Borge Rideklubb klarte det med stil

Da Borge Rideklubb fikk forespørselen om å stå som arrangør av NM lag og finalene i Norgesserien 2022, gikk først klubben noen runder med seg selv innad - mens stevneleder in spe, Linda Johannessen, spurte seg selv … Kan vi det? Klarer vi virkelig det? – Og ja…. De klarte det!

Godt hjulpet av blant andre Maria, Vilde og Madelen og omtrent åtti andre hjelpere, kan Borge Rideklubbs Linda Johannessen slå fast at årets NM lag og finalene i Norgesserien ble en kjempesuksess. Foto: Sille Kasin/ NRYF
av
Sille Kasin

Disse seneste dagene har klubblag fra hele store, vidstrakte Norge inntatt gresslettene og banene på Fredriksborg Hestesportsenter, midtveis mellom Fredrikstad og Sarpsborg i Østfold. Her har de deltatt i stevnekalenderens desidert største og viktigste lagarrangement i sprang - med deltakere på 47 lag i alle fire divisjoner i Norgesserien, samt ryttere på 15 NM-lag. Og alt dette mens om lag åtti gode hjelpere fra Borge Rideklubb med stevneleder Linda Johannesen i spissen og et kompetent teknisk personell har stått på fra tidlig morgen til sen kveld – slik at alle tilreisende virkelig skulle føle seg velkommen.

Tok utfordringen

Da Sarpsborg og Omegn Rideklubb vant lagfinalen under fjorårets NM og skulle ta stafettpinnen over som arrangør av både NM lag og finalene i Norgesserien 2022, var det greit å ha en god relasjon med naboen Borge Rideklubb.

Men som stevneleder Linda Johannessen forteller i etterkant: - Da Dag Ove Kingsrød – som vi så inderlig gjerne skulle ha hatt på plass, også under selve stevnet - og de andre i Sarpsborg og Omegn Rideklubb ga oss muligheten til å stå som arrangør, så sa vi at ja, det kan vi.

-Og så hadde vi noen runder på det, da – sånn innad i klubben, mens jeg selv som var i ferd med å ta på meg oppgaven som stevneleder, også gikk noen runder med meg selv. – Kan vi det? Klarer vi virkelig det? Og så ble det Ja, det gjør vi, og så gikk vi i gang, da, smiler hun.

Og at alle i klubben nå i etterkant er glade for å ha tatt utfordringen med å arrangere et stevne av et slikt kaliber på strak arm, bekrefter den engasjerte stevnelederen gjerne.

- Det har vært veldig morsomt, for vi har fått og får fremdeles så utrolig mange positive tilbakemeldinger, stråler hun. – Uansett hvor jeg gikk på plassen mens stevnet pågikk, så var det tommel opp og store smil fra alle kanter.

Borge Rideklubb arrangerer ofte store dressurstevner, men takler åpenbart også liv og røre som hører med til et stort sprangarrangement som årets NM lag og finalene i Norgesserien. Foto: Maria Dias Guttormsen/ NRYF

Velegnet anlegg for liv og røre

Tradisjonelt er det slik at fjorårsvinneren av norgesmesterskapet for klubblag i sprang er vertskap for neste års arrangement, der altså både NM lag og finalene i Norgesserien går av stabelen samtidig.

- Dette var første gang på veldig, veldig lenge at et så stort sprangarrangement har funnet sted i Fredrikstad-området, for selv om vi i Borge Rideklubb med jevne mellomrom arrangerer store dressurstevner, så må vi vel helt tilbake til 2013 for å finne et landsstevne i sprang i området her, forteller Linda Johannessen. – Og i sprangen er det jo mer liv og røre, og ikke minst – mere folk, så dette ble veldig annerledes. Folk har jo vært på plassen her hele tiden og har også sett på hele tiden, for de har jo ikke et fast tidspunkt som i dressuren….. 19.28, liksom, for da skal jeg se på den ene rytteren som rir - og så drar de igjen, ler hun.

Og klubben setter virkelig pris på å kunne ha Fredriksborg Hestesportsenter som sin base.

- Vi er så heldige at klubben kan disponere denne plassen her, og den er jo som skapt for store stevner, sier Linda Johannesen og ser seg rundt på Ellen Torstensens flotte anlegg.

- Og Ellen selv, hun legger alt til rette for oss, fortsetter hun. - Da jeg for eksempel minnet henne om at vi kom til å trenge vanndunker utenfor hver av teltstallene, så vips, så la hun opp vann i bakken til alle. I bakken, liksom! Jeg tenker at dette sier alt om hvor unik Ellen er, presiserer stevnelederen.

Alt på stell

Og her er godt med plass å ta av, og i tillegg åpenbart alle fasiliteter som ellers skal til for å kunne lykkes som stevnearrangør.

Bak oss ligger selve senteret med staller og ridehus med tribuner, samt innendørs kafeteria i ett, og med stor parkering i bakkant. Og også inne disse dagene – sekretariatet der en smilende Kjersti Fotland har tilhold under hele stevnet og vel så det, og også permanente fasiliteter så som dusjer og toaletter. Og til og med et eget presserom!

Fremfor oss ligger hovedarenaen med ny, god bunn med avridningen i bakkant, og en utebane skrått over i tillegg. Konkurransebanen er omgitt av grønne gressletter der teltstallene står tett i tett med 240 hester som overnatter, og der lastebiler lett lar seg parkere. Og alt dette mens publikum sitter tett i tett som kvitrende fulger på fuglefjell på gressvollene og tar inn både atmosfæren, den fabelaktige stemningen og selve sporten, eller også besøker kiosken eller grillteltet som for anledningen er rigget til med sitteplasser for alle.

- Det som er så morsomt med spesielt dette stevnet her og også det store ved det, er at vi har hatt dem som kanskje er ute på overnattingsstevne kanskje én gang i året her, eller også dem som har vært med på noe så stort som dette for aller første gang, skyter stevnelederen engasjert inn. – Og rytterne, de har jo vært helt i hundre, for det er virkelig stort å være med på dette! Det har vært så flott å oppleve at for eksempel fjerdedivisjonsrytterne i Norgesserien også har fått se dem som rir på lag under NM og de større klassene, og også gøy at de mest profilerte rytterne har hentet frem riktig gode hester og valgte å prioritere dette, sier Linda Johannessen. - For å ri på lag, det er jo både så morsomt og også så viktig, fastslår hun.

Det er stor stas å vinne divisjonene i Norgesserien og ekstra gøy å ri på lag, synes rytterne fra Bergen Rideklubb som slo til med topplasseringene i hele tre divisjoner, og Arendal og Grimstads lag (øverst til høyre), som vant årets 2. divisjon. Foto: Kristian Strøm/ NRYF

Utallige dugnadstimer

Men gode stevner blir ikke til av seg selv, selv om forholdene ligger til rette for suksess, hestevelferden ivaretas på beste vis med romslige, luftige stevnebokser fra Sverige og godt med flis, samt rikelig med grønt hvor enn man ser, og teknisk personell som på sin side også gjør en skikkelig kraftinnsats for å gi oss alle et minneverdig arrangement.

Både teknisk personell og en rekke frivillige stod på for å gi Borge Rideklubb en hjelpende hånd. Her er stevnets overdommer, Ivar Alme, og Anton Granhus som blant annet tok på seg deler av speakerjobben. Foto: Kristian Strøm/ NRYF

- Det har jo selvsagt blitt noen dugnadstimer i forkant, ja, ler Linda Johannessen bekreftende, for vi har jo holdt på å planlegge dette siden før jul. Vi er totalt rundt åtti stykker som har vært i sving, så her er det virkelig mange ivrige dugnadssjeler i alle aldre. Og alle har gått inn for oppgavene med et smil rundt munnen, forteller stevnelederen og utdyper: - Vi har selvsagt brukt ufattelig mange timer som egentlig ikke synes, men nå i etterkant…. Ja, jeg sier jo at dette er og har vært veldig gøy, mange, mange ganger – men det er skikkelig gøy å ha vært med på dette, sier hun med ettertrykk.

Lokal hovedsponsor

At Borge Rideklubb nå har dratt i havn et nasjonalt sprangarrangement av dimensjoner, er nok alle enige om – og ikke minst tidligere arrangører, så som blant annet Sandnes og Jæren Rideklubb, Bergen Rideklubb, Arendal og Grimstad Rideklubb og Drammen og Omegn Rideklubb. Disse og andre vet helt klart hva som skal til. For NM lag kombinert med finalene i Norgesserien er jo noe av det største en nasjonal arrangør kan ta på seg.

-Ja, det er klart – det har krevd jo mye av oss som klubb på mange måter, bekrefter Linda Johannessen. -Det er jo blant annet ikke er så store inntekter for klubben i utgangspunktet på et sånt stevne. Fordi prisene er satt, og det er lag det dreier seg om, så har jo klubben vår vært avhengig av at sponsorer stiller opp for oss. Og det å være på sponsorjakt, er jo et kapittel for seg selv. Vi i Borge Rideklubb er jo så heldige at Dag Ove Kingsrød og Kingsrød Trading har bidratt til blant annet den flotte banen vår og i tillegg har stått som hovedsponsor av hele stevnet, så nå har også vi fått vår helt egen Kingsrød arena. Og det passer jo veldig godt, da, for det er jo her i Østfold at Dag Ove hører hjemme, ler hun. – Men å hatt ham her under selve stevnet, det hadde jo selvsagt vært en berømte prikken over i, legger hun til.

Dag Ove Kingsrød er en utrettelig og svært verdifull sponsor for norsk ryttersport. Her er han knipset i et privat øyeblikk hjemme på gården i Degernes med samboer Therese Søhol Henriksen og en av mange firbente. Arkivbilde: Sille Kasin/ NRYF

Første gang for alt

-Og for å si det sånn, fortsetter stevnelederen: - Vi var litt spente i forkant, og spurte også oss selv - blir det kanskje neste år,også?

Linda Johannessen trekker pusten midt i setningen, og illustrer med all tydelighet hvor tøft dette eventuelt kunne tenkes å bli, men ler samtidig også hjertelig av seg selv.

- På forhånd sa jeg at uansett - ikke spør igjen, for det her har vært så mye jobb, at det er ikke til å fatte. Så da folk spurte, så sa jeg bare, nei, ikke spør meg igjen! Men så plutselig, da jeg gikk rundt her på stevneplassen mens det hele stod på, og alle var så blide og fornøyde, så tenkte jeg jo at …. Ja, det går nok kanskje en gang til, ler hun.

Hun ser seg igjen rundt på stevneplassen som i september også skal huse årets NM lag dressur , og fortsetter:

– Og så er det jo noe med dette, da, at alt blir gjort for første gang for mange av oss, inkludert meg. Og for oss så ble da altså dette et så stort arrangment som årets NM lag og finalene i Norgesserien.

Stevnelederen tenker seg om en liten brøkdel av et sekund, trekker pusten og sier:

- Så nå er jo på mange måter en hel del nye stier tråkket opp, så vi får se….

Hun smiler blidt.

- Vi har i alle fall forsøkt å skape følelsen av at vi som klubb har hatt skikkelig lyst til at hver enkelt deltaker med støtteapparat skulle komme. Og vi håper og tror at vi har lyktes i å få alle 300 startende med sine 270 hester og alle øvrige til å føle seg velkommen - vel vitende at vi har følt oss nettopp som dette, og gjennom flere dager i strekk, attpå til.

Resultater:

Stor stemning og god lagånd å spore over alt på Fredriksborg Hestesportsklubb - her ved NM-vinnerne sponset av SR Stables fra Drøbak Rideklubb med lagleder Tom Vidar Leren Gjeldnes. Foto: Kristian Strøm/ NRYF