Nyheter

Religion, sport og fest Publisert: 05.02.2015,  Sist endret: 05.02.2015

Hesten var ikke bare et statussymbol med stor bruksverdi for vikingene. Den ble også brukt til sport, men på vikingtiden var sporten sterkt knyttet til religion. Opprinnelig var hesteritt og hestekamp fruktbarhetsriter. Vinneren fikk ikke krans av laurbær eller fagre rosetter, nei, vinnerhesten ble offerhest. Bare den beste, sterkeste, raskeste hesten var god nok for gudene!

Er du fra Skien, Ski, Skedsmo, Leikvoll eller Løken? Da har det skjedd hestesport i nærområdet ditt også for lenge siden. Disse navnene betyr alle et flatt, åpent sted der folk kunne ri om kapp. Denne kappridning gikk ikke i graven med vikingene, men har blitt utført helt opp mot vår tid, gjerne til hellige steder eller ved høytider. Etter hvert forsvant ofringen av hesten til gudene – nå ble premien heller en bevart mulighet til videreføring av gener idet taperne ble kastrert, som en forsmak på dagens planmessige prestasjonsavl.

Jubileum-sporer fra vikingtiden funnet ved Skedsmo foto Ellen C Holte Kulturhistorisk museum UIO

Vikingene red gjerne fort, og de brukte også sporer. Disse vikingtidsporene er funnet ved Skedsmo. (Foto: Ellen C. Holte/Kulturhistorisk Museum, UiO.)

Jubileum-stigbøyler fra vikingtiden foto Ellen C Holte Kulturhistorisk museum UIO

Stigbøyler fra vikingtiden, funnet ved Skedsmo. (Foto: Ellen C. Holte/Kulturhistorisk Museum, UiO)

(Innledningsfoto: Dan/FreeDigitalPhotos.net)

X