Nyheter

Ta forholdsregler mot hesteinfluensa Publisert: 23.02.2019,  Sist endret: 25.02.2019

Det er utbrudd av hesteinfluensa i flere store hestenasjoner i Europa, blant annet i Belgia, Frankrike, Irland og England. Norges Rytterforbunds kontaktveterinær Odd Magnus Knævelsrud anbefaler at alle hester med en influensavaksinasjon som er eldre enn 6 måneder revaksineres så snart som mulig.

I England er alle galoppløp stengt fram til onsdag denne uken – foreløpig. I helgen ble det første tilfellet oppdaget i Sverige.Britiske veterinærer er bekymret fordi også vaksinerte hester nå blir smittet og syke. Ikke så syke som uvaksinerte hester, men flere hester på galoppstaller i England er blitt syke av influensaen. Den siste stallen som er rammet er på Newmarket i England, en liten by der omtrent 3000 galopphester trenes.

Hesteinfluensa er en sykdom som gir hoste, høy feber og dårlig almenntilstand. Hestene kan bli alvorlig syke.

Det internasjonale rytterforbundet – FEI – går også ut med et brev til alle arrangører av internasjonale stevner der de påpeker at adkomstkontrollen av hester til et stevne er det viktigste for å unngå spredning av sykdommen og at det er viktig at denne kontrollen blir gjennomført etter de reglene som FEI har satt i FEI veterinary regulations: 1010. 1017, 1018, 1028-1031.
FEI ser ikke bort i fra at internasjonale stevner i hestesport, under deres regler, kan bli avlyst dersom det blir et større utbrudd av hesteinfluensa nå.

Norges Rytterforbund vil også påpeke viktigheten av mottakskontrollen når hestene kommer til stevneplassen og at man da sjekker passene slik at man er sikker på at hestene som ankommer en stevneplass er vaksinert etter de reglene som gjelder. Vær oppmerksom på at den nye seks måneders anbefalingen ikke er en regel, men en anbefaling. Reglene for vaksinasjon finner du i KR 1, §191 på side 60.

Husk at reglene er annerledes for deltagelse ved FEI-stevner. Disse reglene finner du her,se Article 1003.

X