Nyheter

Hvem var rittmester Thorleif Bache? Publisert: 18.08.2015,  Sist endret: 18.08.2015

Bache er et navn som går igjen i forbindelse både med stiftelsen av Drammen Rideklub og Norges Rytterforbund . Thorlfeif Bache (1880-1964) er sønn av Erik Bache – som stiftet Drammen Rideklub.

Thorleif fulgte tidlig i sin far, konsulen Baches, fotspor. Rideklubben, med Bache i spissen, var ivrig arrangør av blant annet jaktritt, og allerede i 1893 deltok Thorleif i jaktritt på Gulskogen, 13 år gammel. Drammens Blad skrev om unggutten som var en del av det statelige følget.

Thorleif valgte dermed kanskje naturlig nok å gå Kavalerilinjen som sin militære utdannelse.

Thorleif var den første i Norge som lanserte «de korte stigbøyler» – det gjorde han i 1904. Han startet og vant mange galoppløp, og det var baneløp som stod hans hjerte nærmest. Ut av landet søkte han også, i årene 1912-19 oppholdt han seg i Argentina der han drev et stort fullblodsstutteri. Da han kom hjem ble han en sentral skikkelse i norsk ryttersport og oppdrett. Bache var en av ildsjelene da Øvrevoll galoppbane ble en realitet – både som initiativtager og som den som tegnet selve anlegget.

Thorleif Bache ivret også for veddeløpssporten - her på fullblodsen Baron.

Thorleif Bache ivret  for veddeløpssporten – her på fullblodsen Baron.

Bache beskrives med ordene «gentlemansrytter i ordets beste forstand» og en gentleman som menneske også. Han var streng og hard i sine krav til det som måtte forlanges av en rytter, men var også en som kunne lytte til andre.

Thorleif var sønn av en av landets første rideklubbstiftere – og far til en president i NRYF som betød mye for sportens utvikling til å bli en folkesport i Norge, John Erik Bache.

X