Nyheter

Rørende gjensyn med en barndomshelt Publisert: 01.06.2015,  Sist endret: 01.06.2015

Rundt 1000 mennesker fant veien til Politistallen og forbundets jubileumsutstilling på Akershus festning lørdag 30. mai. En av dem var Karianne Dræge. Hun fikk et uventet og rørende gjensyn med sin barndoms helt, dressurhesten Alex.

En del av utstillingen

Karianne Dræge og datteren Anniken  hadde tatt turen til Politistallen for å bivåne både politiets oppvisning og få med seg NRYFs jubileumsutstilling. Lite ante Karianne at dette besøket skulle berøre henne dypt i hjertet.

Jubileumsutstillingen er satt sammen av forskjellige biter av den norske ryttersportshistorien. På 80-tallet var Kjersti Wigen og hennes Alex store på dressurbanene. De red i inn- og utland, tok NM-gull og premier blant de aller største i Aachen. Her hjemme i Norge fikk de kjendisstatus. Avisoppslagene var mange, og til og med Penny-klubben fulgte det opp med blant annet en stor poster av ekvipasjen i bladet.

Kjersti Wigen og Alex var hele Norges stjerneekvipasje i dressur på 80-tallet - og et idol for mange. (Foto: Jan Gyllensten)

Kjersti Wigen og Alex var hele Norges stjerneekvipasje i dressur på 80-tallet – og et idol for mange. (Foto: Jan Gyllensten)

Denne posteren er nå en del av jubileumsutstillingen, behørig i glass og ramme. Den følges ad av Kjersti Wigens bok «Lær ridning med Kjersti og Alex», Kjerstis hatteeske (som hennes trener Bodil Russ hadde før henne, den har blant annet vært med til OL i Stockholm 1956), maskoten fra VM i Stockholm, en bit av halen til Alex, flere premier fra Aachen, en utklippsbok om Alex som Kjersti selv har satt sammen – og flere særoppgaver om Kjersti Wigen. Kjendisstatusen var altså så stor at mange unge landet rundt skrev særoppgave om henne.

Minnene strømmet på

Til ære for utstillingen på Politistallen hadde en av politihestene velvilligst lånt bort sin boks. Her var bord satt opp. De rommet ulike deler av historien – deriblant alt fra Kjersti Wigen. Karianne gikk inn for å titte – og gikk rett på minnet av sin barndoms store helt, Alex. Hun bladde i utklippsboken, gjenkjente beundringen mellom linjene i særoppgavene og følte gamle minner velte opp når hun så ekvipasjen avbildet på Penny-klubbens poster. Blank i øynene forteller hun: – Alex var mitt store idol, han og Kjersti var stjernene da jeg begynte å ri 6 år gammel. De var bare helt fantastiske – de var forbildene og drømmene for en liten, ung og ivrig hobbyrytter. Å se alt dette igjen her var fullstendig overveldende! Jeg bladde i utklippsboken og minnene strømmet på – som da han døde så ulykksalig. Jeg husker det så inderlig godt.

Historien om en dypt urettferdig ridetime..

Karianne var en ivrig rytter som ung jente. Etter hvert ble hun smidd i hymens lenker, og da skulle det vise seg at her kom hun brått svært nære sin barndoms firbente helt. Karianne tørker tårene og fortsetter: – Min mann Øyvind gikk på landbruksskolen på Hvam. Der fikk de blant annet prøve seg på hesteryggen. De hadde da dratt til Nes ridesenter – der Kjersti Wigen jobbet. Av alle ting hadde Øyvind fått ri på Alex! Han, som aldri før hadde ridd, fikk ri denne fantastiske hesten – og han fikk til og med gjøre bytter. Gjett om jeg ble misunnelig på ham, her var jeg som drømte om denne hesten fra jeg var liten – og så har min ikke særlig hesteinteresserte mann fått ri ham! Det var jo dypt urettferdig – og gjett om han har ertet meg med å påstå at det er veldig lett å ri bytter. Det var bare å flytte litt på beina!

For Karianne ble det etter hvert en pause med ridningen, men nå har hun tatt opp sin barndoms sport igjen – datteren Karianne er også hesteinteressert og sammen rir de på Sørum Fritidsgård. – Hestegleden sitter godt i, selv om det ikke ble jeg som møtte Alex, men min mann. Nå deler jeg og min datter hesteinteressen og vi hygger oss sammen i stallen. Men dette uventede gjensynet med Alex på denne utstillingen, det rørte meg, fastslår Karianne.

 

X