Anine Mørch-Aas’ Maserati: Han er mitt eventyr

Elegante linjer, full av hestekrefter, skinnende blank. Det kunne ha vært en sportsbil man beskrev med de ordene, men i dette tilfellet er det en firbent Maserati det handler om. Dressurhesten som fyller UR-rytteren Anine Mørch-Aas hverdager og hjerte. Ikke minst det siste. – Han er mitt eventyr, sier Anine.

Våre firbente stjerner: Bli kjent med Anine Mørch-Aas' Maserati. (Foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Det er ikke vanskelig å se for seg hvorfor oppdretter Carina Bengtsson en vårdag i Sverige for 17 år siden valgte å kalle det lille hingsteføllet opp etter en sagnomsust italiensk sportsbil. Et mørkebrunt, vakkert føll, smidig lekende, full av energi – med stammen full av prestasjon. Metall, Tip-Top, Ferro, Ramiro, Master - det ligger i genene hos Maserati. Legg til at mamma’n heter Bentley og mormor heter Mercedes.

Det bare måtte bli Maserati.

Og slik var det for Anine også, det bare måtte bli Maserati.

-Han har alltid vært drømmehesten min!

Fra drøm til virkelighet

I begynnelsen så hun ham fra salen ved siden av. Hennes venninne Elisabeth Fjornes var den som satt i salen på Maserati, og som red inn en mengde gode resultater med ham som juniorrytter, mens Anine red ponni.

Anine nøt synet av den dansende svenske varmblodsen fra sidelinjen, men fikk nærkontakt når det kom til premieutdeling.

Hun smiler ved minnet: - Ved flere premieseremonier leide jeg Maserati når de skulle inn.

Så en dag ble hennes drøm til virkelighet. Elisabeth skulle videre, og Maserati – ja, han ble Anines.

-Da vi kjøpte han gikk virkelig en drøm i oppfyllelse. Han hadde alltid liksom stått ut for meg, vært noe helt spesielt – vi så liksom at han og jeg kunne bli et godt team.

En drøm gikk i oppfyllelse da Maserati ble Anines. (Foto: Privat)

Prestasjoner helt fra start

Da Anine mot slutten av 2017 fikk nøkkelen til drømmehesten og kunne klatre opp i førersetet på sin helt egne Maserati, var Anine akkurat ferdig med tiden som ponnirytter. Men noen rød L behøvde ikke henge lenge i bakvinduet på denne ferske juniorekvipasjen. De debuterte internasjonalt sammen i Kristiansand i mai 2018, med gode prosenter og plasseringer med en gang.

I sitt andre år sammen tok de gull i nasjonalt mesterskap - Anine og Maserati ble norgesmestere i juniorklassen i 2019. (Foto: NRYF)

Fra da av har det bare gått slag i slag.

– Maserati har bare levert for meg, gang på gang. Ord kan ikke beskrive hvor takknemlig jeg er for alle opplevelser og minner med den hesten!

Maserati har virkelig tatt med Anine på en eventyrlig reise. Sammen har de tatt to NM-sølv, to NM-gull – et i juniorklassen og et i young rider-klassen. To ganger har de tatt individuell medalje i Nordisk mesterskap. Valøren har begge ganger vært bronse – både som junior og young rider.

Legg til et stort bagasjerom fullt av plasseringer nasjonalt og også internasjonalt. Prosentene har ligget stabilt rundt 70 – og over det også. Resultatene er mange, og de er gode.

I 2021 sikret Anine og Maserati seg sin individuelle bronsemedalje nummer to i Nordisk - sammen har de tatt bronse både som junior og som young rider. Her sammen med trener Tine Øye. (Foto: Privat)

Ord kan ikke beskrive hvor takknemlig jeg er for alle opplevelser og minner med den hesten!


I år er de i gang med sitt femte år sammen og femte år på landslaget også.

-Vi har nå gått inn i siste young rider år sammen, og det er noe vi virkelig skal nyte. Vi har høye mål og ambisjoner for dette året. Men det skal først og fremst nytes!

Rytteren fortsetter med et glimt i øyet: - Maserati har oppfylt alle mine drømmer, jeg er ham evig takknemlig.

At alle drømmer er oppfylt, hindrer ikke det at rytteren har nye drømmer.

Anine smiler: - Det hadde vært litt ekstra gøy å få til en så edel som mulig individuell medalje i Nordisk - og en finaleplass i EM – det er noe vi sikter mot i år!

- Det hadde vært litt ekstra gøy å få til en så edel som mulig individuell medalje i Nordisk - og en finaleplass i EM – det er noe vi sikter mot i år! (Foto: Privat)

Elsker rampelyset

Anines elegante sportsmodell har rukket å bli 17 år gammel. Men 17 er bare et tall i passet hans. – Han er den rareste jeg vet om, han er 17, men tror selv at han fortsatt er 7! Han er så leken, sprudlende, blir aldri sliten – han er helt duracell, bare går og går!

Ordene triller ut av Anine. – Han har en gåpålyst uten like, han er en man legger merke til, han vil gjøre sitt beste – og han har så attitude.

Og han elsker å vise det til alle.

-Han elsker å vise seg frem. Når startsignalet går, da vokser han liksom 10 centimeter, og jeg kjenner bare at han gleder seg til å gå opp midtlinjen!

Maserati elsker å vise seg fram. - Jeg kjenner at han bare gleder seg til å gå opp midtlinjen, sier Anine. (Foto: NRYF)

-Han elsker å vise seg frem. Når startsignalet går, da vokser han liksom 10 centimeter.


Men Maserati er ganske mye også. Han var hingst ganske lenge – han har faktisk åtte registrerte avkom i Sverige, og han kan fremdeles oppføre seg ganske hingsteaktig.

For eksempel når det er vetsjekk.

-Vetsjekk er noe han forbinder med å vise seg frem – det kan ofte bli litt for mye show, ler Anine og fortsetter: - Han kan også hyle til naboer på stevner, for å vise at han er på plass!

Med tilgivende stemmer legger hun til:

-Men det er koselig at det er så mye liv i ham, nå når han er godt voksen – det er fint selv om jeg noen ganger litt redd for ham! Og at han liker så godt å vise seg frem, det gir meg også en slags fordel – da blir han gjerne enda flottere på stevner.

Anine vender tilbake til det med premieseremonier. Han har en greie med dem. Da slår et instinkt til. Instinktet om å være først.

-Han elsker å være først på premieseremonier, så om han ikke blir det, så løper han til han er det!

Premieseremonier er noe Maserati har sansen for - de utløser hans sterke instinkt til å være først. - Om han ikke er det, så løper han til han er det, ler Anine. (Foto: NRYF)

Han har gjort meg systematisert

En personlighet utgjøres av mange ulike faktorer, og Maserati har så absolutt sin bagasje.

-Skoing må planlegges nøye, for han er litt utfordrende å sko, forteller Anine.

Men med en god hovslager og gode rutiner går det fint. – Vår fantastiske smed Roy Kristoffersen er super tålmodig, han er en ekstremt viktig faktor i vårt team. At Maserati er som han er med skoing gjør egentlig bare at ting må planlegges. Han trenger også noen dager på å kjenne etter når han er skodd. I sum har dette gjort meg systematisert.

Skoing har vært litt utfordrende med Maserati. - Skoingen må planlegges nøye, men vår fantastiske smed Roy Kristoffersen er super tålmodig og bare en ekstremt viktig faktor i vårt team, sier rytteren. (Foto: Privat)

Anine har vendt det som kunne ha vært et problem til sin fordel. I stedet for å fokusere på problemet, har hun lært av det. Lært å håndtere utfordringer.

Maserati har også et litt sært forhold til mat.

-Han er utrolig kresen. Han elsker gulrøtter, men det er også det eneste han liker, forteller Anine. – Fôringen har vært en utfordring ettersom han er så sær, men jeg har fått så utrolig god hjelp gjennom Kjersti Gjulem i Naturlig hest. Hun er også en viktig del av teamet rundt Maserati. Med hjelp av henne har vi funnet den perfekte fôrplanen for Maserati, som fungerer supert – den er en stor faktor i den suksessen vi har hatt.

Man kan si at ridning handler om to stykker som skal bli ett - men egentlig er det mange flere inne i bildet. Anine har allerede nevnt to nøkkelpersoner i teamet rundt Anine og Maserati. Men det er flere, og en som betyr enormt mye for Anine er henne trener Christine (Tine) Øye.

-Hun er min klippe i hverdagen, og en veldig viktig faktor for at Maserati og jeg har lykkes, fastslår rytteren.

-Hun er min klippe i hverdagen, sier Anine om sin trener Tine Øye. (Foto: NRYF)

Et gullkantet eventyr

Anine og Maserati har hatt mange øyeblikk sammen, mange små og mange store.

Det største var i fjor sommer. – Det mest emosjonelle øyeblikket vi har hatt er nok kürfinalen vår i NM i 2021. Fra jeg satte meg opp kjente jeg at han bare var helt hos meg, at dagen var god. Vi var sist ut i klassen, vi lå i ledelsen – og sånt setter litt ekstra press. Men alt klaffet, og vi gjorde et så godt som feilfritt program – eller, det var jo selvsagt plass til forbedringer, men vi gjorde ingen feil. Han danset rett og slett hjertet sitt ut for meg. Det var bare så fullstendig følelse av at vi var i ett med hverandre. Jeg har aldri vært så glad og fornøyd etter et ritt noen gang! Det var som om tiden sto stille!

Det var ikke bare noe Anine selv følte. Dommerne så det også. De fem dommerne ga totalt 77 % for det hele. Det var personlig rekord.

Og det var gull.

Anines og Maseratis gull.

Men først og fremst er det Maserati som er Anines gull:

-Det er nesten vanskelig å sette ord på hvor mye Maserati betyr for meg. Han har gjort alle de drømmer jeg har hatt fra jeg var liten til virkelighet. Han er en "once in a lifetime"-hest. Det samarbeidet vi har oppnådd gjennom disse årene, det er mer enn jeg har turt å drømme om. Jeg er ham evig takknemlig. Jeg nyter hver dag med ham, han gir meg alltid en god eller bedre dag. Han er mitt eventyr!

Foto: Helene Gjerde Aamdal

Jeg nyter hver dag med ham, han gir meg alltid en god eller bedre dag. Han er mitt eventyr!