Hestekunnskap

Daglig hovstell

Rens høvene før og etter hver ridetur.

Rensing av høvene

Vær nøye med å rense høvene både før og etter hver rideøkt, eller når du tar hesten inn fra luftegården. Når du skraper høvene bør du også kontrollere hestens sko samtidig. Sitter skoene som de skal? Ingen sømmer som har løsnet eller er på vei ut?

Når du skal rense høvene står du tett inntil hesten med ansiktet vendt mot hestens bakpart. Når du skal løfte hestens framhøver begynner du med å la hånden din følge forsiden av hestens ben. Løft deretter opp hestens fot og ta et fast tak om hoven. Rens fra strålen ned til hovens tådel. Når du skal løfte bakhøvene følger hånden din hestens bakben på samme måte, fra hasen ned mot hoven. Løft bakhoven og hold den noe strukket ut fra hesten, samtidig som du tar et fast tak om bakhovens tådel. La bakbenet hvile mot kneet og låret ditt mens du renser hoven. Bakhøvene rensen på samme måte som forhøvene. Når du er ferdig setter du hestens ben forsiktig ned. Dersom du bare slipper hoven kan hesten oppleve det som ubehagelig.

En hest bør normalt skos hver 6. til 8. uke. Bruk alltid en utdannet hovslager eller hovtrimmer som behandler hestens høver på riktig måte.

Brodding av hesten

Når hesten skal broddes benyttes brodder, gjengetapp, syl og skiftenøkkel. For at hesten skal få et bedre grep mot et glatt eller sleipt underlag, uansett om det er sommer eller vinter, kan du skru brodder i forborede hull i skoens draktarmer, altså bakerst på skoen. Dersom du har bedt hovslageren om broddhull i skoene, er hullene klare og forgjenget når hesten blir skodd. Når du skal brodde må du gjerne gjenge opp broddhullene med en gjengetapp, slik at det blir enkelt å skru i broddene.

Brodding om sommeren

Av og til er det behov for å brodde om sommeren, for eksempel hvis hesten skal konkurrere på en gressbane. Gressbrodder er ganske lange for å nå ned i gresset og få et godt grep. Disse broddene har oftest en jevn underside, og du skal bare la dem sitte på under selve ridingen.

Brodding om vinteren

Brodder til bruk om vinteren har en ekstra hard kjerne med en spiss, slik at hesten får godt feste på isete underlag. Disse broddene finnes i forskjellig grovhet, størrelse og høyde. Den mest vanlige gjengestørrelse er 3/8 toms. Vinterbrodder er utsatt for stor slitasje og kjernen i midten kan bli skarp og skade hesten om den tråkker seg. Når du brodder trenger du brodder, gjengetapp og skiftenøkkel til å skru brodden fast med, og du trenger også en syl til å rense broddhullene med. Det finnes ferdige sett med gjengeutstyr i hestebutikker som fungerer bra. Du kan benytte en ”blindbrodd”, eller litt bomull i broddhullet for å holde broddhullet rent og klart for brodding

Sunne høver er god hestevelferd

Undersøk hestens høver regelmessig og gi dem daglig stell. Du skal alltid tilkalle hjelp av en hestekyndig person hvis du lurer på noe, og tilkalle veterinær eller hovslager ved behov.

X