Hestekunnskap

Vedlikehold av utstyr

For å få lengst mulig holdbarhet på utstyret er det viktig å vedlikeholde det. Dette er også viktig for hestens velbehag, spesielt for å forhindre gnag. Ved å vedlikeholde utstyret vil det få lengre levetid, og man kan spare penger og ikke minst øke sikkerheten bare ved å sette av noen minutter hver dag. Et godt tips er å aldri feste en spenne i det øverste hullet, enten det er på hodelaget eller på stigbøylereimen. Dette fordi at man alltid har et hull til øverst, hvis noe skulle skje med det som er i bruk.

Kontroller utstyret daglig

Hvis man legger inn som en rutine å se over utstyret daglig vil man lett kunne se om noe er galt, og man får tatt tak i eventuelle problemer i en tidlig fase. På saler og hodelag er det viktig å se over alle sømmer. Kontroller at alt lær er helt og ikke er i ferd med å ryke. Sjekk at det ikke er noen skarpe gjenstander på utstyret som hesten kan skade seg på. Det er viktig at utstyret er rent og pent slik at det ikke oppstår gnag. Skittent utstyr er hverken bra eller behagelig for hesten. Svette og møkk bør fjernes fra utstyret daglig, enten med en fuktig svamp, eller eventuelt også med en fuktig svamp med salsåpe/lærsåpe.

Hvor ofte skal man pusse læret, og hva trenger man? Den anbefales å ta en ordentlig puss av læret en gang i uken. Da trenger man:

  •     En bøtte med lunkent vann
  •      Salsåpe/lærsåpe
  •      Lærbalsam
  •      Svamp
  •      Håndkle

utstyrstell

Start med å ta fra hverandre hodelaget, og ta av de løse delene på salen. Start med å tørke over læret med en fuktig svamp, slik at læret blir rent. Sett deretter inn læret med lærbalsam. Hvis utstyret skal brukes rett etter pussen anbefales det ikke å smøre setet på salen, dette fordi at noen saler kan bli glatte, og salen kan også farge av. Bitt vaskes i rent vann. Salen skal helst ikke fettes inn mer enn en gang i uken. Det er lurt å tørke over alt utstyret først, og så fette inn alt utstyret. På den måten får balsamen trukket inn i læret mens man jobber med det andre. Når man har fettet inn utstyret kan man bruke et håndkle for å tørke vekk overflødig lærbalsam, før man smører på salsåpe. Så er utstyret klart til å settes sammen. Man kan også bruke lærolje istedenfor lærbalsam. Den egner seg hvis læret er veldig tørt.

hodelag klar for puss

Nytt og stivt lær

Når man kjøper nye lærprodukter kan man oppleve at læret er stivt. Dette vil ikke være behagelig for hesten å ha på, og det kan være vanskelig og ta lang tid å få det mykt. Et godt tips er å sette inn læret med lærbalsam, og legge det i en pose. Lukk igjen posen og la læret ligge i 2-3 dager. Når du tar ut læret igjen kan det være lurt å sette det inn med lærbalsam en gang til.

Stell av salunderlag og benbeskyttere

Sammen med hodelaget og salen bruker vi salunderlag, samt i noen tilfeller benbeskyttere. Både salunderlag og benbeskyttere finnes i forskjellige utgaver, og det er like viktig at disse er rene som at salen og hodelaget er rene. Hvordan man vedlikeholder disse kommer an på materialet de er laget av, men vanlige salunderlag vasker man normalt i vaskemaskin. Det samme gjelder bandasjer og noen typer belegg. Andre typer benbeskyttere holder det å vaske for hånd. Benbeskyttere av lær bør smøres og vedlikeholdes for at de skal ha lengst mulig holdbarhetstid. Hvis man bruker bandasjer er det viktig at også underlagene er rene. Som daglig rutine er det lurt å børste av både benbeskyttere og salunderlag, slik at de er rene til neste dag. Som salunderlag er det vanlig å bruke en sjabrak eller en voilock. Bruk av andre salunderlag skal alltid være i samarbeid med en kyndig person.

Dekkenvask

Det finnes egne dekkenrenser å få kjøpt på hestebutikk. Disse er egnet å vaske dekken med. Hvis dekkenet er veldig gjørmete kan man også spyle av det, men da er det viktig at det er tørt igjen før hesten skal bruke det. Hesten skal aldri stå med vått dekken.

X