Arendal og Grimstad Rideklubb blåste BEST Cup-sesongen i gang

I helgen var det tre ganger så gøy hos Arendal og Grimstad Rideklubb, med feltritt-stevne med innlagt BEST Cup. Mens vinden ulte dro klubben sitt første feltrittstevne i land, med dressur og sprang på anlegget til Arendal og Grimstad Rideklubb og feltritt på Raet feltrittsbane. Årets første BEST Cup-vinnere ble Hanna Garby/ Grey Kid i H80 og Ismina Alice Budd/May Mist i P80.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Hanna Garby/Grey Kid fra Tveit feltrittsklubb vant BEST Cup i H80. (Foto: Anita Hovdenak Bjørgo)

Totalt 43 ekvipasjer deltok i helgens feltrittstevne på sørlandet, fordelt på syv forskjellige klasser. Fire glade ponniryttere deltok i Knøttecup, her toppet Karin Rebecka Höglund/Randalin fra Røysland fra Brekka Rideklubb resultatlisten. I Knøttecup hest var det én deltager – Vilde Amalie Tobiassen Kohle/Budals Vinni e. Lome Kongen/Nordli Svarten fra Tveit feltrittsklubb.

Hest 80 cm største klasse

Hest 80 cm, som rommet BEST Cup, var helgens største klasse, med 13 startende. Elin Andreassen Eriksen fra Kristiansand og Søgne Rideklubb loset sin åtte år gamle norskavlede hoppe GK Dream Nebula e. Sir Cisco/Blue Hors Doolittle (oppdretter Gry Kristin Karlson) vel igjennom oppgavene. De tok seieren etter en dressur til 37 i straff før nullrunde både over hinder på AGR og i terrenget på Raet. Synne Sliper/Sparkys Little Girl fra Sørlandsparken Rideklubb ble nummer to med 44,6 i straff. På tredjeplass fulgte Hedda Victoria Birk/Millridge Flight e. Tara Emperor/Loughehoe Guy fra Starum Hestesportsklubb med 45,7 i straff.

Klassevinner av stevnets største klasse, H80, ble Elin Andreassen Eriksen/GK Dream Nebula. (Foto: Privat)

Det beste er å ri som på trening

Den som fikk med seg vinnersjabrak og rosett fra Agria Dyreforsikring i H80, sponsor av BEST Cup, det var Hanna Garby med hesten Grey Kid fra Tveit Feltrittsklubb. BEST Cup er en ferdighetsbedømning der to dommere står ute i terrenget og gir en bedømmelse av ekvipasjene. I H80 var det Hanna og Kid som fikk høyest score fra dommerne.

– Det var veldig gøy, innleder Hanna. – Alt føltes bare så enkelt denne gangen, og så fikk jeg bekreftet den gode følelsen fra dommerne – det var gøy!

Veien til denne gode følelsen har vært fokus på ro. – Hesten min har blitt litt for mye i terrenget, så vi har trent mye på at han skal bli roligere der.

Måten de har trent på har ganske enkelt vært å skritte og trave rolig på tur. – Han har lært at han ikke bare skal løpe når han vil. Før har vi alltid ført før på tiden, men nå gikk det rolig og kontrollert.

Hannas råd er ganske enkelt, men viktig: - Gjør det som du gjør på trening også når det gjelder i et stevne! Ikke tenk på å vinne, men ri rolig og kontrollert, ri trygt. Jeg har funnet ut at det er det som lønner seg, tenke ro og kontroll, ikke tenke vinne. Det er da de gode resultatene har kommet. Og med ro og kontroll, blir det sikker ridning også. Tenker man mest på å vinne, så blir det fort altfor hektisk – man er jo full av adrenalin fra før bare av å ri i terrenget.

Spennende ponniklasse

I ponniklassen P80 – BEST Cup – var det fem ekvipasjer med. Mia Enger Juliussen/Skoglys Zevs e. Elmholt Neptun/Luckington Fleetfoot toppet resultatlisten etter dressuren med 32 i straff (68 %), men fikk med seg fire feil på sprangbanen og 10,4 i terrenget. Dermed røk ekvipasjen utenfor listen over plasserte. Inez Karlsen fra Sørkedalen Rideklubb Oslo red sin Elmelund’s Perry e. Glanvyrnmy Squire/Bubbly Noggin til 40,8 i straff (59,20 %), holdt en super null på sprangbanen og var feilfri på hinder i terrenget. 2,4 små tidsfeil gjorde at ekvipasjen endte på 43,2 i straff. Det holdt til klasseseier foran Ismina Alice Budd/May Mist e. Dunlewey Seamus/Little Rascal fra Tveit Feltrittsklubb. De sto med 41,6 i straff etter dressuren, gikk null på sprangbanen og var feilfri på hinder med 2 tidsfeil i terrenget. Med det ble fasit 43,6 i straff for denne ekvipasjen.

BEST Cup-seier en stor bonus for Ismina

Det ble også Ismina som gikk til topps i BEST Cup i denne klassen, med en runde vurdert til 76 %.

Smilet gikk hele veien rundt hos Ismina etter dette.

-Det var kjempegøy, vi gikk null både på banen og i terrenget. I dressuren ble hun spent, og det dro ned der. Hun gikk veldig fint på oppvarmingen, og jeg fikk god hjelp av treneren min, May Hynne. Men ned midtlinjen, da kom spenningene. Men det må vi jo bare trene på!

-Jeg er kjempefornøyd og bare gleder meg til neste gang, sier Ismina Budd. (Foto: Anita Hovdenak Bjørgo)

BEST Cup-seieren kom overraskende på Ismina. – Jeg tenkte ikke på det når jeg red! Og visste det ikke da jeg var med på premieutdelingen. Jeg fikk min andrepremie og var veldig glad for den – og så fikk jeg premien for BEST Cup også! Jeg ble trukket to prosent for de to tidsfeilene, så jeg var oppe i 78 % - det er jeg kjempefornøyd med! Neste gang skal jeg ri bittelitte grann mer på, men ponnien min kan bli litt sterk før hinder, så jeg holdt derfor litt igjen. Men jeg er kjempefornøyd og gleder meg til neste gang!

Sesongens to første klassevinnere i BEST Cup Hanna Garby (H80) og Ismina Alice Budd (P80) kunne glede seg over god ferdighetsbedømning i terrenget og vinnersjabrak fra BEST Cup sponsor Agria Dyreforsikring. (Foto: Privat)

Neste BEST Cup-stevne er 26. mai på Sørum Fritidsgård, i regi av Skedsmo Rideklubb.

Les mer om BEST Cup her: Grunnridningen er viktig

Helgens øvrige vinnere

Hest 100:

Andrea Årbogen Sandbakken/Or Jaune Van St Maarten fra Ullensaker Rideklubb, 35,8 i straff.

Ponni 90:

Elise Hansen Espebu/Vollergrendas Iris fra Brekka Rideklubb, 60,7 i straff

Hest 90:

Mathilde Ballestad Røinås/Qasimodo fra Vennesla Rytterforening, 32,2 i straff

Mer resultater her