Hestekunnskap

Hovne ben og halthet

Hesten vil ikke legge vekt på forbena
Dersom hesten står med forbena strukket fremover, med vekten på bakbena for å avlaste høvene på forbena, samt har forsterket pulsering ved kodene, varme høver og feber, kan den være angrepet av akutt forfangenhet. Kontakt veterinær øyeblikkelig! Hesten må få stå i ro, men ikke få ete, og alt fôr skal fjernes.

Hovne ben
Det er viktig at du daglig visiterer hestens ben. Kontroller om den belaster alle fire ben like mye. Sjekk at det ikke er varme eller hevelser og se etter sår. Hvis flere ben er hovne, kan hesten ha en infeksjon i kroppen. Dersom bare ett ben er hovent, kan det være mange årsaker til hevelsen: alt fra mugg til galler, seneskade, forstuvning og en rekke andre ting.

Dersom hesten nettopp har skadet seg, kan det være lurt å kjøle ned benet med kaldt vann. Hvis hesten ikke halter, kan du avvente før du kontakter veterinæren. Hvis hesten er haltfri, gjør forsiktig mosjon normalt ingen skade. Du kan leie den på en rolig skrittetur, men vær oppmerksom på hvordan hesten beveger seg. Dersom hevelsen ikke går ned, skal du kontakte veterinær. Hvis hesten hviler ett bakben, kan det være normalt, derimot er det ikke normalt hvis hesten hviler et forben.

Stokk halt
Hvis hesten overhodet ikke legger tyngde på et ben, sier vi at den er stokk halt. Kjenn etter langs hele benet og rundt om i hele benets lengde, og vær spesielt oppmerksom på avvik som hevelser og varme. Det kan være flere årsaker til at en hest blir stokk halt, blant andre benbrudd, seneskade og akutt infeksjon. Den vanligste årsaken er imidlertid en hovbyll. Veterinær må kontaktes for å finne årsaken og iverksette behandling.

Hesten er stiv og vil ikke bevege seg
Hesten kan være angrepet av krysslammelse. Musklene blir spente og harde og kan være ømme og svulne. Hesten får også en stivhet som ofte starter i nakken og over krysset. Andre vanlige symptomer er svetting, hurtig åndedrett, økt puls og feber. En hest som viser tegn på krysslammelse, skal ikke tvinges til å bevege seg mer enn nødvendig. Legg et teppe over hestens rygg dersom det er kjølig, og ring veterinæren.

 

X