Anniken Hals' Centano: Han betyr alt

Anniken Hals har akkurat feiret to år sammen med sin Centano. To innholdsrike, sterke år, med internasjonal debut og landslagsplass blant seniorene som resultat. – Jeg har et så sterkt forhold til Centano, det er vanskelig å beskrive – han betyr alt!

av
Rebecca Ballestad-Mender
-Jeg har et så sterkt forhold til Centano, han betyr alt, sier dressurrytter Anniken Hals om sin Grand Prix-hest. (Foto: Malin R. Aas)

På dressurbanene har 29 år gamle Anniken allerede en sterk karriere bak seg, som ponnirytter, juniorrytter og ung rytter – med henholdsvis Miss Kimberly, Chopin IV og Faunus; en tid med gode prosenter, landslag, medaljer og titler.

Centano er hesten som har tatt Anniken Hals videre mot norsktoppen i dressur på seniornivå.

Resultatene kom fort

Sensommeren 2020 startet Anniken og Centano NM dressur senior, etter et knapt halvår sammen - med fjerdeplass som resultat. I 2021 tok de gull. Samme år gjorde de også sin internasjonale debut ved CDI3* og Nordisk i Finland - til tross for en dramatisk ulykke mens han stod i hestebilen i båten på vei til Finland. Sesongen ellers førte til start ved CDI3* i Danmark – og en plass på landslaget.

I 2021 ble det gull i NM for seniorer på Centano og Anniken. (Foto: Une Susrud)

I vinter tok deres ferd sammen en alvorlig vending. I begynnelsen av januar fikk vallaken en blodpropp i bakparten. Det bar inn til Bjerke dyrehospital, men Centano er kommet vel hjem igjen og er godt i gang med treningen igjen.

Anniken kjøpte Centano fra sin samarbeidspartner Blue Hors i mars 2020. Litt lenger tilbake i tid var det Siril Helljesen som red den danskfødte vallaken, blant annet i NM senior i 2015 og i store tur under AEG i 2016. I 2016 fikk UR-rytteren Helene Hovlandsdal overta tøylene for en periode.

På Centano følte jeg meg hjemme

Det som gjør at man velger sin hest kan være forskjellig. For Anniken var det det at i Centano så hun så mye av den hesten som har betydd så mye for henne – hennes barndoms konkurranseponni Miss Kimberly.

Når jeg satte meg opp på han, så følte jeg meg som hjemme. Det er en følelse alle burde ha.


-Jeg kjøpte ham fordi han minnet meg utrolig mye om Kimberly. Når jeg satte meg opp på han, så følte jeg meg som hjemme. Det er en følelse alle burde ha.

Etter noen års opphold fra konkurransebanene grunnet studier, var Anniken nå klar for flere midtlinjer - og hestevalget hun tok i mars 2020 viste seg å være et godt valg.

-Veien har gått bedre enn forventet. Han har virkelig gjort alt for meg, og vi har lært masse underveis. Jeg håper vi kan fortsette progresjonen vår, selv med en liten hump i veien, sier Anniken med tanke på blodproppen i januar.

--Veien har gått bedre enn forventet. Han har virkelig gjort alt for meg, og vi har lært masse underveis, sier Anniken. (Foto: NRYF)

Menneskekjær og med høye krav til seg selv

Centano er en hest med mye personlighet fastslår rytteren.

- Han elsker kos! Det er noe jeg liker ved han, at han gjerne legger hodet inn til kroppen og nesten sovner, forteller Anniken.

Centano er menneskekjær. - Du ser at han virkelig setter pris på menneskene rundt seg!

Vallaken er også født med en egen knapp, mener Anniken. En av-og-på knapp, som egentlig passer perfekt til den oppgaven han har både som hest i hverdagen og som dressurhest i sporten.

Hun ler: - Han har en fantastisk av-på knapp som jeg kaller det. Han kan virke som den mest bedagelige hesten hvor du nesten må dra han med deg i stallen, men når du setter deg opp, så tenner motoren og han er klar for jobb.

Centano har en av-på knapp! Han kan virke som den mest bedagelige hesten hvor du nesten må dra han med deg i stallen, men når du setter deg opp, så tenner motoren og han er klar for jobb.


Iblant kan turtallet dog bli litt vel høyt.

-Det kan også være krevende med en hest med en sånn motor som Centano har. Han har dager hvor begeret renner over, og på disse dagene vil Centano gjøre alt - bokstavelig talt alt han kan! På slike dager så kan jeg bare legge fra meg planen om en løsgjørende økt - da blir han forbanna, det er for kjedelig.

Centano setter også høye krav til seg selv. Han vil gjøre ting rett – og han vet når han ikke gjør det. Da tar han ansvar også.

-Han hater å gjøre feil. Så hvis det skjer en feil under ridning, vet han det fortere enn jeg gjør og jeg trenger ikke korrigere. Vi prøver på nytt, og da kjenner jeg at han skjerper seg.

Han betyr alt

Det har gått to år siden det ble Anniken og Centano. To år der de har grodd og vokst sammen, gjennom tykt og tynt. Båndene blir sterke mellom to som er så tett, som er så mye sammen, som går en vei og som får så mange opplevelser sammen.

-Jeg har et sterkt forhold til Centano. Det er vanskelig å beskrive. Da han ble syk og fikk påvist blodpropp, var jeg engstelig for om jeg ville miste han. Selvfølgelig ville det være utrolig kjedelig ridemessig. Men det var ikke det første som gikk rundt i hodet mitt. Det som ville vært et stort savn var alt selskapet i hverdagen. Jeg jobber og ser hestene mine hver dag - mer enn jeg ser familien min. Jeg husker en dag han stod på Bjerke, og det eneste han ville gjøre var å ha hodet sitt med armene mine rundt ham. Hvis jeg gikk litt til siden for å begynne å børste han, kom hodet og presset seg på. Det er sånn han er, han viser at han elsker og setter pris på personene rundt seg. Han er også god på å gjøre slike ting når jeg er nedfor. Centano betyr alt. Er ikke så mye annet å si. Han betyr alt.

Navn:Centano

Gren: Dressur

Eier: Anniken Hals

Oppdretter: Finn Christensen

Rase: Dansk Varmblod

Født: 2005

Avstamning:

Crelido x Comeback II