Nyheter

Tom Pedersen – vår første paralympier Publisert: 17.08.2015,  Sist endret: 17.08.2015

I 1984 ble sprangrytteren Ove Hansen sendt til OL i Los Angeles. Men han var ikke den eneste norske rytteren som deltok i OL det året. For første gang under Sommerolympiaden for handicappede ble ridning en av grenene – og der var Tom Pedersen med.

Et tilbakeblikk

I 1904 var handicapidrett en del av sommer-OL i St. Louis, USA, men etter det var OL til hovedsak forbeholdt funksjonsfriske inntil 1948 da krigsveteraner fikk anledning til å delta i et internasjonalt idrettsstevne etter mønster fra OL. Så, i 1960, ble handicap-OL en mulighet også for andre enn krigsveteraner. 16 år etter ble så handicappede idrettsutøvere for første gang inkludert i et OL, og fra og med 1988 ble et paralympics arrangert direkte etter OL, ved de samme idrettsanleggene.

Et godt team fra Arendal og Grimstad Rideklubb

I 1984 ble sommerolympiaden for handicappede arrangert i New York. Innen ridning var deltagelsen begrenset til å gjelde ryttere med CP. Eneste norske representant ble 23 år gamle Tom Pedersen fra Arendal og Grimstad Rideklubb. Tom, med en 7 år lang ridekarriere bak seg, ble tatt ut til å representere Norge på bakgrunn av sine svært gode resultater – blant annet adskillige seire på krets- og nasjonalt plan samt tre mestertitler fra Nordisk.

Tom reiste til USA sammen med sin trener og ledsager Grete Pettersen og konkurrerte på lånt hest. Mesterskapet var ikke uten utfordringer for Tom og  Grete. Etter en lang reise kom de frem til avsløringen av en svært overraskende nyhet. Rytterne ble klassifisert etter bevegelsesgrad, og Tom som hadde trent på forbundets program i over et halvt år, ble oppklasset, funnet for sterk og fikk presentert to nye dressurprogrammer som skulle læres i løpet av to dager. Programmene var på engelsk, og trener Grete måtte først oversette dem til norsk, så til tegnspråk idet Tom i tillegg til å ha CP også var døv – og så måtte Tom lære seg programmene. Verdifull tid som skulle ha blitt brukt på å bli kjent med lånehesten gikk dermed til arbeid med programmene, men Tom gikk på med krum hals. En annen utfordring Tom støtte på var lånehesten, denne var både ung og uerfaren – men også denne utfordringen tok Tom på strak arm.

Store prestasjoner

Mesterskapet var en begivenhet – og dette fikk deltagerne merke. På åpningsdagen dukket hele 40 000 tilskuere opp – og mesterskapet ble åpnet av ingen ringere enn president Ronald Reagan.

26 ryttere fra seks land deltok, og alle konkurransene ble avviklet på en dag. Reglementet var ikke heller ikke av de beste, og under stevnedagen ble det ikke gitt noen opplysninger om resultater – dermed visste ingen hvordan de lå an før dagen var over! Disse smått kaotiske tilstandene gjorde sitt til et visst stress hos deltagerne, og for Toms del slo det ut i form av en feilridning – hvilket sier sitt om hvilket resultat det ellers kunne ha blitt for sølvvinneren. Til tross for oppklassingen med nye program som følge, resulterte Toms gode innsats i et sølv i dressur.

Sølvvinnren Tom Pedersen kunne stige opp på sølvplass to ganger under sommer-olympiaden i New York 1984.

Sølvvinneren Tom Pedersen kunne stige opp på sølvplass to ganger under sommer-olympiaden i New York 1984.

Som eneste rytter fra Norge, hadde Tom selvsagt ikke følge av andre lagryttere, men delta i stafetten, det gjorde han. Dette løste de ganske enkelt ved at han red begge etappene – og innsatsen her holdt til sølv. Tom fikk også med seg en 3. plass i dressur individuelt for alle handikap-klasser.

Et startskudd

Utover fantastisk resultat for vår første pararytter i et OL, førte dette mesterskapet til et positivt møte mellom lederne for de ulike deltakerne. Dette gjorde at man fikk god anledning til å diskutere neste OL, med tanker om å sette opp skikkelige regler. Noe stort var på gang etter mesterskapet i New York!

 

X