Hestekunnskap

Visitering av hesten

Å visitere hesten betyr å kontrollere hestens helsetilstand. Hesten skal visiteres daglig, og som oftest gjør vi det i forbindelse med puss og stell. Det er viktig at du observerer hesten nøye hver dag, slik at du vet hvordan den ser ut og oppfører seg når den er frisk. Du kan dermed oppdage eventuell skade eller sykdom på et tidlig stadium. Da vil skaden eller sykdommen oftest være lettere å behandle.

Før og etter en hard trening eller en konkurranse visiterer vi alltid hesten ekstra grundig.

Frisk hest

En frisk hest ser vanligvis våken og oppmerksom ut når du kommer inn i stallen. Du ser på kroppsspråket – ører og øyne – hvordan den reagerer når du kommer. Blikket skal være våkent. Hesten bør normalt ha god matlyst og fast avføring. Gjør det til en vane å sjekke om hesten har spist opp fôret, og at det er vanlig mengde og konsistens på avføringen. Se også etter om vannkaret er i orden og at det er rent. Hesten skal kunne stå med vekten på alle fire beina. En frisk hest skal være i godt hold og blank i pelsen.

Slik visiterer du hesten

Kjenn etter over hele hesten om det er sår, hevelser eller irritasjoner i pelsen. Hvis hesten er stiv i muskulaturen eller for eksempel har vondt i ryggen, vil den kunne ømme seg og vise ubehag når du pusser eller stryker den over ryggen. Å kjenne over hestens muskler kalles å palpere. Vær ekstra nøye med å kjenne i salleiet og der gjord og hodelag ligger. Du skal visitere hestens bein grundig hver dag. En frisk hest har kalde og «tørre» bein. Hevelser i området rundt ledd og på de senene vi kan kjenne, kan være tegn på en skade. I tillegg til hevelser skal du kjenne etter om det er områder på hestebeina som er spesielt varme. Lidelser i hoven kan ofte avdekkes ved at det er forsterket puls i pulsåren ved kodeledd i for og bakbeina. Når du klemmer på skadestedet, vil hesten ofte ømme seg og trekke beinet til seg dersom den har smerter.

KUNNSKAP_35

Det er normalt at hesten “hviler” et bakbein når den står stille. Dersom den står og avlaster et frambein, har hesten ofte vondt i det beinet. Hestens høver skal kontrolleres hver dag. Kontroller at det ikke sitter stein eller andre spisse ting under sålen. Se også etter at skoene og sømmene sitter fast.

Vær oppmerksom på at det er store individuelle forskjeller. Atferd som er “normal” oppførsel for én hest, kan være tegn på sykdom eller ubehag hos en annen. Dagsformen til hesten kan variere uten at den er syk, blant annet kan hopper oppføre seg annerledes under brunstperioden. Derfor er det viktig at du blir godt kjent med den hesten du har ansvar for.

I tillegg til den daglige visiteringen bør du måle temperaturen slik at du kjenner din hests normaltemperatur. For å finne normaltemperatur på din egen hest, kan du måle temperaturen tre morgener på rad når hesten er frisk. Normaltemperatur hos en voksen hest er mellom 37,5-38 grader. Du måler temperaturen i hestens endetarm.

Visitering ved mistanke om sykdom eller skade

Dersom du har mistanke om at hesten er syk eller skadet, bør du alltid få en voksen hestekyndig person til å se på hesten. Kontroller om hestens puls og åndedrettet er som normalt. Legg merke til om hesten puster tungt, hoster eller har utflod fra neseborene. Se på slimhinner i munnen og rundt øynene. Slimhinnene skal normalt være rosa. Hvordan står hesten på beina, hvordan beveger hesten seg når du mønstrer den i skritt og eventuelt trav? Har hesten normal matlyst og avføring?

Les mer om vanlige sykdommer her

Halthet

Hvis du har mistanke om at hesten halter, bør du sette på hodelag og mønstre hesten på hardt og jevnt underlag. La noen andre hestekyndige – i tillegg til deg selv – vurdere om hesten halter, og eventuelt på hvilken fot og hvor mye.

Les mer om halthet her 

Sikkerhet

Bind alltid fast hesten og plasser deg riktig i forhold til hesten når du visiterer. Bøy deg ned når du visiterer hestens bein, ikke sitt på kne eller på huk. Vær varsom når du renser sår og behandler skader på hesten. Når hesten føler smerte eller ubehag, kan den bli urolig eller sparke. Du kan få en hestekyndig person til å holde opp det ene frambeinet, slik at du ikke blir sparket eller tråkket på.

Når skal du tilkalle veterinær?

Hvis du er i tvil, ring veterinær heller én gang for mye enn én gang for lite! Husk å gi veterinæren så nøyaktig beskrivelse av hesten og symptomene som mulig. Undersøk hva den har spist, hvordan den ble ridd sist, om den har vært ute osv.

 

X