Hestekunnskap

Sårskader

Når det oppstår sårskader
En sårskade skal alltid behandles. Er skaden overfladisk, kan det være nok at du selv vasker såret rent og eventuelt beskytter såret mot skitt og bakterier.

Start med å skylle såret godt med rent vann eller en saltoppløsning. Unngå å gni i såret. Sjekk hvor stort såret er og om det kan gå i dybden. Dersom såret er skittent, må et rengjøres så fort som mulig for å minske risikoen for infeksjon. Er det et større sår, hesten er halt eller skaden sitter nær et ledd eller en sene, må du kontakte veterinær.

Vi deler gjerne sårskader inn i fire kategorier utifra hvilken type sårskade det er, og hvor alvorlig skaden kan bli for hesten.

Stikksår
Slike sår blør gjerne ikke så mye. Det kan lett bli infeksjon i såret før man oppdager det. Såret kan også ha gått inn i et ledd eller en sene. Kontakt veterinær.

Snittsår
Et snittsår kan føre til kraftig blødning. Hvis såret er stort og dypt, må blødningen stanses raskt for at ikke hesten skal miste for mye blod. Hvis hesten blør fra en pulsåre, kommer blodet støtvis og er lyst av farge. Press en bandasjerull, et kraftig tøystykke eller lignende hardt mot såret og tilkall veterinær snarest.

Knust sår
Slike sår kan oppstå hvis hesten for eksempel får et spark av en annen hest. Såret i seg selv trenger ikke være så stort, men vevet under huden kan ha fått til dels store skader. Det kan ta lang tid før et knust sår leges. Det skadete området blir gjerne varmt, hovent og ømt.

Gnagsår/trykksår
Slike sår er ofte forårsaket av hestens utstyr, som kan være skittent eller dårlig tilpasset. Såret starter gjerne med en lett, varm og øm hevelse. Dersom dette blir oversett, går det gjerne over til å bli et åpent sår.

X