Hestekunnskap

Transport

KUNNSKAP_3

Mange av oss som har hest, transporterer den regelmessig. Det kan være reiser til og fra trening eller konkurranser, til beite og utstillinger, og til hovslager- eller veterinærbesøk. Hvis du har egen hest, kommer du høyst sannsynlig til å måtte laste og transportere hesten din før eller siden.

Du trenger ikke å eie din egen hestehenger, det går an å ”sitte på”, låne av noen i stallen eller leie for kortere eller lengre tid. Det finnes imidlertid en hel del du må tenke på når hesten skal transporteres, både når det gjelder lover og regler, og om hvordan du laster og kjører hesten. Les mer om regler og forskrifter under menypunkt til høyre.

Til deg som sjåfør

Sjåførens kjørestil kan være avgjørende for hestens opplevelse av turen og dens lyst til å være med en annen gang. Det er svært viktig å gi hesten en myk og sikker tur. Ta det rolig i svingene, og bruk bremsen rolig og fint. God oppmerksomhet gjør deg i stand til å senke farten tidlig før kurver, bruke riktig gir, plassere deg korrekt i veibanen og gi tidlige signaler til medtrafikantene. Hold et øye på speilene, så du ikke blir overrasket av biler som skal forbi, eller som legger seg i blindsonen din. Ikke utsett hesten for ubehag ved å ha en brå kjørestil.

X