NRYF
Carnet, toll, Traces – blir du forvirret av alt sammen?
Forvirret når du skal ut og reise med hest? Du er ikke alene. Kanskje det kan hjelpe deg litt å lese dette.
– Mange synes det å reise med hest er vanskelig, vi får mange spørsmål. Især har det oppstått forvirring i høst etter at Mattilsynet gjorde noen endringer når det gjelder papirer knyttet til helsespørsmål. Det er viktig å være klar over at dette er noe helt annet enn tollreglene. Når det gjelder carnet er ingenting endret, sier Pia Henriksen, administrasjonskoordinator i NRYF.
To ulike etater – to ulike regelsett
Når du reiser med hest til utlandet, er det flere regelsett å forholde seg til. Ved å skille på det som handler om toll og vareførsel og det som handler om helse, er du på god vei til økt forståelse.
- Vi har et sett regler som handler om toll og vareførsel og et sett med regler som handler om dyrehelse. Dette er to forskjellige regelverk, selv om det er Tolletaten som kontrollerer overholdelse av begge regelsettene på grensen.Toll og vareførselsregelverket er knyttet til Tolletaten og handler om hvordan du skal eksportere eller importere varer. Det som har med dyrehelse å gjøre er knyttet til Mattilsynet. Traces handler om dyrehelse og har for eksempel ingenting med toll å gjøre. Ut fra de spørsmål vi får, så ser vi at mange blander dette med toll og dette med dyrehelse, sier Pia.
Mattilsynets informasjon om det å reise med hest
Tolletatens informasjon om det å reise med hest
Ata-carnet - Tolletaten - her finner du også ett nyttig e-læringskurs om ATA-carnet
Mattilsynets endringer i høst bidro til forvirring
I høst gjorde Mattilsynet noen endringer i det de kaller forenklet grensepassering for konkurransehest mellom de nordiske landene – altså en endring knyttet til dyrehelse. I kjølvannet av dette har det oppstått mange misforståelser.
-Dette skyldes nok at mange blandet toll og dyrehelse. Det er kun noen regler knyttet til dyrehelse som er endret. Tolletaten har ikke gjort noen endringer i sine regler, fastslår Pia.
Det betyr at reglene om såkalt ATA-carnet er de samme som før.
- ATA-carnet er fremdeles en måte å håndtere den tollmessige siden av det å reise ut med hest. Reglene om carnet er de samme som før, og fremdeles kan carnet kun brukes i forbindelse med konkurranser i utlandet, sier Pia.
Fun fact: «Carnet» er fransk og betyr notisbok
Kort om tollregler og ATA-carnet
Når man krysser en landegrense, skal man deklarere det man har med seg av varer. Man er pålagt å melde fra til Tolletaten at man tar med seg en vare ut av landet.
En hest anses som en vare og må deklareres.
Deklareringen kan gjøres på to måter, med deklarasjon eller ATA-carnet.
ATA-carnet er et forenklet alternativ for å deklarere som kan brukes når hester skal delta i konkurranser. NRYF har en avtale med «Oslo Chamber of Commerce» som gjør at medlemmer kan bestille et ATA-carnet til en gunstigere pris enn hvis man ikke er medlem. Grunnen til det er at NRYF stiller som garantist for at hesten(e) tas tilbake til Norge igjen innen carnetet går ut på dato.
Ved bruk av ATA-carnet må man ikke betale tollavgift- og merverdiavgift i motsetning til vanlig deklarasjon.
Krav for å bruke ATA-carnet:
- Hesten må være førstegangsregistrert hos NRYF.
- Den som bestiller må være medlem i en av NRYFs klubber.
- ATA-carnet kan kun brukes i forbindelse med ride- eller kjørestevner i utlandet.
Du kan altså ikke bruke ATA-carnet hvis du for eksempel reiser utenlands på grunn av et treningsopphold eller fordi hesten skal til veterinær, til bedekning eller gå på sommerbeite eller være med på ferie. Du finner informasjon om hva du skal gjøre om du skal på denne typen reiser på hjemmesiden til Tolletaten.
Vi får mange spørsmål
Det kommer mange reise-spørsmål til NRYF. Noen kan vi som et idrettsforbund svare på, mens andre må rettes videre til Tolletaten eller Mattilsynet.
– Henvendelsene vi får kan gå på at man opplever at tollen ikke åpner carnetet eller at de stempler på feil ark. En del lurer på hva de skal ha med seg av dokumentasjon når masterlisten til stevnet ikke er klar når man reiser ut og noen lurer på hvordan man lager en fullmakt for at andre skal kunne kjøre hesten. At praksis er ulik fra tollsted til tollsted er også noe vi får høre. Alt dette gir vi tilbakemelding om til Tolletaten, og vi vet de tar opp dette internt, sier Pia.
En ting som flere blir litt bekymret for er at det koster en del å få carnet. Man må både betale et gebyr på kroner 500 og et depositum på 4000.
-Dette er mange penger for de fleste av oss. Men husk at du får depositumet tilbake når du returnerer carnet, understreker Pia og fortsetter: – Ved bruk av carnet slipper man å måtte betale inn depositum for avgifter i landet man skal inn i for så å måtte søke om tilbakebetaling fra andre lands tollmyndigheter ved gjenutførsel.
Noen generelle tips
-basert på typiske spørsmål som kommer til NRYF:
- Når masterlisten ikke er publisert
Dersom masterlisten ikke er publisert, kan du vise til liste på Equipe eller listen man ser på nryfstevne på egen profil under fanen «kommende stevner» når det gjelder nasjonale stevner. Ved internasjonale stevner kan du vise til siden «My entries» på FEI Sportapp. Du kan også kontakte en av sportskoordinatorene i NRYF og be om å få masterlister ved internasjonale stevner tilsendt.
- Feilstempling
Alle kan gjøre en feil. Det kan være lurt å følge litt godt med og påse at tolleren både i landet du reiser til og du kommer fra stempler i riktig rekkefølge når du står i tollkontoret, det vil nok begge være glade for.
- Tolletaten åpner carnetet
ATA-carnetet har ingen gyldighet eller verdi før Tolletaten har åpnet det. Carnetet er åpnet når Tolletaten har stemplet, signert og datert rubrikk H på forsiden. Carnetet skal i tillegg være stemplet og signert av handelskammeret og eier.
- Fullmakt
Eier (den som har bestilt carnetet) må signere på forsiden. Skal noen andre enn den som står på forsiden av carnetet kjøre hesten, må denne ha fullmakt. Ettersom NRYF er utsteder av carnetet er det kun NRYF som kan gi denne fullmakten – ta kontakt med en av sportskoordinatorene eller Pia Henriksen i NRYF.
Et sikkert stalltips:
Har du spørsmål rundt det å reise med hest, så finner du som regel det du trenger på Tolletaten.no, Mattilsynet.no og rytter.no!