Nyheter

Da shetlandsponniene kom til byen Publisert: 30.11.2015,  Sist endret: 30.11.2015

Han hadde ikke så sans for de nymotens bilene, derfor importerte stoffgrossisten Edvin Olaf Thorson en håndfull shetlandsponnier til Oslo i 1929. Ennå i dag er det flere ryttere som kan trekke sine tråder tilbake til denne importen.

Av de beste blodslinjer

I hovedstaden vakte de små ponniene oppsikt, og i tidsskriftet Våre Hester fikk de spalteplass. Her fortelles det at grosserer Thorson, som også var kjent som en fremragende hundeoppdretter, hadde lagt sin elsk på disse små ponniene. Han hadde importert noen førsteklasses dyr til landet, deriblant to hopper og en hingst som alle var stambokført og av de fineste blodslinjer på markedet. Hingsten han tok inn, den skimlede Coulton Prince kunne skilte med en 1. premie og gullmedalje for beste utstilte hingst.

Coulton Prince

Grosserer Thorsons shetlandsponnier vakte oppsikt i bybildet. Thorson hadde importert ypperlig blod – hingsten Coulton Prince (Prins) hadde førstepremie og gullmedalje. (Foto: Våre Hester)

Anvendelige på flere felt

Thorson forteller at shetlandsponnien er svært anvendelig her hjemme også, og at han aktet å drive oppdrett av disse dyrene for derved å få dem ned i pris. Å importere disse til Norge var en kostbar affære. Mens prisen i England lå på 18-30 kroner per stk, kom den totale importprisen helt opp i 425 kroner. Han understreker videre at disse små hestene kunne leve i 35-40 år, og understreket at de var både nøysomme og billige i kosten – de spiste for kun rundt 40 øre pr. dag, sier Thorson. De representerte en svært billig arbeidskraft og Thorson mente at disse på flere felter ville være svært anvendelige.

Snille og sterke

Edvin Olaf Thorson hadde to ponnivogner som ble trukket av hans shetlandsponnier, for å levere stoffer til kunder i Oslo. Thorson var stoffgrossist og drev også herreekvipering i Storgaten 25. I tillegg hadde han filial på Hamar.

Ponniene Thorson tok med hjem var både uklippet og utemmet, forteller Våre Hester, men «de små stolte dyr er så lærenemme at det bare varer ca. 14 dager før de er fullt innkjørt.»

Grosserer Thorson på en liten søndagsformiddags tripp med sine shetlandsponnier. (Foto: Våre Hester)

Grosserer Thorson på en liten søndagsformiddags tur med sine shetlandsponnier. (Foto: Våre Hester)

Thorson skryter også av de små hestenes store styrke. «– Hvad styrken angår, overgår de enhver forventning, sier grossereren, og han citerer en skotsk autoritet som har uttalt at shetlandsponnyen er det sterkeste nulevende vesen i forhold til sin størrelse.»

Trening med ponniene hjemme på Holtet. (Foto: Våre Hester)

Trening med ponniene hjemme på Holtet. (Foto: Våre Hester)

Slik henger det hele sammen

Edvin Olaf Thorson var far til Edvin Kjell Thorson – grunnleggeren av EKT Rideskole på Ekeberg og Langedrag Naturpark i Numedal. Den importen Edvin Olaf Thorson gjorde på 30-tallet, den fikk følger som har hatt stor betydning for mange. Et av føllene på Thorsons importerte shetlandsponnier var hoppen Trulte. Da bytrafikken ikke lenger ga rom for hest og vogn, ble hestene pensjonert fra dette arbeidet og fikk nyte gresset hjemme hos Thorson i Jomfrubråtveien på Ekeberg. En dag hoppet så Trulte over gjerdet og fant veien ut til det deilige grønne gresset i Ekebergparken. Dette var starten på EKT Rideskole og også Ekeberg Rideklubb – og en era både innen hovedstadens historie og innen norsk ryttersportshistorie. En av de ryttere som fikk gjøre sine første erfaringer som rytter på Trulte var Hanne Kirkerud som liten jente på 60-tallet. I 1970 tok hun gull i det første norske mesterskapet i sprangridning.

EPSON MFP image

Hingsten Coulton Prince (Prins) var far til ponnien Trulte – en ponni som fikk lede mange inn i hestenes herlige verden i løpet av sitt lange liv. (Foto: Privat)

Hanne var langt fra den eneste som ble geleidet inn i hestenes herlige verden via Trulte, det kan du lese mer om i artikkelen «Historien om Trulte». Det er mange i dag som har gode barndomsminner både om Trulte, hennes avkom og de andre ponniene som kom til på EKT på Ekeberg.

Alt på grunn av grosserer Thorsons import på 30-tallet.

Innledningsbilde: Shetlandsponnihingsten Coulton Prince, forsidebilde Våre Hester 1929.

Kilder: Våre Hester, Oslobilder.no, Rytterkontakt, intervju Hanne Kirkerud

 

 

X