Årets første finaler ble avgjort på lørdag

- Hvis klubbene vil overleve, og hvis de vil skape og bygge et miljø med rekruttering av ryttere, så er Norgesserien helt nødvendig, presiserer den meritterte og erfarne treneren Amund Eide. Lørdag var det blant annet Drammen Ryttersportsklubb og Drammen og Omegn Rideklubb som fikk en aldri så liten boost – etter å ha vunnet 3. og 2. divisjon.

Årets aller første vinner i landsfinalen i Norgesserien 2023 ble Drammen Ryttersportsklubb. De gikk til topps i 3.divisjon presentert avHööks. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF
av
Sille Kasin

Det tunge skylaget som tidvis lå over Gjelsten Arena 1, som er hovedarenaen på Drammen Ridesenter, la på ingen måte demper på gleden og samholdet denne lørdagen. For her handlet det først og fremst om årets lagfinaler i Norgesserien i 3. og 2. divisjon – og også om å ta seg til søndagens finaler for de to øvrige divisjonene.

Rift om finaleplasser

Rytterne i 4. divisjon der hele 23 klubblag fra nær sagt hele Norge kjempet om å sikre plass i årets finale, fikk æren av å åpne det hele. I forkant av lørdagens 2. avdeling stod 15 lag på null feil, men etter hvert som ekvipasje etter ekvipasje forserte 0.80 m-banen til Frank Helk og i tillegg ble vurdert av de to feilstildommerne Mikael Kolind og Marainne Tveter, ble antallet feilfrie lag redusert til åtte. I søndagens finale der kun seks lag har plass, får vi et hyggelig gjensyn med utøverne fra Egersund og Dalane Rideklubb, Indre Haugaland Ryttersportsklubb, Tønsberg og Omegn Rideklubb, Sylling Rideklubb, Drammen og Omegn Rideklubb og Hønefoss og Ringerike Rideklubb.

Seljord Idrettslag, Hønefoss og Ringerike Rideklubb og Drammen og Omegn Rideklubb toppet listene i 4. divisjon presentert av Felleskjøpet på lørdag. - Tenk at vi i lille Seljord Rideklubb vant årets 2. avdeling og gjorde det så bra, strålte lagleder Anne Høgetveit til sprangstildommer Marianne Tveter under premieseremonien. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF

Like spennende var det for utøverne i 1. divisjon som red sin 2. avdeling i 1.20 m og også kjempet om finaleplasser på søndag. For nåløyet for finale er trangt også her. Til sist skulle det vise seg at årets finalister i den høyeste divisjonen av Norgesserien, blir Bergen Rideklubb, Larvik og Sandefjord Rideklubb, Arendal og Grimstad Rideklubb, Sandnes og Jæren Rideklubb, Drammen og Omegn Rideklubb og Fredrikstad og Omegn Rideklubb.

Klare for årets første finaler

Og deretter var det klart for årets to første finaler i Norgesserien, først for de seks lagene i 3. divisjon med hinderhøyde 1.00 m, og helt til sist for lagene som hadde tatt seg gjennom nåløyet til finale i 2. divisjon med hinderhøyde 1.10 m. I 3. divisjon møttes lagene fra Hønefoss og Ringerike Rideklubb, Follo Hestesportsklubb, Tønsberg og Omegn Rideklubb, Fredrikstad og Omegn Rideklubb, Seljord Idrettslag og Drammen Ryttersportsklubb, mens årets finalister i 2. divisjon var de to lagene fra Sandnes og Jæren Rideklubb, Bærum Rideklubb, Bergen Rideklubb, Fana Hestesportsklubb og Drammen og Omegn Rideklubb.

Underveis i de to finalene sydet Linnesvollen av liv, for her var klubbengasjementet på topp og mye som stod på spill for både de unge og langt eldre utøverne på finalelagene. Og hyggelig var det også å ta det enorme engasjementet fra sidelinjen inn, for her ble det verken spart på oppmuntring eller jubel fra lagvenner, klubbmedlemmer, foreldre, besteforeldre og trenere.

Den viktige Norgesserien

- Norgesserien er så viktig, for dette har med rekrutteringen å gjøre, slenger travle Amund Eide ut i forbifarten. Den supererfarne, meritterte treneren er nok en gang på full fart til forventningsfulle elever som venter på avridningsbanen, for denne stevnehelgen går det virkelig slag i slag – med elever på nær sagt alle nivåer og i flere divisjoner.

- Og dette har også med inspirasjonen for rytterne og foreldrene å gjøre, fortsetter han. - Man samler klubbene, reiser på tur sammen med mange som er ute og reiser med hest for første gang, og det er dette som gjør at disse rytterne kommer til å holde på i mange, mange år. Det inspirerer klubben, og ikke minst styrkes klubbmiljøet, for man får en liten boost etter å ha vært med på en tur som dette. Og hvis klubbene vil overleve, og hvis de vil bygge et miljø og lage et miljø med rekruttering av ryttere, så er dette helt nødvendig, presiserer han.

Årets første vinnere

I årets finale i 3. divisjon presentert av Hööks trakk til sist rytterne fra Drammen Ryttersportsklubb - Lina Hansen Ekornrud, Thea Engen, Hanah Horn Larsen og Tonje Storli Høvik - det lengste strået og vant populær seier, mens laget fra Fredrikstad og Omegn Rideklubb ved Anna Mathilde Buskoven, Benedicte Bjørck-Huseby, Emilie Sofie Olsen og Sofie Eriksen ble nummer to, etterfulgt av Seljord Idrettslag ved rytterne Lisbeth Haugen Haukvik, Isabelle Grace Brekke Moore, Kristin Røysland Vågen og Sunniva Irenesdotter Uldal Kåsa som nummer tre. Lagledere var Marianne Storli, Anita Klekken Eriksen og Anne Høgetveit.

Årets vinnere av 2. divisjon presentert av Gjelsten Holding ble klubblaget fra Drammen og Omegn Rideklubb ved Twiggy Josefine Aas Sander, Eline Werner Stenberg, Marie Berentsen og Amalie Rieber-Mohn, mens de fire rytterne på laget fra Bærum Rideklubb ,- Amalie Stenersen, Madel Kirkevoll, Kathinka Brøndmo og Anniken Eide - sikret populær andreplass, og med lagrytterne Invild Støtland, Eline Birkedal, Bente Støtland og Lisa Rettore fra Sandnes og Jæren Rideklubb som nummer tre. Lagledere var Cathrine Jerring, Helene Engel Stenersen og Amalie Steen Hegre.

Lagrytterne fra Fredrikstad og Omegn Rideklubb og Seljord Idrettslag kunne glede seg over andre- og tredjeplass i finalen i 3. divisjon presentert av Hööks. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF
I 2. divisjon presentert av Gjelsten Holding vant Drammen og Omegn Rideklubb populær finaleseier på hjemmebane, mens Bærum Rideklubb ble nummer to og Sandnes og Jæren Rideklubb nummer tre. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF

Søndag byr på mer spenning på Gjelsten Arena 1 – først med finaler for lagene i 4. og 1. divisjon, og deretter med finalen i selveste NM for klubblag.

Resultater: