Bør hesten stå flatt?

Kan hester stå i en bratt innhegning uten flate partier? Kan muskulaturen bli skjev? Veterinæren svarer.

av
Åse-Berit Jamne
Er det skadelig for muskulaturen om hesten ikke har tilgang til flate områder i paddocken sin? (Foto: Richard Austin/Unsplash)

Det finnes spørsmål man unngår å stille veterinæren eller ridelæreren, fordi man tenker at man burde vite svaret. Ja, for kanskje er spørsmålet rett og slett litt flaut å stille..?

Kjenner du deg igjen? Det er nok flere som har det sånn, men husk at alle spørsmålene man stiller bidrar til at man lærer, og tilegner seg mer kunnskap om hester og hestevelferd. Og den kunnskapen bør deles! Derfor ønsker vi å ta opp slike spørsmål med jevne mellomrom, slik at vi alle kan forstå mer. Send oss gjerne tips til spørsmål dere ønsker svar på.

Kan hester stå i bratt paddock? Vil muskulaturen bli skjev?

- Nei. Muskulaturen vil ikke bli skjev, så lenge hesten jobbes jevnlig på normalt underlag, forklarer Silje Hatlinghus fra Dyrlegene i Norderhov.

Men det er flere ting man da skal huske på, for selv om hesten ikke blir «skjev» kan en bratt paddock ha påvirkning på hesten på flere andre områder som man bør tenke over.

Dette svaret avhenger jo også av hvor mye hesten står i paddock og på boks, og hva slags type trening den får. Om den står på utegang, vil dette altså være av langt større betydning. Det kan nemlig bli slitsomt for hesten å kun stå i en bratt paddock uten noen flate områder hvor den kan både stå og legge seg ned. I tillegg vil det være vanskeligere for hesten å sove stående ved hjelp av det passive opphengssystemet dersom det blir stor høydeforskjell mellom beina.

(Foto: Unsplash)

Søvn og hvile er viktig for hesten

Hesten bruker ca 5-7 timer daglig på å hvile, og kan i likhet med kuer og andre store planteetere døse og sove stående fordi de nettopp har noen helt spesielle anatomiske tilpasninger i beina som gjør at fram- og bakbein stabiliseres uten at hesten trenger å bruke særlig mye muskelkraft.

Den kan sove stående, men hesten kan ikke oppfylle hele sitt behov for søvn i stående stilling. Stående kan hesten ha søvn av både lett og dyp type, men for å oppnå REM-søvnen må hesten legge seg ned. Dette skyldes at denne typen søvn bare kan oppnås når musklene er totalt avslappet. Forskning viser at i løpet av et døgn trenger hesten å ligge ned minst 30 minutter for at den skal få nok REM-søvn.

- Resultatet kan derfor være at hesten din er mer sliten og dermed også mindre fokusert på oppgavene når den skal jobbe, sier Silje.

Ideelt sett bør hesten ha et område som er både kupert og flatt i luftegården. Da får hesten tilstrekkelig med hvile, samtidig som det kuperte området bidrar til å styrke muskulaturen ved hjelp av variert mosjon gjennom dagen.

Hvis man kun skal ha en liten luftegård, bør ikke denne være kun veldig bratt, avslutter Silje.

(Foto: Kristina Manchen/Unsplash)