minderhoud i salen. Det ble tysk på andreplass ved hannoveranerhingsten Vitalos (FRH (Vitalis/De Niro, oppdretter Josef Bramlage) med Richter Leonie i salen. Denne ekvipasjen oppnådde 88,400 prosent. Bronsen gikk til den tyske hingsten Zuperman OLD (Blue Hors St. Schufro/Blue Hors Rockefeller, oppdretter Stefan Tietje) med 87,200 %. Rytter her var Beatrice Hoffrogge.

Oppdretter A.P. Both er også med på eiersiden av My Toto – og han hadde en nervepirrende søndag. – Etter å ha gått av som leder av organisasjonskomiteen, så jeg frem mot en avslappet søndag. Og så hender dette! Jeg si at dette var enda mer nervepirrende – og My Toto var førstemann ut, så det var en «waiting game»!

Hans Peter Minderhoud og My Toto ble ikke hindret i å prestere av kraftig nedbør - de tok 6-års gullet med 88,400 %. (Foto: FEI/Leanjo de Koster-Digishots)
Bronsemedaljør i 6-års klassen, oldenburgerhingsten Zuperman OLD med rytter Beatrice Hoffrogge ble gitt karakteren 9 på galoppen. (Foto: FEI/Leanjo de Koster-Digishots)

Dommeren skrev "harmoni" med store bokstaver

To ti-tall lyste opp på tavlen etter at danske Anna Kasprzak avsluttet sitt finaleprogram i 7-års klassen for Tyskland med hannoveranervallaken Danciero (Dancier/Fuechtels Floriscount, oppdretter Sg Broers U. Weber). De to ti-tallene ble gitt for hestens ridbarhet og kapasitet – laveste karakter fikk den for sin galopp der den «bare» fikk 9. med en total på 86,829 % ble det en klar seier til Danciero og hans danske rytter. Sølvmedaljen etter 83,129 % gikk til Global Player OLD (Grand Galaxy Win T/Blue Hors Don Schufro, oppdretter Henrik Hansen fra Danmark) med tyske Leonie Richter i salen. Bronsen gikk til Nederland og KWPN ved hoppen Lightning Star (Ferguson/De Niro, oppdretter T. Wilaras) med Kirsten Brouwer i salen. Disse oppnådde 81,779 %.

-Det første ordet jeg tenker på er «harmoni», jeg skrev det ned i store bokstaver, sa dommer Maria Colliander (FIN) om vinnerekvipasjen. – Han (Danciero) er helt tydelig en «happy athlete» og de har et nydelig partnerskap sammen.

-Det er lett å være en god rytter på denne hesten, han gir så mye av seg selv, sa Kasprzak. – Han ga meg en utrolig følelse i finalen, han føltes litt mer fokusert enn på fredag, og skrittet hans var bedre også. Jeg er superfornøyd med resultatet, men enda mer fornøyd med hans progresjon. Det betyr enormt mye for meg å få disse to ti-tallene, og jeg ser både ivrig og trygt på fremtiden.

Den danske oppdrettere Henrik Hansen - årets oppdretter i Dansk Varmblod 2023 og som også avler spranghester, har utmerket med flere medaljevinnere i unghest-VM, årets sølv til Global Player OLD er oppdretterens sjette medalje som oppdretter. Global Player tok gull i fjor, og Henrik Hansen har også en av oppdretterne bak Fiontina (Fassbinder/Romanov) som tok sølv (i 5-års klassen 2015 med Andreas Helgstrand) og Fiontini (Fassbinder/Romanov) som har tre gull bak seg i 2015, 2016 og 2017 med spanske Severo Jurado Lopez i salen). Henrik Hansen er også medoppdretter på hoppen som tok gull i 5-års klassen i år, Quinn G.

Danciero med Anna Kasprzak - vinnere av 7-års finalen. (Foto: FEI/Leanjo de Koster-Digishots)

Det er ubeskrivelig stort sier oppdretter

Dansk Varmblod og Danmark kunne glede seg over mange gode prestasjoner, og i 5-års finalen ga det gull ved hoppen Quinn G (Quaterhit/Fassbinder, oppdretter Stutteri G- Helene Geervliet). Også denne hoppen, som ble ridd av Betina Jæger, opplevde å få et 10-tall i protokollen. Totalt ble resultatet 94,800 % - det ga et soleklart gull foran westfaleren No Limit (Geniaal/Florestan I, oppdretter Marcel Roerdink) som ble ridd av Simone Pearce til 88,600 %. Bronsen gikk til hannoveraneren Beck’s (Benicio/Desperados, oppdretter Christian Thelker) fra Tyskland med 88,200 %. Rytter på denne var Thomas Schulze.

Bettina Jæger innledet med en god tredjeplass i torsdagens kvalifisering: - Etter den trente vi på våre overganger, og jeg var så ivrig på å vise frem hennes kvaliteter her – og det lyktes vi i! Hun er en så glad hest som alltid vil arbeide for meg, med ørene rett fram. Så snart hun setter sine bein inne på arenaen, så er hun «on fire» og gir bare alt!

Gullekvipasjen i 5-års klassen - den danske kombinasjonen Quinn G/Bettina Jæger. (Foto: FEI/Leanjo de Koster-Digishots)

Gjennom Dansk Varmblods YouTube-kanal forteller oppdretter av Quinn G om hvordan det føles å være den som har avlet en UVM-gullvinner - og veien frem mot prestasjonen:

Femårsklassen var eneste av disse tre årsklassene som hadde norskavlet hest i startfeltet – for norske Cathrine Rasmussen med NDWB-vallaken Ravinas Sebastian (Secret/De Niro, oppdretter Evy Lund Kvernes fra Mysen) ble fasit 75,800 % og 21. plass i trøstefinalen.

I trøstefinalen for 4-åringer red nederlandske Annabel Rootveld DWB-vallaken JJ Fellini (Franklin/Sandro Hit, oppdretter JJ Horses fra Trøgstad) inn til en niendeplass med 78,800 %. Denne rytteren red også JJ Franz (Franklin/Blue Hors) fra samme oppdretter i denne finalen. Resultatet på denne ekvipasjen ble 76,400 % og en 14. plass.

Resultater