Nyheter

Anne Line skrev historie Publisert: 28.12.2015,  Sist endret: 28.12.2015

Det var lørdag 6. august, 1988. Flaggene vaiet langs ridebanen ved Messecenter Herning i Danmark. Anne Line Røysi red ut på banen med sin ponni Kings Golden Moonstar. Det skulle resultere i en historisk bronsemedalje – og en høythengende stilpremie.

Hun bare ville ri

Det hele begynte med en liten Welsh Mountain, et resultat etter lang tids mas. Anne Line var da 10 år. Året etter fulgte en ponni til, og Anne Line var i gang med konkurranser. I 1986 gikk reisen ut av landet, hun deltok i tyske Hannover i stevnet Pferd & Jagd. Det resulterte i en 2. og en 6. plass. I 1987 deltok hun i EM med ponnien Costy, året etter gikk ferden til samme mesterskap, nå med ponnien Kings Golden Moonstar.

Anne Line og Costy i EM 2007. (Foto: Rytterkontakt)

Anne Line og Costy i EM 1987. (Foto: Rytterkontakt)

To feilfrie runder

Den norske kontingenten til EM i 1987 bestod av fire håpefulle ponniekvipasjer. Foruten Anne Line og Kings Golden Moonstar var Barbro Bredesen Opset/Hot Point, Stina M. Paulsen/Cuan og Gry Lepsøe/Clomara. Første konkurransedag ga en tredjeplass til Barbro og en niende til Anne Line. Så var det kvalifisering til det individuelle mesterskapet. 54 ekvipasjer stilte til start på en krevende bane. Gry, Stina og Barbro pådro seg 9, 16 og 7 feilpoeng mens Anne Line kvalifiserte seg til finalen med tre feilpoeng.

Laget til EM for ponni i 2007 bestod av

Laget til EM for ponni i 1988 bestod av Stina Paulsen, Anne Line, Barbro Bredesen Opset og Gry Lepsøe. Trener var Stein Endresen, lagleder Elisabeth Djønne (foran). (Foto: Rytterkontakt)

Så ble det lørdag 6. august. Finaledag. 12 hinder, 15 sprang. Anne Line satte i galopp. Målet var å bli blant de ti beste. Anne Line red feilfritt. Nullen holdt hun i andre runde også. Chef d’equipe Elisabeth Djønne beskrev det slik: «Det var et syn å se de to i aksjon på banen».

Til omhopping om medaljer stod til slutt fire ekvipasjer. Anne Line og Golden var første ekvipasje ut. Den norske leiren holdt pusten, mens mamma og pappa Røysi på tribunen knapt kunne sitte stille. Resultatet ble fire feil og 38,63 s. Neste rytter ut var Thomas Velin fra Danmark. Syv feil ble det på denne karen. Så kom det to engelske jenter, Emma Lynch og Amanda Lanni. De red begge null og tok de to første medaljene.

Anne Line Røysi sikret seg en historisk bronsemedalje i EM for ponni 2007 med ponnien Golden Moonstar. (Foto: Rytterkontat)

Anne Line Røysi sikret seg en historisk bronsemedalje i EM for ponni 1988 med ponnien Kings Golden Moonstar. (Foto: Rytterkontat)

Men bronsen, den var Anne Lines.

Det var ikke over

Så var det søndag 8. august, med laghopping på programmet. Til andre omgang stod Norge med åtte feilpoeng. Anne Line hadde fått en bom, men i andre omgang red hun feilfritt – hun holdt på fokuset fra dagen før. For laget ble resultatet en åttendeplass.

En avslutningsparade gjenstod før deltagerne kunne pakke sammen. Det skulle vise seg at Anne Lines eventyr ikke var over. Fra høyttalerne lød det at det var tid for utdeling av en premie for stevnets mest stilfulle ryttere. Hvem skulle nå det bli, når Europas beste ponniryttere var samlet på et brett. Så fortsatte speakeren: «Vinneren er Anne Line Røysi, Norge!»

Anne Line hadde ridd fort, feilfritt og stilfullt under EM. Det ga både en medalje og en stilpremie.

Det skulle bli flere premier på unge Anne Line.  Samme høst tok hun blant annet nye plasseringer i Tyskland med Kings Golden Moondancer. Året etter ble det hest. Det innledet hun med å være NM-favoritt – og hun innfridde. Samme året vant hun sprangchampionatet for juniorer. Året etter bronse i Nordisk i Skien.

Mange medaljer og rosetter har fulgt etter det. I en artikkel i Rytterkontakt i 1991 blir hun spurt om følgende: – Blir du aldri lei?

-Da gir jeg meg, svarer Anne Line.

Det har Anne Line aldri blitt.

X