Hestekunnskap

Hestens tenner

Hesten har ett sett melketenner og ett sett blivende tenner. Melketennene har et tannsett på 24 tenner. De blivende tennene har et tannsett på 36-42 tenner, som består av 12 fortenner og 24 kinntenner pluss evt ulvetenner og hjørnetenner. Tannfellingen starter gjerne når hesten er 2 ½ år og varer til ca 4 ½ til 5-årsalderen.

Hjørnetennene kan imidlertid komme senere, ofte helt frem til 7-8-årsalderen. Omtrent 50 prosent av alle hester får ulvetenner. Disse kommer gjerne i løpet av hestens første leveår. Tennenes tyggeflate består av emalje med harde, skarpe kanter, som gjør at hesten får tygget maten grundig nok til at den kan fordøyes. Tennene slites når hesten spiser, men de fortsetter å vokse til hesten er omtrent 12 år gammel. Tannbenet slites imidlertid mer enn emaljen, slik at tyggeflaten holder seg hard og skarp. Tennene slites også langsommere jo eldre hesten blir, men hvis emaljefolden slites bort kan ikke hesten lenger nyttiggjøre seg fôret. Hesten er gresseter og er skapt for å spise ca. 14-16 timer i døgnet. For å beholde en god munnhelse (som også er avgjørende for hestens totale helse), er det derfor viktig at hesten får rikelig med grovfôr. Til eldre hester kan kraftfôret med fordel bløtes, slik at hesten får nyttiggjort seg fôret best mulig.

Hesten er veldig følsom i munnen, og det bør man ta hensyn til når man velger bitt, hodelag og grime. Det er naturligvis også av største viktighet at den som holder i tøyler eller tømmer er klar over hvilket ømfintlig organ man faktisk kommuniserer med.

Fordi tennene til tamhester ofte ikke slites jevnt, må de raspes jevnlig. Dette er en jobb veterinæren må utføre. For noen hester holder det med tannrasp én gang i året, mens andre må raspes så ofte som hvert halvår. Kontakt din veterinær for å komme fram til hva som kan passe for din hest.

X