Nyheter

Lex: Kielland i svensk reglement Publisert: 03.07.2015,  Sist endret: 30.06.2015

Våre naboer i øst var tidlig ute med gode reglement, og i mange år hentet vi våre regler direkte fra svenskene. Men det gikk også litt andre veien – her kan du lese historien om svenskenes Lex: Kielland, en regel som hadde sin direkte årsak i en av Norges dressurdronninger fra tidligere tider.

Norske deltagere i svensk stevne

Historien fortelles av en som så det hele fra sidelinjen, med utsikt fra ryggen til en spranghest. Laila Sandaas var en aktiv sprangrytter fra 60-tallet. – Historien om Lex Kielland i SRC’s reglement må stamme fra 60-tallet, innleder hun. – Det var stor stas for en gjeng med ryttere å reise til Gøteborg for et årlig stevne der. Vi var ikke så mange, kun om lag fire sprangryttere. Og så Anne-Lise Kielland og Margrethe Astrup – de to dressurrytterne var alltid med.

Laila minnes: – Det var mye moro med de damene! Det var en lang bakke inn til Gøteborg, og der begynte alltid bilen deres å koke. Dermed lastet de ut hestene sine og leide dem opp!

 

Ga dommerne et problem

Historien om Lex Kielland relaterer seg til en begivenhet med en av Anne-Lises hester; Radames, en fullblodshest fra Øvrevoll. – Med den vant hun en LA klasse. Men hun hadde nok safet en del, og siden hun allerede hadde en seier, så skulle hun vise at det var adskillig mer i den hesten. Dermed ga hun ham rikelig med havre og satset for fullt dagen etter. Nå skulle det vises økninger! Men da hadde Radames fått litt for mye å gå på, og han slo til med et skikkelig bukk så Annelise brått satt på bakken. Dette ga dommerne et problem, for det stod ingenting i reglementet om hvordan man skulle straffe avsitting i et dressurprogram! Kloke av skade etter dette ble det etterpå innført en ny regel i det svenske reglementet – avsitting under et dressurprogram skulle straffes med diskvalifikasjon – og regelen ble hetende Lex: Kielland.

Innledningsbildet viser Anne-Lise Kielland ikke på Radames, men på hennes legendariske hest Tarzan.

X