Hestekunnskap

Tips for lasting

Tips og råd
Hester er engstelige for å gå inn i mørke og trange rom. Transportrommet bør derfor være lyst, og døren foran i hengeren bør stå åpen. Innlasting i en bil eller en bred henger kan være lettere enn i en enhesters henger. For å gjøre lastingen enklere kan du parkere inntil en vegg, på den måten har du en god innfanger på den ene siden. Man kan også rygge inntil stalldøren og laste hesten direkte fra stallen, da finnes det bare én vei – fremover inn i hengeren. Du skal aldri dra eller trekke i tøyler eller leietau for å få hesten til å gå fremover. Det har stikk motsatt effekt. Hesten blir irritert, gjør motstand og rygger i stedet. Tren først på å få hesten lydig når du leier den i vanlige situasjoner.

Dersom du har problemer med å laste hesten din, kan du prøve om morgenen før fôring. Når hesten er gått inn på hengeren og lemmen er lukket, kan du gi morgenfôret. På denne måten vil hesten lære seg at hengeren betyr fôr. Hvis hesten skal på en helt ny henger med en annen lukt, eller en henger som er ukjent for den, kan du for eksempel legge inn litt av dens egen hestemøkk en liten stund før lasting. Dette kan gjøre at lastingen går enklere, ettersom hesten kjenner igjen sin egen duft.

Skal du laste en hoppe med føll, laster du alltid føllet først. Hold i grimen med den ene hånden og rundt føllets halerot med den andre, slik at du nesten løfter føllet inn i hengeren – men du må aldri presse eller løfte føllet frem etter halen! Deretter lar du hoppa gå inn. Det pleier aldri være noe problem.

Det å lære en hest å gå greit inn på hestetransporten, krever god hestekunnskap. Ha alltid på deg hansker, bruk tau av naturfiber til hjelp om nødvendig og ha alltid en medhjelper. Føler du deg det minste usikker, be en erfaren person om hjelp.

X