Hestekunnskap

Hovproblemer

Hovlidelser
Hvis hestens høver stelles og eventuelt skos regelmessig, har både du og din hovslager nyttig kunnskap om hvordan den sliter høvene og om det oppstår hovproblemer. Men uansett er det lurt å kjenne til noen av sykdommene som kan oppstå i hoven.

Hovsprekker
De fleste hester har små, grunne sprekker i hovkapselen, men blir de dypere, kan det føre til problemer så hesten blir halt. Tørre høver er vanlig og kan føre til at hovspillet fungerer dårligere, noe som i sin tur kan føre til hovsprekker fra kronranden og nedover. Fuktigheten kommer fremfor alt fra hovens indre, og mosjon på fast underlag kan gi bedre blodsirkulasjon. Hester med tørre høver bør stå på rent, men fuktig strø.

Hovbyll
Det er relativt vanlig at hester rammes av hovbyll (lærhudbetennelse). Hesten blir kraftig halt, og det er først lett å tro at skaden sitter høyere opp i benet. Hovbyll skyldes ofte at hesten har hatt hovsprekker, eller at et fremmedlegeme har trengt inn i hoven på en eller annen måte. Veterinær eller hovslager må skjære en åpning inn til byllen, slik at den tømmes for puss.

Sur stråle
Det er flere grunner til at hesten kan få sur stråle. Sur stråle forårsakes av bakterier, og kan skyldes dårlig hovspill. Det kan også komme av at strålen er dårlig utviklet eller er blitt skåret for mye ned, at hesten har stått for mye i ro, at boksen eller spiltauet ikke har vært godt nok rengjort, eller at det brukes for lite strø. Du oppdager sur stråle ved at hornet er bløtt og slites bort. Draktgropene blir fylt med en mørk materie som lukter vondt. Hesten blir halt. Hvis du har mistanke om sur stråle, må du søke hjelp hos en godt utdannet hovslager og en veterinær.

Inntrådt spiker og sømstikk
Inntrådt spiker er akkurat hva det høres ut som, hesten har tråkket på en spiss spiker eller lignende, som har gått inn via sålen eller strålen og opp i hoven. Hvis en søm punkterer eller kommer for nær lærhuden når hesten blir skodd, kalles det sømstikk. Både inntrådt spiker og sømstikk kan føre til hovbyll. Kontakt hovslager/veterinær.

X