Hestekunnskap

Kledd for stallarbeid

Både når du skal ri eller arbeide i stallen, bør du være kledd på riktig måte. Tilpass alltid klærne etter arbeidsoppgavene.

Det viktigste er at du har ordentlige fottøy når du arbeider i stallen. Det finnes gode arbeidssko med innebygd stålhette, som minsker risikoen for tråkkeskader. Sandaler, tøysko og tresko er ikke bra å bruke i stallen. Dersom du benytter samme fottøy både til riding og arbeide, er det veldig viktig at du husker å ta av evt sporer når du er ferdig med å ri. Hvis ikke kan du risikere å snuble på sporene eller hekte deg fast i ting.

Temperaturen i stallen skal være tilpasset hestene, derfor kan det kjennes ganske kaldt i stallen om vinteren. Kle deg derfor godt når det er kaldt ute. Blir du svett når du rir eller arbeider i stallen, er det lurt å ha med tørre klær. Da kan du skifte, slik at du unngår å bli forkjølet. Om sommeren, når det er varmt og godt, skal du også tilpasse klær og utstyr etter arbeidsoppgavene. Shorts og sandaler passer ikke sammen med stall og hester. Du kan få stygge sår om du faller på grusen. Topper med hette skal ikke brukes i stallen eller ved riding. Du kan lett sette deg fast med hetten og bli strupt. Bruk gjerne hansker i stallen, og alltid ved longering, lasting av hest eller når du leier hesten til og fra luftegården. Ved å bruke hansker slipper du å skade hendene.

Smykker som piercing, øreringer samt anheng og ringer skal ikke brukes, verken ved riding eller håndtering av hest. Dersom du har ringer på fingrene når du steller hestens høver, kan det øke risikoen for at sømspissene på utsiden av hovveggen kan hekte seg fast og skade fingrene dine. Husk også at du kan få store skader hvis du har fingrene i bittringene eller i ringene på grimen når hesten leies.

Stallklær utenfor stallen
Ikke bruk stallklær når du ikke er i stallen. Det er lurt å ha ekstratøy med i stallen, slik at du kan skifte når du drar derfra. Det er mange mennesker som er allergiske mot hester, og det er det viktig å respektere. For en allergiker kan det være farlig å stå ved siden av noen som lukter hest på bussen eller i butikken.

X