Nyheter

Kverkeutbrudd i Akershus – Oppdatert status Publisert: 25.07.2019,  Sist endret: 26.07.2019

Status 25. juli 2019 (Kilde: Mattilsynet):

“Restriksjonene på uteboksrekka på stallen i Bærum ble opphevet tirsdag 23. juli, mens isolatet fortsatt er båndlagt. Stallene og beitet i Akershus er fortsatt båndlagt. Båndlegging betyr at hestene er isolert og ikke kan flyttes før hest og stall er friskmeldt.”

Det er påvist kverke på en hest i Bærum og på to hester på Romerike, i Akershus. Hestene er isolert og kan ikke flyttes før hest og stall er friskmeldt. Stallene som disse hestene står på, samt et beite er nå båndlagt. Det betyr at hestene er isolert og ikke kan flyttes før hest og stall er friskmeldt. Prøvene er analysert ved Veterinærinstituttet. Det er ingen kjent forbindelse mellom de to tilfellene. Det er på nåværende tidspunkt ikke mistanke om at flere hester er smittet.

Kverke er en akutt og smittsom bakterieinfeksjon i luftveiene hos dyr av hesteslekten. Typiske symptomer er hovne lymfeknuter i hode- og halsregionen, utflod fra nesen, hoste og feber. Kverke er ikke farlig for mennesker.

Kverke finnes over hele verden, og i Norge påvises sykdommen ved flere tilfeller årlig.  Norges Rytterforbund oppfordrer til økt oppmerksomhet mot smittespredning på stevneplassene.

Les mer om sykdommen her

Oppdatert informasjon (per 25. juli) om situasjonen finner du her

Illustrasjonsfoto: Avbildede hester er ikke knyttet til saken.

 

X