Hestekunnskap

Utslett

Utslett i kodebøyen
Eksemlignende utslett i kodebøyen kalles mugg, men skyldes ikke en muggsopp. Andre symptomer kan være hevelse, varme eller ømhet. Selv om hesten bare har svake symptomer, er det viktig at du rengjør utslettet umiddelbart for å unngå spredning eller forverring.

Det første du gjør, er å vaske med lunkent vann og en mild såpe, for deretter å tørke ordentlig. Mugg kan ha forskjellig utseende; det kan være både tørt og væskende. Er muggen tørr, smører du på en mykgjørende salve. Hvis hesten har væskende sår, vasker du på samme måte, men du skal da ikke bruke salve. Det er viktig at ”mugghester” får beveget seg tilstrekkelig, slik at sirkulasjonen i benet holdes i gang, og legingen går raskere. Dersom muggen ikke blir bedre, men tvert imot verre i løpet av et par uker, skal du kontakte veterinær.

For å forebygge mugg, er det viktig at kodebøyen holdes ren og tørr. Vær spesielt obs dersom hesten står i mye søl – som setter seg fast i hovskjegget.

Utslett på kroppen
Utslett kan være alt fra eksem til regnutslett og ringorm. Hvis det er et kløende utslett, er det ofte forårsaket av parasitter eller allergi. Dersom det ikke klør, kan det skyldes infeksjon med bakterier eller sopp.

Kløende utslett som kommer om sommeren, kan være sommer- eller soleksem. Det kan bli bedre hvis hesten får gå med insektdekken, som beskyttelse mot både insekter og sol. De fleste utslett som forårsakes av sopp eller bakterier, vil normalt lege seg selv. Kontakt alltid veterinær for å få medisinsk hjelp, eller råd og tips om hvordan du kan få bukt med utslettet.

Utslett som skyldes parasitter eller infeksjoner, kan være svært smittsomme, noe som gjør at du må rengjøre og desinfisere utstyr og stall for at smitten ikke skal spre seg. Ringorm er en hudsykdom som kan smitte til mennesker, så ikke slurv med hygienen.

X