Hestekunnskap

Hestens utstyr

Hestens utstyr skal rengjøres hver dag etter at det er brukt. På denne måten får du også sjekket at utstyret er helt og i orden.

Salen
Salen skal være tilpasset hesten. Dersom du rir i en dressursal med kort gjord og lange gjordstropper, er det sikrest at du strammer gjorden før du sitter opp, eller ev. ber noen hjelpe deg fra bakken. Det finnes mange forskjellige typer stigbøyler, men det viktigste er at stigbøylene er av rett størrelse. Det betyr at stigbøyleplatens innermål skal være ca 2 cm bredere enn skosålens bredeste del.

Enkelte saler sitter bedre ved bruk av fortøy. Fortøyet hindrer salen i å gli bakover ved hopping eller dårlig salleie. Halerem har motsatt effekt, idet den hindrer salen i å gli fremover over manken på hesten, hvis man for eksempel har en rund ponni med umarkert manke. I noen tilfeller kan man forbedre salens leie og rytterens sits ved hjelp av en pad mellom voilock og sal, men dette skal kun gjøres i samarbeid med en kyndig person. Vanligvis bruker vi en sjabrak eller en voilock som underlag under salen.

Hodelag
Alle hester skal ha sitt eget, tilpassede hodelag. Bittet må passe hestens munn, det skal ligge stabilt, men ikke være så kort at bittringene trykker mot hestens kinn. Et for langt bitt vil bevege seg fra side til side, og dessuten medføre en risiko for at hesten legger tungen over bittet. Hvis hesten lærer seg å legge tungen over bittet, kan den bli veldig vanskelig å ri. Neseremmen må tilpasses slik at den kommer i riktig høyde, og spennes passe hardt, i forhold til hvilken type neserem som anvendes.

Benbeskyttere – bandasje
Bandasje eller stryksokker kan brukes på hestebena som beskyttelse mot støt. Bandasje består av et underlag og bandasje, eller kun bandasjen. Det skal alltid bandasjeres bakover på benets utside. Likeså skal remmer på benbeskyttere sitte på benets utside og være rettet bakover pga sikkerheten.

Dekken
Mange hester står med dekken på når de er ute i luftegård og i stallen. Det er viktig at dekkenet er passe stort, og at fasongen passer til hesten.  Hesten skal aldri stå med vått dekken på. Dersom hesten er våt eller svett, bør du legge på et dekken (eller teppe med strikkgjord) av ull eller fleece. Disse stoffene slipper fuktigheten igjennom og holder hesten varm mens den tørker. Legg aldri et dekken med tett stoff (bobledekken, regn- eller vinterdekken) på en våt hest.

Når du legger på dekkenet, skal du alltid begynne forfra. Sørg for at dekkenet er riktig brettet med gjordene oppå. Legg dekkenet forsiktig på hestens rygg. Når dekkenet ligger riktig, fester du spennene foran ved hestens bringe. Deretter legger du ned og fester kryssgjordene under magen. Du skal kunne ha en hånd mellom hestens buk og kryssgjorden. Gjordene må heller ikke være for slakke, slik at dekkenet sklir til siden og hesten tråkker det av seg. Dersom du bruker løsgjord, må den være elastisk og så stram at den ikke glir bakover mot lysken. Til slutt fester du stroppene bakerst. Husk også å feste remmen som går under halen.

Begynn alltid bakerst når du tar av dekkenet. Løsne først på stroppene som går rundt hestens bakben, og deretter remmen som går under halen. Etter det tar du opp kryssgjordene som går under magen, og eventuell løsgjord eller strikkgjord. Legg deretter gjordene over hestens rygg. Så løsner du spennene foran ved hestens bringe. Ta tak i den bakerste delen av dekkenet og brett det opp på den fremste delen. Til slutt tar du dekkenet forsiktig av. Det er spesielt viktig at du sjekker at alle gjorder og remmer er åpnet før du tar dekkenet av. Hesten kan få panikk hvis dekkenet for eksempel blir hengende rundt bakbena.

X