Nyheter

Distanseryttere fra Østfold i Toscana. Publisert: 21.11.2019,  Sist endret: 21.11.2019

Østfoldrytterne Tonje Danielson (Askim) og Nathalie Aas Hovland (Fork) var de eneste fra Norden som fikk godkjent 120 km distanseritt i Toscana på torsdag. Rittet var en del av Toscana Endurance festival, og var samme distanse og de samme løypene som VM dagen før. Men bare 40% av rytterne som stilte til start fikk godkjent i de tøffe løypene.

Junior VM

For første gang stilte Norge med fullt lag på 5 ryttere i VM for juniorer og young ridere. Blandt de norske rytterne som stilte til start, var også Nathalie Aas Hovland og hennes hest, fjording-araberen Vilje. Tempoet i starten var høyt i de sandete løypene, og det ble rakst en god strekk i feltet. Etter første etappe brukte Vilje lengre tid enn vanlig for å gå ned i puls, så Nathalie valgte å ta ned tempoet siden varmen også satte inn utover formiddagen. To av de norske ekvipasjene holdt et relativt høyt tempo, og var med ganske langt framme i feltet. Etter 2. etappe gikk en av disse ut fordi den slet i de støvete løypene med astma. 
Vilje kom etter 2.etappe raskere ned i puls igjen, men overraskende nok ble han tatt ut fordi veterinærkontrolløren mente han så trøtt ut. For Nathalie var dette svært skuffende og overraskende, da hun følte at hesten var i kjempeslag og ville gå videre. Men som halvt fjording vet Vilje å rasjonere med kreftene og dette kan nok ha innvirkning på det inntrykket kontrollørene fikk av han, særlig siden de stort sett ser rene arabere som er mye mer aktive og våkne. På veterinærklinikken, der han ble sjekket var de i hvertfall klare på at hesten var i god form, så da får vi håpe på bedre lykke neste gang. Etter dette var det 3 norske hester som fortsatt var med på 3. Etappe. Dessverre som fikk den ene en strekk da den skulle mønstres etter 3.etappe, så den fikk heller ikke fortsette. Dermed var Norge ute av lagkonkurransen. De to siste klarte seg og fikk godkjent, noe som er en solid prestasjon. 
Med dette viser Norge at de er på god vei med juniorene sine. Med sin landslagsleder, coach og veterinær Fernando X Medina Guerrero sikrer Norge at rekrutteringen er på plass og at Norge også vil styrke sin posisjon innen Endurance også framover. 

Festivalrittet

Dagen etter gikk starten igjen i samme distanse, 120 km, og i de samme løypene.  Over 200 stilte da til start i løypene som denne dagen var enda tyngre enn på VM dagen. Dette var synlig både på gjennomsnittsfarten og på det store antallet som ble eliminert. Bare 40% av de som stilte til start klarte å fullføre denne dagen.
Blant de nordiske utøverne var det bare Østfoldrytterne som klarte seg. Seniorrytter Tonje Danielson fra Askim og young rider Nathalie Aas Hovland fra Fredrikstad holdt jevn fart gjennom hele rittet og fikk godkjent også i sluttkontrollen.  Med opptråkkede løyper med dyp sand i nærmere 30 grader og med høy luftfuktighet var dette en styrkeprøve for både hester og ryttere. Det var også et tidskrav som gjorde at en del ikke klarte i fullføre innen fristen som var satt. Men dette klarte Østfoldingene.

Begge startet med hester som er eid og trent av Tonje selv. Med dette resultatet ligger Tonje Danielson helt oppe som nummer 30 på den internasjonale rankingen. Dette er en enorm prestasjon av en norsk rytter som årlig bare har ett internasjonalt stevne som blir arrangert i sitt eget land. Det viser også mye om eget talent og kvalitet på hestene hun avler fram og trener opp selv. 

X