Hestekunnskap

Stell av hest til konkurranse

 

Vask av hesten

Hest og personNår du skal delta på stevne, er det viktig at hesten er godt pusset og stelt, slik at den får vist seg fra sin beste side. Kanskje vil du flette manen og pynte hesten litt ekstra? Du starter alltid med å pusse hesten grundig. I tillegg til rengjøringen masserer du hesten, du fjerner løse hår, og hesten får bedre blodsirkulasjon. Når du pusser hesten, får du også visitert den.

For å få hesten ekstra ren, kan du vaske den. Om du skal vaske hele hesten, starter du med å skylle over den med lunket vann. Deretter vasker du beina og halen med hestesjampo. Du kan bruke svamp eller børste. Skrap så vannet av med en svetteskrape. Hvis du vasker hele hesten med sjampo, må du være ekstra nøye med å skylle pelsen godt. Dersom det er kaldt i været, kan du nøye deg med å vaske beina og halen. Etter vask, skylling og skraping legger du på et teppe eller dekken av ull eller fleece, som transporterer fukten ut fra hesten. Husk å feste teppet med en strikkgjord, slik at ikke hesten tråkker på det. Når hesten er tørr, tar du av det fuktige teppet. Du kan legge på et rent stalldekken, slik at hesten holder seg ren til stevnestart. Husk at overdreven vasking ødelegger det naturlige fettlaget hesten har i pelsen. Dette fettlaget skal blant annet beskytte hesten mot regn og kulde. Dersom hesten går mye ute på beite, bør du unngå å vaske den ofte og ikke bruke sjampo på kroppen. Rester av sjampo i pelsen kan også føre til kløe og allergiske reaksjoner. Spyl aldri hestens kropp med iskaldt vann!

Fletting

På dressurstevner er det mest vanlig å flette hestens man. Mange fletter manen også på stevner i andre grener. Det krever litt øvelse å få til fine, jevne fletter. Først kan du børste manen og fukte den lett. Deretter deler du opp manen i det antall fletter du vil ha, og setter strikk rundt hver dusk. Så fletter du hver dusk så stramt og jevnt du kan, og setter i strikk i enden. Det finnes forskjellige teknikker for å lage små “rosetter” av hver flette. Du kan brette inn flettene og sette strikk utenpå. Du kan også sy opp flettene med nål og tråd!

Panneluggen kan også flettes. Husk at det ikke er tillatt å pynte hesten med andre «unaturlige» ting, som f.eks. blomster og glitter.

X