Nyheter

Da en sjeik kom til Hadeland Publisert: 30.12.2015,  Sist endret: 30.12.2015

I 2002 ble det arrangert et internasjonalt distanseritt på Hadeland. De Forente Arabiske Emirater var en nasjon som satset på denne grenen, og Mohammed bin Rashid Al Maktoum, kronprins av Dubai og forsvarsminister i UAE, kom til Hadeland.

En usedvanlig begivenhet

Dette ble en begivenhet av noe uvanlig karakter. – De kom med 12 hester, et arsenal av medhjelpere og leide et stort antall firehjulstrekkere for å følge hestene, forteller Reidar Næss som var stevneleder. – De kjørte på bygdeveiene i kolonner i langt over lovlig fart, hvilket vekket oppmerksomhet. Lensmannen meldte at hele stevnet måtte avvikles fordi deres kjøring utgjorde en stor trafikkfare. Det var bare det at lensmannen rakk ikke gi oss dette pålegget før rytterne allerede var i mål!

Reidar Næss

Reidar Næss, her fra prøve-VM i Stockholm 1989 da han vant med Skamir, var stevneleder under stevnet på Hadeland i 2002.

Det ble seier til en arabisk sjeik – på målstreken. Norske Jan Gutubakken hadde ligget i tet hele tiden, men ble slått i innspurten. Seiersjeiken hadde dårlig tid og ba om en egen premieseremoni for ham. Grunnen var følgende: – Noen må jobbe – jeg må hjem og styre landet mitt!

Kamelmelk, flaskevann og stresskoffert med penger

Store biler var for øvrig ikke det eneste de leide. Idet Hadeland Hotell ikke hadde egne VIP-etasjer, leide de like godt hele hotellet. Følget hadde med seg to kasser med medbrakt mat, men den norske maten falt i smak. Det eneste av det medbrakte de brukte var kamelmelken til grøten.

Sjeikens entourage vekket oppsikt på flere måter. Vann er en vesentlig faktor innen grenen, både som drikke til hestene og til avkjøling. For de fleste er springvann velegnet her, men for sjeikenes hester måtte det flaskevann til. Flere paller av sorten ble bestilt for å dekke hestenes behov – også for å kjøle hestene. – Det gikk enormt med flasker, smiler Næss.

Sjeiken gjorde godt opp for seg, med penger i ulik valuta i sort stresskoffert. Kronprinsen spurte blant annet en nordmann om litt informasjon om hvilke retninger han skulle ri under det 122 km lange løpet. For det betalte han 15 000 kroner!

Også året før, i 2001 var det deltagelse fra UAE i Norge, da i Eidskogrittet. Sjeik Al Maktoum hadde med tre hester – og egen kokk. Flyplassen på Gardermoen fikk sin andel av opplevelsen – hestene og hele følget ankom med egen jumbojet. – Det er mye man kan finne på for å få utgiftene til å strekke til, lød det lakonisk ringside stevnearenaen – den gang sjeiken kom til Hadeland.

 

Kilde: Intervju med Reidar Næss samt «Arabisk sjeik i pengegalopp», Dagbladet 25.08.2002

Innledningsbilde: Stemningsbilde fra Hadeland, Halvdanshaugen, Hadeland Folkemuseum, foto: kagee

X