NRYF

NRYF 100 år

NRYF logo [Converted]Norges Rytterforbund har blitt 100 år. 100 år med hest, sport og historie har ledet fram til klubbstevnet du var med på i helgen, ridetimen din forrige onsdag, kretssamlingen neste helg. 100 år har ledet frem til 35 000 medlemmer forenet i en interesse i dag.

Men hvordan gikk det hele til? Bli med på en tur tilbake i tid, til den gang det startet, til hestesportens start. Se hvordan og hvorfor. Men mest av alt – les din egen ridehistorie:

Da en sjeik kom til Hadeland

I 2002 ble det arrangert et internasjonalt distanseritt på Hadeland. De Forente Arabiske Emirater var en nasjon som satset på denne grenen, og Mohammed bin Rashid Al Maktoum, kronprins av Les mer »

Stevnene på Slangen Seter

På midten av 70-tallet var stevnene på Slangen Seter, med Bernt Håkon Andresen som primus motor, en stor happening for mange. Blant dem som fikk oppleve dette, var Eva-Britt Mauseth Les mer »

Anne Line skrev historie

Det var lørdag 6. august, 1988. Flaggene vaiet langs ridebanen ved Messecenter Herning i Danmark. Anne Line Røysi red ut på banen med sin ponni Kings Golden Moonstar. Det skulle Les mer »

Tone tok den første kongepokalen

I 1986 red og vant Tone Weber Skjærpe NM i handicapridning. Det året ble kongepokalen for første gang delt ut innen handicapridning – den gikk til Tone. Et spennende mesterskap Les mer »

Historien om en traktor

I dag vil jeg fortelle en liten historie. En liten glad traktorhistorie. En historie om noen av dem som står bak resultatlister og ridestevner med all dens pomp og prakt, og Les mer »

Et liv med hester

Ann-Elina følger sin unge elev med øynene. 10 år gamle Thea Marie rir sin ponni stødig, gjør som Ann Elina sier under ridetimen på Vallermyrene ved Porsgrunn. For Ann-Elina vet. Les mer »

Da shetlandsponniene kom til byen

Han hadde ikke så sans for de nymotens bilene, derfor importerte stoffgrossisten Edvin Olaf Thorson en håndfull shetlandsponnier til Oslo i 1929. Ennå i dag er det flere ryttere som Les mer »

Historien om Trulte

Denne historien handler om en liten hest. Ikke en hvilken som helst liten hest, å nei, men en shetlandsponni som het Trulte. En liten hvit hest som har betydd mer Les mer »

Hvem var Karl Kildal?

En typisk rytterskikkelse, tørr og trenet, en enestående hjelpsom kamerat og først og sist en pasjonert rytteroffiser. Slik beskrives Karl Kildal, en engasjert rytter og offiser som på 20- og Les mer »

658 gram omtale til Nes Rideklubb

Å få omtale i media har alltid vært en viktig oppgave innen sporten. I 1990 stod redaksjonen i Rytterkontakt (nå Hestesport) bak en konkurranse klubbene imellom om mest omtale – Les mer »

Til NM på skinner – i 1989

Da våre konkurranseryttere dro til stevner i ryttersportens aller tidligste tider, da benyttet de seg ofte av togtransport. I 1989 var de gamle togvognene for hestetransport hugget opp, men så Les mer »

Import og salg av hester på 30-tallet

Hester har blitt ført over norske landegrenser i lange tider. Avstamning og prestasjoner i hestenes slekt var ikke mindre viktig for norske kjøpere før enn nå. 86 importhester i 1926 Les mer »

Stevnesekretærens mare-«ritt»

Man gjøre seg sine erfaringer når man sitter i et sekreteriat. Dette diktet fra 1972, forfattet av Aase Margrethe Kaasen og gjengitt i Rytterkontakt, forteller noe om at disse erfaringene Les mer »

Ung gren med lang historie

Mounted Games er den yngste grenen innen Norges Rytterforbund. Grenen ble en del av NRYF i 2012, men har røtter her i landet som går mye lenger tilbake enn dette. Les mer »

Janne Berghs finske eventyr

Hun begynte med å møkke for hestene ved Oslo Ridehus for å få ri. Nå er Janne Bergh en av Finlands topptrenere i dressur og hun driver stallen Helsingin Kilpatalli. Les mer »

Ikke så lett å være dressurdommer før i tiden heller

Å være dressurdommer er ingen lett oppgave. Faglig stilles det høye krav både til kunnskap og forståelse. Og – selv om det er dommeren som dømmer, er det alltid adskillige Les mer »

Vi tar turen til Nordisk i 1951

I 1951 var Finland vertskap for Nordisk – det var første gang de avholdt dette prestisjetunge mesterskapet siden 1937. For Norge ble Bjart Ording og Else Christophersen de to store Les mer »

Historien om Vinjar

Mange er de hester som til sammen utgjør vår historie. Hver og en har disse hestene sin historie som betyr mye for den enkelte – og mye for flere. En Les mer »

Hun vant gull – og en ny hest

Året var 1988 og det var tid for Nordisk i feltritt på Gardermoen. Fra Sverige kom ponnifavoritten Sofia Andler med sin Silver. Ingunn Risnes fra Molde, sisteårs ponnirytter med sine Les mer »

Hvem var rittmester Thorleif Bache?

Bache er et navn som går igjen i forbindelse både med stiftelsen av Drammen Rideklub og Norges Rytterforbund . Thorlfeif Bache (1880-1964) er sønn av Erik Bache – som stiftet Les mer »

Tom Pedersen – vår første paralympier

I 1984 ble sprangrytteren Ove Hansen sendt til OL i Los Angeles. Men han var ikke den eneste norske rytteren som deltok i OL det året. For første gang under Les mer »

Johan Bojer – forfatter og rytter

Johan Bojer (1872-1959) er en av 1900-tallets mest produktive norske forfattere, og hans skildringer av vanlige menneskers dagligliv defineres til å høre til blant hovedverkene i norsk litteratur. Men forfatteren Les mer »

Hvem var Arne Kristensen?

I 2015 har vi blant andre Trond Asmyr og Kjell Myhre. I 1915 hadde de Arne Kristensen (1893-1957). Kristensen tok militær utdannelse og ble major. Han red en del konkurranser Les mer »

Ridningens nytte – gammel visdom

I dag slår den ene forskningsrapporten etter den andre fast ridningens nytte på mange fronter. Men dette er selvsagt ikke noe nytt. Et innlegg i Våre Hester belyser mange av Les mer »

Lex: Kielland i svensk reglement

Våre naboer i øst var tidlig ute med gode reglement, og i mange år hentet vi våre regler direkte fra svenskene. Men det gikk også litt andre veien – her Les mer »

Ravn – Norges store hest på 20-tallet

Ravn var navnet på en hest som markerte seg på de norske konkurransebanene på 20-tallet. Med sin første rytter Paul Michelet klinket han til og ble vår aller første Nordiske Les mer »

Bli kjent med vår første president

Carl Fredrik Michelet (1860-1935) var NRYFs første president. Hesteinteressen satt dypt i ham – og han satte spor etter seg på mange områder. Glad i fart Unge Michelet var glad Les mer »

Gode utdannelser i tidlige tider

Gode utdannelser innen ridning er langt fra noe nytt for nordmenn. Det skortet ikke på topputdannelser fra steder som Saumur, Hannover og Strømsholm blant ryttere og instruktører da norsk ryttersport Les mer »

Hvem var Emilie Nordan?

Emilie Nordan var en liten, stor kvinnelig rytter som satte sitt preg på sporten under Forbundets yngre dager. Hun dyrket ridning som idrettsgren fra ung alder, og lenge før krigen Les mer »

Ryttersport, veddeløp og totalisatorspørsmålet

I dag står ryttersporten og galoppssporten for to relativt adskilte verdener. Men her i landet har de vært tett knyttet sammen, faktisk så sterk at NRYF i sin tid hadde totalisatorrett. Les mer »

Rørende gjensyn med en barndomshelt

Rundt 1000 mennesker fant veien til Politistallen og forbundets jubileumsutstilling på Akershus festning lørdag 30. mai. En av dem var Karianne Dræge. Hun fikk et uventet og rørende gjensyn med Les mer »

Åpen stall er godt i gang

De første arrangementene melder om entusiastiske publikummere i alle aldere som strømmer til de ulike rideklubbene. Små og store får prøvd seg på runderidning. Det arrangeres konkurranser i praktiske øvelser Les mer »

Tidenes første ponni-NM

I 1981 anså man at man hadde nok grunnlag for å arrangere et NM for ponnier – i sprang. Arrangørklubb var Drammen og Omegn Rideklubb. Mesterskapet var inndelt i to Les mer »

Norges første, beste juniorrytter

NM for seniorer ble arrangert for første gang i 1970, men forbundet følte dette kom litt for brått på juniorene og ventet med NM for denne aldersgruppen til 1971. Frem Les mer »

Tid for sprang-NM

Året var 1970. I seks år hadde Kongepokalen blitt delt ut til en god sprangrytter. Nå var tiden kommet for et helt eget mesterskap for å kåre landets beste ryttere. Les mer »

Margrethe Astrup – vår første norgesmester i dressur

7. juni 1970 ble tidenes første NM i dressur arrangert. Etter en innstilling fra dressurutvalget besluttet forbundet at NM i dressur skulle legges til Oslo Ryttersportsklubbs stevne på Mohøgda. Vinneren Les mer »

Filmen om Norwegian Team Spirit

I 2005 kom Feel the Spirit, den nye sangen til Norwegian Team Spirit – interesseorganisasjonen for den norske sprangeliten. Samtidig ble det laget en DVD om daværende landslag, med utgangspunkt Les mer »

Sprangstjerner med popkarrierer

Året var 2002. Heidi Skar fikk en idé og tok et initiativ – hun startet en interesseorganisasjon for rytterne. Målet var å støtte utøvere som var villige til å representere norsk Les mer »

Nordisk mesterskap – en norsk idé

Forbundets første president, «ridemajoren» Christian Fredrik Michelet, hadde gått og grunnet på en tanke. I 1919 delte han denne med andre. Han mente det var grunn til å samle de Les mer »

Jubileumsutstilling under Drammen Springtour

Eddie Bulls rosetter fra White City i London, en bit av dressurhesten Alex’ hale, Eugen Johansens diplom fra da han var med på å vinne lag-sølv i feltritt i OL Les mer »

Hestebiler før i tiden

Hestebiler er noe man har hatt en god stund, også i Norge. Bildet over viser lasting av hest på en topp moderne hestebil anno 1930 i Oslo. Engelskmennene var tidlig Les mer »

Dameridningen måtte ikke bli «chanseseilas»

Hankjønnet var i klart flertall på de tidlige konkurransebanene på 20-tallet, både på bakgrunn av sportens militære tilknytning og det generelle samfunnssynet. Men det var definitivt kvinner som red og Les mer »

De første landsstevnene

I kjølvannet av dannelsen av Norges Rytterforbund var det flere viktige oppgaver som opptok styrets engasjerte medlemmer. Konkurranser var her et viktig tema. De to første landsstevnene gikk av stabelen Les mer »

Ragnvald Tanberg – hvem var det?

Horsemanship, grunntrening, kondisjon og kunnskap – det er stikkord som kan brukes om verkseier Tanberg. Denne mannen sørget for at det ble fart i norsk ryttersport i dens spede begynnelse Les mer »

De første reglene

Felles konkurranseregler var en av grunnen til at rytterne rundt om i landet gikk sammen om å starte et forbund. Så hvordan stod det til med reglene på 20-tallet? 18 Les mer »

Hektisk stevneaktivitet

Konkurranser var populære tiltak i forbundets første tid. Det ble arrangert adskillige stevner på 20-tallet, blant annet i Drammen, Hamar, Gardermoen, Bergen, Trondhjem og  Oslo.  Norge rundt I Bergen hadde Les mer »

Avl og sport før i tiden

Avl og sport har alltid hørt sammen – også i de tidlige tider. Den norske avlsforeningen for ride- og kjørehester kan spore sin sentrale historie tilbake til 1900, og linken Les mer »

Bli med på “Åpen stall”

Jubileums og rekrutteringsuken “Åpen stall” 23. – 31. mai 2015 Vi oppfordrer alle klubbene våre til å vise frem de positive aktivitetene sporten vår representerer gjennom å arrangere “Åpen stall” Les mer »

Oslo Ridehus åpnet i dag for 85 år siden

31. mars 1930 var en stor dag for rytterne i hovedstaden. Samme dag klokken 18.00 skulle det nybyggede Oslo Ridehus høytidelig åpnes. En merkedag «En merkedag for den norske ridesport» – Les mer »

Flere rideklubber og en verdenskrig

  Pilene pekte oppover for ridningen da første verdenskrig nærmet seg. Flere rideklubber ble stiftet, og til tross for de usikre tilstandene i Europa ble det nasjonale forbundet til. Rytterfolket Les mer »

Forbundet blir til

De ville ri og de ville konkurrere. De ville bli bedre og de ville utvikle seg. Av disse grunner gikk fire av landets rideklubber sammen i 1915 for å danne Les mer »

Trondhjems Rideklub i borgergardens hovspor

Trønderne kan takke en hyggelig kveld sammen med andre rideinteresserte etter initiativ av den populære rittmester Grimsgaard i 1892 for at en rideklubb tidlig ble et faktum i Trondhjem. En god lærer Les mer »

Hovedstaden kommer på (ride)banen

Ridning var en sport for de få på slutten av 1800-tallet. Drev man med sånt, visste alle hvem man var. Selv i hovedstaden Kristiania visste alle hvem som red.  Brevet Les mer »

Ridning på vestkanten

Sportsridningen i Bergen hadde sin rot i borgergarden, og ble også holdt levende av privatpersoner. Ridehus kom til i 1871, og store navn som Frithjof Nansen og Christian Michelsen hadde Les mer »

Til hest og til fest i Drammen

Borgergarden var historie, men Drammens Rideklub red videre på grunnvollene borgergarden hadde skapt. Det ble til hest, fest, turritt, utmarsjer, kappritt, tusenvis av tilskuere og kvinnelige krefter som slo sine Les mer »

Endelig vant jeg – og det i Thomas Stang Michelets minneritt

En strålende glad Anne-Cathrine Sellæg jublet over sin og hesten Primes seier i 1995. Norges Rytterforbunds medlemsblad Rytterkontakt forteller hvorfor i sin artikkel om feltrittstevnet på Gardermoen. Til 5 starter Les mer »

Fremad – med den raske ridning

De norske ridende soldater var fornøyd med å få sin rideskole og sin hestegodtgjørelse. Men de ville mer – de ville ri fort. « Men et rytteri vil ikke alene Les mer »

Fra militære dragoner til rideklubb

Mye av vår hestesports historie har sitt opphav i det militære. I Norge begynte denne historien på slutten av 1600-tallet, og med på kjøpet kommer også veterinærutdanningen og fokus på Les mer »

800 år gammel rytterglede

Kongespeilet er et av de mektigste norske verkene fra den norrøne perioden. I dette praktverket finner vi vår eldste rideinstruks. Teksten i Kongespeilet forteller oss at gleden over hesten og ridningen Les mer »

Så kunne de ri med uniform i Bergen

I 1802 var det Bergens tur. Kronprins Frederik hadde meddelt at han planla å ta Bergen i nærmere øyesyn. Etter et forslag fremsatt av rådmannen ble et rytterkorps i Bergen Les mer »

Hvem var først?

Konkurranseinstinktet sitter dypt i oss mennesker. Det er derfor er på sin plass å fortelle hvem som var først ute med rytterkorps til ære for kongelige. Oslo stikker nemlig av Les mer »

Slik ble Drammen og Omegn Rideklubb til

Det hendte i de dager i 1773. Noen fornemme borgere i den blomstrende byen Drammen hadde sans for hester, fornemme uniformer og selskapelighet. De sørget for startskuddet for klubben som Les mer »

Rytterforbundet i 100 – bli med reisen

Her kan du bli med på en liten reise gjennom tid, en reise for øye, øre og hjerte! (Innledningsbilde: Kjersti Wigen/Alex. Foto: Jan Gyllensten)

Åpen Stall 2015- din klubb kan få midler

Flere ryttere, flere medlemmer, positivt omdømme i lokalmiljø og kommune – det kan bli resultatet dersom din klubb benytter seg av muligheten Åpen Stall 23.-31. mai! NRYF feirer 100 år Les mer »

Hvor kommer det med klubber fra?

Vi liker hester. Vi liker å ri eller kjøre. Og vi blir med i rideklubber, der andre hestevenner også er. Vi møtes, vi arrangerer, vi deltar. Vi gleder oss over Les mer »

Klubbene kommer

Renessansen og opplysningstiden gir et Europa der hestesporten står i høysetet. Hestesport blir sporten for de kongelige og de fornemme, ridning ble til forlystelse, glede og fremvisning. Sporten slår også Les mer »

Ny religion, ny tid

Hestens rituelle betydning forsvant med kristendommens inntog rundt 1000-tallet. Nå skulle den gamle gudetroen vekk, og med lov ble det forbudt både å ofre hest og å spise hestekjøtt. Hesten Les mer »

Eksport av hest på 1500-tallet

I 1530 foretok den svenske presten Olaus Magnus fra Uppsala en reise i Norge. Etter den turen lovpriste han den norske hesten, og han fortalte om norske bønder som sendte Les mer »

Et viktig våpen i krig

Rundt år 1000 e.Kr. var riddertiden i Europa i sin spede begynnelse. Hesten og ridningen ble et viktig våpen i krigføringen under folkevandringene og i vikingtiden, men denne utviklingen kom Les mer »

Vikingene og hestene deres

I vikingtiden (800-1050 e.Kr.) ble hesten brukt hesten både som trekkdyr og til ridning. Hestene var transportmidler og de ble brukt i kamp. Denne skikken med å kjempe fra hesteryggene Les mer »

Vikingtiden og dagens kommuner

I dag har Skedsmo tre hestehoder i sitt kommunevåpen – det kommer fra vikingtidens kappritt som ble arrangert på Skedsmo. Rygge kommune har en spore i sitt kommunevåpen. Det skyldes Les mer »

Religion, sport og fest

Hesten var ikke bare et statussymbol med stor bruksverdi for vikingene. Den ble også brukt til sport, men på vikingtiden var sporten sterkt knyttet til religion. Opprinnelig var hesteritt og Les mer »

Hesten – et statussymbol for vikingene

Om du kan føre dine aner tilbake til vikingene eller ikke – hesten er noe du har til felles med dem.  Vikingtiden var oldtidshestens storhetstid. Funn viser at hesten var Les mer »

Tidlig inn i motebildet

I dag kler vi oss i klær fra Kingsland, BVertigo, Pikeur, Mountain Horse og HV Polo. Vi kler oss i klær med galopperende hester på eller drømmer om biler med Les mer »

Når kom hesten til Norden?

Hvordan hesten kom til Norden, er ennå en gåte. Var det invasjon fra rytterfolket fra øst, eller var det handelsfolk med fredelige hensikter? Ingen vet sikkert, men mot slutten av Les mer »

Bak historien

100 år skal feires – og 100 år med historie skal fortelles. Den oppgaven har frilansjournalist og rytter Rebecca Ballestad-Mender fått. Hun har lang fartstid fra hestesporten med pennen i Les mer »

De gode historiene

I anledning jubileumsåret vil vi belyse vår og hestesportens historie her i landet. Har du noen tips om begivenheter, hendelser, steder eller personer som er en del av denne historien, Les mer »

En hest – og et menneske

Norges Rytterforbund har blitt 100 år. 100 år med hest, sport og historie har ledet fram til klubbstevnet du var med på i helgen, ridetimen din forrige onsdag, kretssamlingen neste Les mer »

Nyhetsarkiv
X