Nyheter

Ung gren med lang historie Publisert: 27.10.2015,  Sist endret: 27.10.2015

Mounted Games er den yngste grenen innen Norges Rytterforbund. Grenen ble en del av NRYF i 2012, men har røtter her i landet som går mye lenger tilbake enn dette. Sporten kan spores i hvert fall helt tilbake til 1913. Og det skjedde i Trondheim.

Den offisielle starten

Det offisielle grunnlaget til dagens Mounted Games har kongelig tilsnitt. Kalenderen viser 1957, og britenes aristokratiske H.R.H. Prins Phillip har hevet sin stemme for en konkurranseform innen hestesporten som egner seg for barn og som ikke krever dyre, renrasede ponnier. Prins Phillip blir hørt, og under Horse of the Year Show det året går den første konkurransen av stabelen. Suksessen for The Prince Phillip Cup er umiddelbar. I 1984 grunnlegges den første nasjonale organisasjonen, The Mounted Games Association of Great Britain.

Mounted Games som begrep kom til landet i 1999. (Foto: Roger Svalsrød/hesteguiden.com)

Mounted Games har sine røtter i kongelig engasjement – britenes Prins Phillip sørget for at dette kom inn under Horse of the Year Show i 1957. Grenen er den yngste i NRYF, men har en lang historie. (Foto: Roger Svalsrød/hesteguiden.com)

Gymkhana og Jermin Cup

Konkurranseformen betegnet som Mounted Games kom til Norge i 1999. Men, fartsfylt moro av lignende karakter hadde så visst vært her i landet før det siste året før tusenårsskiftet.

Første stopp på reisen bakover i tid er 1972. På 70-tallet skjøt ponnisporten fart. En viktig gren i ponnisportens spede start var forgjengeren til dagens Mounted Games; gymkhanaen.  Landets aller første gymkhana med særskilt tanke på barn og ponnier ble arrangert i 1972 i Larvik, på privat initiativ av ponnientusiast Susan Hellum. Hun forteller: – Jeg hadde en ponnirytter hos meg, Grethe Lunde. Hennes far hadde vært i Afrika og blitt introdusert for gymkhana der. Dermed måtte vi prøve det!

hhh

Gymkhanaen fulgte med ponnisporten og var en viktig gren her på 70- og 80-tallet. (Foto: Rytterkontakt)

I 1977 nådde entusiasmen for små hester og små ryttere også rytterforbundet. Med en ivrig gjeng ved roret, ledet an av Scarlett Rømcke-Moe, startet Ponniutvalget sitt arbeid det året. Det var sprang, dressur – og gymkhana. I 1978 initierte familien Rømcke-Moe Jermin Cup, en landsomfattende cup i gymkhana, med flotte medaljer som premie. Dette fikk god respons, og rundt omkring i mange klubber ble det øvet iherdig for de totalt 6 stevnene i løpet av året. Jermin Cup ble et faktum i mange år. – Denne cupen ble til for å være til glede for barna, og på den måten bidro den også til rekruttering. Jeg engasjerte meg i ponnisporten for å skape glede, for at barna skulle få oppleve gleden ved sporten og ponniene – og Jermin Cup var på den måten helt i tråd med dette! At jeg kunne se at dette så til de grader skjedde var fantastisk morsomt, forteller Scarlett Rømcke-Moe.

Tune Rideklubb vant Jermin Cup i 1983. Premien var hele 5000 kroner fra sponsor Norsk Landbrukskjemi AS. (Foto: Rytterkontakt)

Tune Rideklubb vant Jermin Cup i 1983. Premien var hele 5000 kroner fra sponsor Norsk Landbrukskjemi AS. (Foto: Rytterkontakt)

Enda lenger tilbake

Gymkhana var kanskje noe nytt i 1972, men faktum er at denne konkurranseformen her i landet kan følge sin historie enda lenger tilbake, ja, faktisk helt til startgropen til forbundet!

Dens opprinnelse ligger i det indiske kavaleriet – begrepet ble brukt om rytterøvelser og underholdende øvelser der i 1860-årene. Kanskje var det noen soldater som var ute og reiste, snappet opp ideen og tok den med seg til våre nordlige breddegrader? I alle fall ser man i skrevne kilder begrepet brukt her i landet i 1913. Det året arrangerte Forsvaret en idrettsdag i Trondheim, og der var Trondhjems Rideklub med for å vise frem hestesporten. Deres rideoppvisning inneholdt kvadriljeridning, sprang for damer, voltige – og gymkhana! Vinneren av sistnevnte ble for øvrig ingeniør Gunnar Brænne – det var altså godt voksne ryttere som lekte seg til hest på denne måten.

Gymkhana her i landet blir beskrevet så tidlig som 1913. (Illustrasjonsfoto: Ukjent fotograf/eier Oslo Museum)

Gymkhana her i landet blir beskrevet så tidlig som 1913. (Illustrasjonsfoto: Ukjent fotograf/eier Oslo Museum)

Samme rideklubb holdt året etter, i april, ny rideoppvisning, denne gang på skøytebanen. Gymkhana stod igjen på programmet, og igjen var ingeniør Brænne aller best i denne grenen. I 1915, året da Norges Rytterforbund ble stiftet, fant man at nå var rytterne blitt så flinke at det var tid til å gå fra kalle det oppvisning til å definere det hele som konkurranse. Konkurransene i sprang, dressur og kjøring fikk  selskap av gymkhana.

Gymkhana anno 1915

Gymkhana 100 år tilbake i tid var en smule annerledes enn dagens Mounted Games. Trondhjems Adresseavis noterte seg følgende etter å ha jublet blant publikum under stevnet i 1915: «Gymkhanaen var meget morsom og fik publikum fuldstændig med. Om formiddagen møtte man med salet hest, hoppet over et hinder, maatte sitte av, trække på sig et par bukser, sitte op igjen, galoppere videre, sitte av, ta paa en staldtrøie, sitte op og hoppe et hinder. Om eftermiddagen arrangertes gymkhanaen noget anderledes. Da maatte deltagerne på usalet hest, efter første hinder, sale op og ride videre, ta op en blomsterbuket for saa snart som mulig at avlevere denne til den dame de likte best.»

Formiddagens verdige vinner var hr. Hans Thaulow, mens ditto om ettermiddagen var hr. Arne Graarup.

Året etter, 1916, er et merkeår både for Trondhjems Rideklub og for sporten ellers – da arrangerte klubben Norges aller første Landsstevne. Og selvsagt stod gymkhana på programmet! Dette året fikk denne klassen et snev av mer ungdommelig preg, nå var det var den formelle tittelen på vinneren hverken «ingeniør» eller «hr», men student – student Thorleif Arentz.

X