Nyheter

Vikingene og hestene deres Publisert: 06.02.2015,  Sist endret: 06.02.2015

I vikingtiden (800-1050 e.Kr.) ble hesten brukt hesten både som trekkdyr og til ridning. Hestene var transportmidler og de ble brukt i kamp. Denne skikken med å kjempe fra hesteryggene hadde vikingene snappet opp hos frankerne.

Vikingene satt ikke skrevs over store hester. Hestene var nok staute, men de var små og spinkle med høyder på rundt 1,22 m til 1,42 m – mye i likhet med dagens nordlandshest/lyngshest. Hestene var nok av flere typer.  Vikingene brakte gjerne med seg hester fra sine ferder, og både i Snorre og flere islandske ættesagaer finner man beretninger om hesteoppdrett og hestestell i middelhavslandene. Trolig fant også noen araberhester veien nordover allerede i vikingtiden som følge av vikingenes utferdstrang.

Hestesko ser ikke ut til å ha vært særlig utbredt i Norden før 1000-tallet, men glatt føre vinterstid kunne føre til at de satte inn en form for brodd i hoven, på samme måte som en søm. Noen av de 15 hestene som ble funnet sammen med Oseberg-skipet var utstyrt med slike brodder.

Bilde: Islandshest (Foto: CNaene/FreeDigitalPhotos.net)

X