Nyheter

Vi tar turen til Nordisk i 1951 Publisert: 09.09.2015,  Sist endret: 09.09.2015

I 1951 var Finland vertskap for Nordisk – det var første gang de avholdt dette prestisjetunge mesterskapet siden 1937. For Norge ble Bjart Ording og Else Christophersen de to store navnene.

Det norske reisefølget

Bjart Ording og Else Christophersen hadde følge av flere ryttere til Helsingfors; Bodil Russ, Anne-Lise Kielland, Ingerid Corneliussen, Roar Wettergreen, Elsebet Bødtker samt de som Aftenpostens spesielle medarbeider, Arne Kristenensen, kun navngir ved etternavn: Midtbø, Markeng og Gjestvang. Ekvipasjene stilte til start i sprang og dressur, i feltritt hadde Norge ingen med.

Favoritten innfridde

Helt til topps gikk Bjart Ording med sin tyskerhest Fram. Mesterskapet gikk i Vanskelig A, med hinder opp til 1,80 m. Forventningene til Bjart var store – han og Fram hadde et aldri så lite favorittstempel. Kristensen skriver begeistret i Aftenposten: «Vi hadde store forventninger til Bjart Ording på Fram. Flere av hestene gikk gjennom banen med bare et nedslag. Da Ording startet, så man straks at både han og Fram var i ypperlig form og ga en oppvisning som ikke kunne være bedre. Lekende lett tok hesten det ene hinder etter det andre i mektige sprang uten en eneste feil, og da siste hinder ble tatt i et kraftig sprang, brøt tilskuerne, som satt i stor spenning, ut i ovasjonsmessig bifall. Seieren var like populær som den var velfortjent, og Ording fortjener en ekstra honnør for en prestasjon av høyeste internasjonalt format.»

Bjart Ording - og Fram - gratuleres med sin seier i Nordisk sprang i 1951 av generalmajor Torvald Ekman. (Foto: Arne Kristensen)

Bjart Ording – og Fram – gratuleres med sin seier i Nordisk sprang i 1951 av generalmajor Torvald Ekman. (Foto: Arne Kristensen)

Bronse til Else

Det ble Else Christophersen på sin norskfødte røde hoppe Diva som stod for det beste norske resultatet på dressurbanene. Hun innledet med en sikker andrepremie i stevnets første dameklasse. Dagen etter ble en ny andreplass et faktum, og den samme Arne Kristensen forteller at Diva «gikk vesentlig bedre enn i går og viste et elegant fremført program.». Anne-Lise Kielland/Tarzan – også det en tyskerhest – var ifølge Kristensen som alltid en glede å se, men Tarzan var dog ikke helt på høyde med seg selv den dagen, og med et par feilridninger ble prestasjonen satt adskillig ned –resultatet ble en tredjeplass.

jubileum_nordisk 51 6

Else Christophersen og Diva på treningsbanen.

Klassen ble vunnet av danske Lis Hartel med Jubilee. Kristensen sier videre: «Dameklassen i dressur har alltid stått meget høyt ved de nordiske stevner, og den har etter krigen neppe ligget på et så høyt plan som i år når man ser klassen som helhet.”

Else Christophersen og Diva får sin andrepremie i dameklassen i dressur - vinner Lis Hartel/Jubilee til venstre og tredjeplasserte Anne-Lise Kielland/Tarzan til høyre.

Else Christophersen og Diva får sin andrepremie i dameklassen i dressur – vinner Lis Hartel/Jubilee til venstre og tredjeplasserte Anne-Lise Kielland/Tarzan til høyre.

I Middels A, der både herrer og damer deltok, ble det svensk dobbeltseier til rittmesterne Boltenstern og Wikne – så fulgte Else og Diva foran Bodil Russ.

Lørdag var det tid for den høyeste klassen i dressur. Et stort publikum var møtt frem. Forventningene var store til OL-rytteren fanjunker Persson og hans Knaust fra Sverige. De to innfridde og gjennomførte det vanskelige programmet så elegant og sikkert at det var en fryd å se. Som nummer to kom danske Lis Hartel med sin Jubilee med et flott og korrekt program. Bak henne, på bronseplass fulgte så Else og Diva. Kristensen sier: « Det er imponerende hvor langt hun har fått hesten i den relativt korte tid hun har arbeidet med den. Den utmerkede plassering i dette høyt kvalifiserte selskap gir forhåpninger om gode resultater i ennu høyere klasser.»

Innledningsbilde: Premieutdeling i det Nordiske mesterskapet – fra venstre gullvinner fanjunker Gehnäll Person/Knaust (Sverige), sølvvinner Lis Hartel/Jubilee (Danmark), bronsevinner Else Christophersen/Diva (Norge) og fjerdeplasserte baron Hans von Blixen-Finecke junior/Master Rufus (Sverige).

X