Bruk av sporer fordrer god sits og god balanse

– For å bruke sporer, må man ha en god sits og god balanse. En god rytter bruker ikke sporene mye og har følelsen for når de skal brukes og når de ikke skal brukes - sporene er en tilleggshjelper, sier Tony André Hansen om temaet sporer.

Illustrasjonsfoto: NRYF
av
Rebecca Ballestad-Mender

-Med en god sits og god balanse vil ikke sporene forstyrre eller irritere hesten, og de kan brukes til det den er ment til; å være en forsterkning av sjenkelen. Som med pisk skal sporer ikke brukes som en straff. Målet er å ikke bruke dem, sier Tony, som er utdannet trener 2, har lang erfaring som internasjonal sprangrytter og er landslagsleder for våre UR-ryttere i sprang.

Les mer: Sporer - en ekstra hjelper med positivt fortegn eller et unødvendig onde? Hvorfor bruker vi dem egentlig? Kan man si at sporer er god, eller dårlig, hestevelferd?

Det er mange ridestøvler rundt omkring som har et par sporer på hælene sine.

– Ja, de fleste bruker det. Men ikke alle burde det, man må gå i seg selv – trenere må ta ansvar – er sitsen god nok, er sjenkelstillingen riktig?

-Bruk av sporer fordrer at man har en god sits og god balanse, sier Tony André Hansen. (Foto: NRYF)

Valg av sporer er helt individuelt, poengterer Tony.

– Man må velge det som passer deg og din hest, ikke bare se på hva andre bruker. En god rytter klarer «alle» typer sporer.

Tony bruker som regel sporer selv.

– Jeg har en «fast» type sporer, med runde kanter, som jeg bruker til alle hester. Er hesten veldig heit og fremover, trenger jeg ikke nødvendigvis sporer.

Les mer: -Glem aldri at det er de grunnleggende hjelperne som er de viktige, det handler om vekt, sjenkel, hånd og stemme. Sporer er en ekstra hjelp, sier feltrittrytter og trener Hans Bauer.