Årets tre nye Hallmestere ble fire

I etterkant av årets finaler i Hallmesterskapene i Arendal kan mange være enige med dommer Stein Endresen: Det lover godt for de unge spranghestene i Norge. Nå er fire nye firbente Hallmestere kåret, da to hester delte tittelen i mesterskapet for fireårs, og vi ellers kunne glede oss over verdige vinnere blant både fem- og seksårs.

av
Sille Kasin
De beste unge spranghestene i sine årganger - de to fireåringene Zhillo og Heartline, femåringen Cortina SB og seksåringen Volt med sine ryttere Ylva Høidal, Sandra Corell og MIkkel Hagland Flam: Foto: Sille Kasin

Hallmesterskapet for de fire år gamle spranghestene rommet 24 fra start dette året, og ble som vanlig ridd over to avdelinger. Allerede på fredag fikk utøverne gjøre seg kjent i hallen gjennom en oppvarmingsklasse. Etter 1. avdeling lørdag stod hele 18 av de firbente uten hinderfeil i protokollene, mens det denne søndagen ikke bare handlet om å holde bommene oppe gjennom nok en 1.00 m-bane, men også om å vise teknikk, ridbarhet og kapasitet.

Som i går da fem- og seksåringene fikk sine karakterer i sin 2. avdeling, var også denne gangen Stein Endresen dommer. Og det var mye kvalitet å spore, selv om mange av disse yngste av fremtidshåpene fremdeles er rimelig grønne, og derfor også vanskelig å karaktersette.

- Jeg har sett mange fine fireåringer som det bor mye kvalitet i denne søndagen. Men det er jo vanskelig, nærmest umulig å skulle karaktersette disse unghestene, ikke minst da mange av dem naturlig nok fremdeles har mye å hente på ridbarhet, bekrefter Stein Endresen. Det som kan være verdt å merke seg, er at de to hestene som nå deler hallmestertittelen for fireårs, begge er etter Heartbeat.

De to vallakene Zhillo (Heartbeat 1334 x Lux Z) og Heartline (Heartbeat 1334 x Harvard) som altså begge hoppet feilfritt og delte seieren, oppnådde en totalscore på 7.67. Førstnevnte er oppdrettet av Karolina Bjurhead, eies av Geir Bjønnes Høidal og Liv Gudmundsen Høidal, og ble ridd av Ylva Høidal, mens sistnevnte er oppdrettet av Beate Carlsen og eies i felleskap av oppdretter sammen med rytter Sandra Corell. Cicera Z (Cicero Z x Diarado), en vallak oppdrettet av Franz Becker og eid og ridd av Siri Martine Bakken, vallaken Emir De L’Impermeable Z (Elvis Ter Putte x Triumohe De Muze) eid av Sylvia Nordfjord og ridd av Karolina Escalona, samt Kargita (Kannatol x Dutch Capitol), en hoppe oppdrettet av Stall Rambron, eid av Geir Bjønnes Høidal og Liv Gudmundsen Høidal og ridd av Mira Høidal, delte tredjeplassen med karakteren 7.50. Sisteplasserte som nummer seks blant fireåringene ble Eiflers Gladiator (Bøgegårdens Gladiola x Corlando), en vallak oppdrettet av Stald Eifler, og som eies av Merethe Osufsen og Sebastian Nordbotten, og som ble ridd av Merethe Osufsen selv.

I Hallmesterskapet for femåringer stod 14 av de gjenværende 23 finalistene med null i protokollene denne søndagen. Etter å ha forsert Peter Flams finalebane med hinderhøyde 1,15 m, gikk 11 videre til omhopping. Til sist strøk Cortina Sb (Casallco x Cardento), en hoppe eid av Geir Bjønnes Høidal og Liv Gudmundsen Høidal og ridd av Ylva Høidal avgårde med seieren etter virkelig å ha funnet raskeste veien over mål feilfritt. Domino Van’t Elzenhof Z (Dominator Z 2000 x Diamant De Semilly), en vallak eid av Atle Jensen og Anne Line Røysi og ridd av Fredrik Berg Seim ble nummer to, mens det ned til tredje, Heart of Gold SB (Heartbeat x Cardento), en hoppe oppdrettet av Stall Bondéus HB og, som også er eid av Geir Bjønnes Høidal og Liv Gudmundsen Høidal og som ble ridd av Ylva Høidal, kun skilte ett fattig hundredels sekund. Dirty Touch de Tiji Z (Don't Touch Tiji Hero x Cadeau de Muze), en hoppe oppdrettet av T&J BVBS og eid av ridd av Mathilde Kalland ble nummer fire, mens Balera (Ci Ci Senjor Ask x Casir Ask), en hoppe oppdrettet av Søren Finnemann og eid og ridd av Christine Bertelsen ble nummer fem. Leonardo (Dakar VDL x Carpaccio), en vallak oppdrettet av J. Verhagen, og med Juilie Stenstrøm, Bernt Stenstrøm og Hege Stenstrøm som eiere og Julie Stenstrøm som rytter, sikret sjetteplassen.

- Jeg liker at når man rir en bane, uansett om man rir en unghest, en eldre hest eller Grand Prix, så skal man stort sett ri banen i samme fart fra start til mål for å få en så jevn rytme som mulig, påpeker erfarne Peter Flam. - Så det er egentlig ikke så stor forskjell på unghest og andre hester. Men det jeg liker med de unge, er ellers at man bygger hinder som gjør at hesten selv bakker av, slik at rytteren ikke sitter og holder hesten av med hendene, for slik ødelegger vi spranget. Derfor må man ha litt marklinjer eller annet som gjør at hesten selv kommer litt tilbake. Og det er vel også kjekt at det er mange som er feilfrie, selv om det alltid er en som vinner likevel. Men det som er det viktigste når man reiser på stevner, er å ha i tankene at man da utdanner hesten sin. Selv om du rir Grand Prix, så utdanner du fortsatt hesten din. Slik jeg ser det, konkurrerer du kun i NM for senior og i nasjonshoppinger, samt OL. Ellers så utdanner du som rytter hesten, så det er jo en merkelig sport vi driver med, smiler han.

Etter gårsdagens 2. avdeling i Hallmesterskapet for seksåringer stod syv hester på null. Bildet endret seg som forventet i løpet av dagens 3. avdeling, og til sist stod kun bokført uten feil i protokollene. Disse tre møttes deretter til omhopping om topp tre-plasseringene. Didy (Diploms x Armoats), en hoppe eid av Synne Ljosland, Amund Eide og Kristian Klekken og oppdrettet av SIA Burtnieku Zirgaudzëtava var først ut med rytter Synne Ljosland, hoppet feilfritt og endte som nummer to. Max Martin, en vallak eid av Fredrik Halvorsen og Helen Norheim, var deretter nestemann ut, fikk en bom og ble dermed nummer tre under sin faste rytter, Helen Norheim. Til sist ble det derfor NV-vallaken Volt (Vechta x Electra), prikkfritt ridd av Mikkel Hagland Flam og oppdrettet og eid av Stall GP AS, som trakk lengste strået og nå kan smykke seg med hallmestertittelen som seksårs. De to øvrige plasseringene gikk til vinner av gårsdagens 2. avdeling, godt hoppende Kick Starter GLN (Starpower x Clinton), en hingst eid av Stall Hafskjold og ridd av Fredrik Berg Seim, og Pontiac Van HD (Gemini xx x Darco), en vallak oppdrettet av Daniel Van Hooydonk, eid av Geir Jensen og ridd av Martine Mariero Moe.

Kort sagt, fire nye Hallmestere i tre årganger er nå kåret, men mange flere fremtidshåp - og også firbente utøvere som ikke ble premiert denne helgen - har blitt godt presentert, og alle har de høstet verdifull læring med på veien. Dette lover godt for unge spranghester i Norge.

Resultater: