Hestekunnskap

Mønstring

Hva er mønstring og hvorfor skal du mønstre hesten?

Mønstring betyr at du skal vise fram hesten for hånd i skritt og trav og stille den opp. Det å ha god kontroll over hesten på bakken er viktig for sikker håndtering av hesten til daglig, for eksempel når du leier hesten til og fra luftegården, ut og inn av stall og ridehus, på en stevneplass og under lasting. Du vil få bruk for å mønstre hesten når du skal undersøke helsetilstanden eller vise den for veterinær. På enkelte stevner er det hestebesikting som krever at du kan mønstre hesten korrekt. Dersom hesten skal på utstilling, kvalitetsbedømmelse eller kåring, er det spesielt viktig å være god til å vise hesten for hånd.

Hest og utstyr

Hesten skal vises i hodelag og ikke ha noe annet utstyr på. Hesten skal være pusset og stelt. Svettemerker, sand og møkk skal børstes vekk før hesten vises. Man og hale skal være børstet. Hodelaget skal også være pusset og rent. Ved hestebesikting i forbindelse med et ridestevne skal hesten være pusset og stelt som til start (med flettet man osv.). Husk også å sette ekvipasjenummer på hodelaget.

Mønstrerens antrekk

Den som mønstrer hesten, skal være pent og praktisk antrukket. Ta på rene klær: ridebukse eller overtrekksbukse og en pen skjorte, genser eller jakke. Unngå store, flagrende plagg og hullete og skitne klær. Langt hår settes opp eller samles i hårstrikk eller flette. Bruk hansker og hjelm. Fottøyet kan være joggesko eller andre sko som er gode å løpe i. Dersom du mønstrer hesten i ridestøvler eller jodpurssko, bør du ta av sporene, så du ikke snubler i dem.

Hvordan mønstre hesten?

KUNNSKAP_29

Mønstreren går alltid på hestens venstre side. Tøylene tas ned fra halsen. Hold begge tøylene i høyre hånd omtrent 10 cm fra bittringene, med pekefingeren mellom de to tøylene (i trav kan avstanden til bittringene økes noe.) Du holder venstre hånd omtrent 20 cm fra tøyleenden, også her med pekefingeren mellom tøylene. Ved oppstilling står rytteren foran hesten. Hesten skal stå med vekt på alle fire beina. Dersom du skal rette på hestens oppstilling, skal du la hesten gå et steg fram og gå baklengs selv. Dersom dommeren eller veterinæren vil se hesten forfra, skal du stille deg på hestens venstre side. Mønstreren skal gå og løpe på høyde med hestens skulder. Hesten skal føres slik at den vises fordelaktig, og slik at mønstreren ikke forstyrrer hestens bevegelser. Hesten vises først i skritt og deretter i trav. Til slutt stiller du opp hesten foran dommeren eller veterinæren igjen. Når du vender, skal du først ta hesten ned til skritt og deretter snu den mot høyre – altså vekk fra deg. Det er den sikreste måten å gjøre det på – dommeren skal se hesten og ikke mønstreren i vendingen.

Hestebesiktning

Denne framgangsmåten benyttes også ved rideknappen grad V. Hesten vises på en rett bane, og underlaget skal være jevnt og fast. Det er som regel satt opp en kjegle, blomsterpotte eller lignende der hesten skal snus. Se illustrasjon nedenfor av mønstring på rett bane. (På utstilling foregår mønstringen på en trekantet bane.)

 

Tips i forbindelse med hestebesiktning på ridestevner:

 • Se over hest og utstyr på forhånd. Sjekk også ditt eget antrekk og fottøy
 • Ta ut hesten i god tid før du skal vise den
 • Ta med nødvendige papirer som hestepass
 • Vær blid, høflig og konsentrer deg om oppgaven
 • Pass på sikkerheten. Hold god avstand, minst en hestelengde i alle retninger, til andre hester og mennesker
 • Presenter deg selv og hesten
 • Hesten skal bevege seg med god framdrift i skritt og trav
 • Slipp så mye ut på tøylen at du ikke hindrer hestens bevegelser, noe mer i trav
 • Det er viktig at hesten beveger seg på rett spor
 • Gå og løp i takt med hestens bevegelser
 • Fest blikket framover i bevegelsesretningen
 • Gå ved hestens venstre side og snu alltid hesten mot høyre (vekk fra deg)

Øv deg!

Øv deg på å mønstre hesten i skritt og trav. Hesten skal også stå helt i ro når du stiller den opp. Det å mønstre en hest korrekt, krever mye øvelse.

X