Begge de norske hestene gjennom forkontrollen og klare for VM-rittet

Begge de to norske hestene Yassir II og Luna er gjennom forkontrollen og klare til start i morgendagens 160 kilometer lange VM-ritt, med sine ryttere Olaug Espeli Carstensen og Tonje Danielson. Her forteller de to teamene om dagene så langt – og litt om hva som venter i morgen i ved Butheeb International Endurance Village i De forente arabiske emirater.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Begge de to norske hestene er gjennom forkontrollen og klar for lørdagens mesterskapsritt i VM - bildet viser Luna med rytter Tonje Danielson. (Foto: Privat)

Forrige lørdag var de to hestene fremme etter en lang reise fra Norge og til karantenestallen i Dubai. For Tonje Danielson, som fulgte hestene på flyet, ble opptakten til flyturen hakket mer hendelsesrik enn forventet idet Luna hoppet over veggen foran seg i containeren på flyplassen i Amsterdam før de ble lastet på flyet. Der er det smalt, under en meter bredt, og Luna ble liggende på ryggen. De profesjonelle transportørene fikk henne imidlertid fort løs, og hoppen fikk umiddelbart tilsyn av veterinær og bekreftet å ha kommet seg vel fra det.

Vil gjøre sitt beste

-Luna er vanligvis en veldig grei hest som tåler det meste, så det var ganske overraskende at hun gjorde dette, sier Tonje som kan fortelle at hoppen skvatt på grunn av en lastebil bak containeren.

Det hele endte i kun noen små skrammer, og veterinær ga klarsignal til å laste hoppen for flyreisen.

Flyturen gikk fint, og etter karanteneoppholdet, har ekvipasjene forberedt seg mot lørdagens ritt.

-Alt er bra med Luna og meg, fastslår Tonje som samtidig kan konstatere at det er blitt litt varmere enn ønsket. – Det er stekende varmt her nå. Det var 32,5 grader da vi gikk til forkontrollen i dag, og det skal bli samme temperatur i morgen. Det er varmere enn vi håpet på, og det gjør dette enda mer utfordrende enn det var i utgangspunktet.

Forkontrollen gikk veldig bra. – Luna er veldig klar, forteller rytteren som skal tidlig opp i morgen.

-Starten går 05.45 (02.45 norsk tid), da må vi opp klokken 03 for det er en time å kjøre til stallen fra hotellet. Vi gleder oss masse og skal gjøre vårt beste!

De første dagene var det karanteneopphold for de to hestene. (Foto: Privat)

Temperaturforskjeller

-Begge hestene tok flyturen fint, på tross av lang reise og Lunas uhell, sier Tone Fauske Guttormsen som er med som groom i teamet til Olaug. - De første par dagene måtte tilbringes innenfor gjerdene til karantenestallen. De ble leid på området flere ganger om dagen for å gå av seg reisestivhet og passivitet.

Det var fin norsk sommer da de ankom Abu Dhabi.

-Temperaturen var behagelig når vi kom med cirka 21 grader på dagtid. Stort var imidlertid sjokket over hvor kaldt det var på kveldene! Heldigvis hadde vi begge med en boblejakke etter turen ned, men Olaug måtte ringe sin mann Ole får å få han til å ta med mer varme klær til henne!

Det er varmt om dagen - og kaldt om kvelden. Olaug Espeli Carstensen måtte ringe hjem og be ektemann Ole ta med mer varme klær da han ankom onsdag. (Foto: Privat)

Mektig ørken, gullpyntet dessert, hesteshow og fyrverkeri

Fra tirsdagen av kunne de ri ut i ørkenen på egne treningsløyper til hestene fra Europa.

-Yassir syntes det var spennende med nytt landskap og tittet seg rundt for å ta inn det mektige synet av ørkenen gjennom hele første tur. Han har vert pigg og fin på alle turene, og hadde nok ønsket enda mer fart innimellom, forteller Tone og fortsetter: - Onsdag kom Ole og da var begge team fulltallig.

Det merkes at man er på et mesterskap kan de fortelle:

-Torsdag gikk med til trening, møter og ble avsluttet med en storslått åpningsseremoni på Emirates Palace i sentrum av Abu Dhabi. Alle land ble presentert etter åpningstalen, sier Tone. - Deretter ble vi servert flott mat - toppen av kransekaka var en nydelig sjokoladedessert med pynt av 24 karat gull. Den smakte fantastisk! Underveis gjennom måltidet var det flere typer underholdning, blant annet var det et imponerende hesteshow hvor de hadde inne seks løse hester som de gjorde flere triks med. Bare det å ha så god kontroll på dem med lyskastere som gikk og hundrevis av mennesker rundt, alt uten ordentlig inngjerding, det er en prestasjon i seg selv. Åpningsseremoni ble avsluttet med et imponerende fyrverkeri.

Torsdag var det storslått åpningsseremoni ved Emirates Palace i Abu Dhabi. (Foto: Privat)

Den siste dagen før rittet har ikke vært noen hviledag heller.

-Dagen i dag har gått slag i slag med møter, gjennomgang av stevneplass og utdeling av vester og utstyr. Forkontrollen var ved firetiden, og resten av kvelden har gått til rigging av stevneplass og andre forberedelser før morgendagen.

Varmen vil bli en stor utfordring

Det startet med behagelig temperaturer tidlig i uken og sånn var det meldt til over helgen.

-Men dette har dessverre snudd, sier Tone. - I dag har det vært rundt 30 grader på dagen, og selv nå når sola er gått ned for lengst er det fortsatt ganske varmt. I morgen er det meldt inntil 32 grader, så det kan nærme seg 40 ute i ørkenen. Olaug og Yassir er klar for morgendagen, men det er en kjensgjerning at det blir veldig vanskelig med sånn en varme.

Teamene føler seg vel ivaretatt ved Boutheeb Endurance Village.

-Arrangøren har gjort en fantastisk jobb med hele konkurransen, og hestene blir meget godt ivaretatt - alt fra fôr de får, til staller og kontroll og oppfølging fra veterinær, sier Tone og fortsetter: -På rittet i morgen vil det være flere titalls stewarder i løypen, tilgang til veterinær og rask hjelp om noen trenger det. I tillegg til kjølevann og is til hver hest er også dette på plass gjennom hele løypa for alle, på faste vanningspunkter med funksjonærer på plass. Stevneområdet er flott bygget med egne pauserområdet med tak på så hestene for skygge, og adskilte publikumsområder tett på stevneplassen sånn at det er mulig å føle med, selv om publikum ikke har tilgang til "field of play". Det er også satt opp buss ut i løypa til et eget publikumstelt for dem som vil se ritt underveis. På veien inn er det satt opp flagg i flere kilometer, så man vet at man er på rett vei, sier Tone og avslutter: -Vi krysser fingrene for at det blir en fin dag med gode opplevelser for alle!

Du kan følge rittet live på FEI TV