Hestekunnskap

Pussing og stell av hesten

Daglig pussing og strigling

Hesten må pusses og strigles for å holdes ren, helst et par ganger hver dag og alltid før den sales opp og skal ris. Når du pusser hesten oppdager du lett om hesten har fått sår eller skrammer. Pussing og strigling er kort og godt en fin anledning til å foreta den daglige kontrollen og visiteringen av hesten.

Dersom du ikke fjerner tørket svette og annen smuss som hesten har i pelsen og på huden før du saler på, kan det lett oppstå gnagsår etter seletøy, sal og hodelag. Smuss og tørket svette som samler seg i pelsen blir til støv. En hest som ikke pusses god nok hver dag vil ha et mørkegrått støv, dette ser du når du slår støvet ut av skrapen. En ren hest har derimot et lyst støv. I tillegg til at hesten blir ren ved pussing og strigling, bidrar pussingen til å øke blodsirkulasjonen, og massasjen med børsten bidrar til at fettkjertlene i huden fungerer bedre. Det er fettkjertlene som gjør huden myk og smidig i tillegg til at pelsen blir blank. Pussing og stelling skaper også en god sosial kontakt mellom hest og menneske.

Hvordan pusser man hesten?

Bruk gjerne mye tid på pussing av hesten. Det anbefales minst en halv time om dagen. Start med å børste hesten ren for smuss og støv med en rotbørste, som er en ganske stiv børste. Begynn med halsen og fortsett bakover. Børst alltid med hårlaget. Etter rotbørsten benytter du en mykere børste og strigle/skrape. Hold børsten i den hånden som er nærmest hestens hode, altså børsten i venstre hånd på venstre side, og høyre hånd på høyre side. Ved strigling skal takene være rolige og lange, og husk å dra støvet av børsten med skrapen. Start på mansiden ved å børste manen over på den andre siden. På den måten kommer du til halsen under manen, som ellers vil være lett å glemme. Bruk en myk børste på hodet. Tips! Når du har pusset ferdig, er det lurt å tørke over hesten med et håndkle for å fjerne de siste restene av støv.

Kloke ord å ha i tankene når du arbeider med hesten: ”En sittende hestepusser blir snart en liggende hestepusser.” Det betyr at når du steller hestens ben skal du alltid stå, med rette ben, eller sitte på huk. Du må aldri stå på kne. I tillegg skal du selvsagt alltid ha kontroll på hesten, og stå slik at du raskt kan forflytte deg dersom det skulle bli nødvendig.

Ikke glem å tørke hestens øyne og nesebor. Bruk en fuktig svamp eller myk klut og tørk forsiktig. Tørk også vekk eventuelle svetterester etter nakkeremmen. Med en annen svamp tørker du hestens endetarmsåpning.

Vask av hesten

Dersom det er muligheter for det, kan det være bra å vaske/spyle hesten for å få den ren eller for å skylle bort svette. Hvis det er kalt ute bør du imidlertid ikke bruke mye vann, slik at hesten blir våt. Men husk at vasking aldri kan erstatte den daglige pussingen og striglingen. Det kan heller ikke pelsglans gjøre.

Når du steller hestens bakpart eller hale, skal du alltid stå ved siden av og nær hesten, der får et evt spark fra hesten minst mulig kraft. Dersom hesten er urolig kan du plassere en høyball mellom deg selv og hesten, eller ha en lav skillevegg mellom deg og hesten dersom det finnes på stedet.

X