Hestekunnskap

Legge på utstyret

Bisling
En hest som går løs i en hesteboks skal bindes opp før man legger på utstyr. En hest som står på spiltau, eller er bundet opp på stallgangen, skal få salen på før man legger på hodelaget.

Begynn alltid med å legge tøylene over hestens nakke. Deretter løsner du grimen og spenner den rundt hestens hals, slik at hesten ikke kan smette unna mens du holder på. Så er det bare å legge på hodelaget akkurat som du pleier. Sjekk at man og pannelugg ligger riktig og ikke gnager mellom hode og hodelagets pannebånd og nakkestykke.

Ta av grimen når alt er på plass og heng den opp slik at hesten ikke kan sette seg fast i den. Ta tøylene og snu hesten i spiltauet eller boksen. Lei hesten godt ut av boksen eller spiltauet før du svinger, slik at hesten ikke setter seg fast med salen i døråpningen eller skraper seg mot kanten. Når du skal ta hodelaget av, holder du venstre hånd om neseryggen helt til hesten har sluppet bittet.

Du vet godt at en hest som kjenner ubehag kan forårsake ulykker. Derfor er det viktig at du kontrollerer følgende før du sitter opp på hesten:

  • Salen skal ligge korrekt, vojlocken skal være ren og ligge støtt og uten bretter under salen
  • Hodelaget skal være korrekt tilpasset
  • Alle spenner skal sitte fast – endene skal ikke henge og slenge
  • Ingen sømmer må være slitt eller ødelagt på utstyret.
  • Stigbøylene må være av riktig størrelse, det vil si ca. 2 cm bredere enn skosålen på det bredeste.
  • Stigbøylene skal ha en fotplate, slik at du ikke glir ut av dem.
  • Dersom underlaget er glatt, skal du ha brodder i hesteskoene når du rir. Å brodde før trening eller konkurranse på gressunderlag gir både sikrere riding og en trygg hest som presterer bedre.

Hvordan leier du hesten?
Du skal normalt ta tøylene over nakken på hesten, dersom hesten ikke har martingal med løpende ringer. Du skal gå på hestens venstre side, mens du holder i tøylene med høyre hånd nær bittringene og enden på tøylene i venstre hånd.

X