Grener

Hva er MG?

  MOUNTED GAMES

:

:
:

.

Mounted Games er konkurranse på ponnier utført i høy fart og med høy presisjon av ryttere i ulike aldersgrupper. Konkurransene ris som stafett hvor flere lag rir mot hverandre og spenningen ikke er over før siste rytter er i mål. Gjør de feil må rytterne rette opp disse for å få godkjent et race. Da får vi samme effekt som i en skiskytterstafett. Det er moro for deltagerne og fantastisk underholdende for publikum. Under store ridestevner hvor ulike grener er med er det ikke uvanlig at Mounted Games kåres til det mest spennende og underholdende bidraget.

Det stilles generelle krav til rideferdigheter, og rytterne utvikler en imponerende motorikk og koordinasjonsevne. Konkurransene preges av disiplin og høy spenning. I det lagkonkurranser er fremtredende utvikles lagånd og evnen til samarbeid mellom ryttere på ulike nivåer.

Mounted Games miljøet er preget av mye sosial omgang og konkurransene speiler at det er venner som møtes til dyst. I det miljøet heller ikke er spesielt stort ennå er det et tett samarbeide ulike land i mellom. Internasjonale konkurranser er derfor ikke annerledes enn lokale. Deltagerne er ofte kjente enten fra tidligere møter eller fra chatting på nettet. Internett er mye brukt for den sosiale kontakten utenom konkurranser og treninger. Dette tette forholdet gir dessuten glitrende muligheter for samarbeide om konkurranser, trenere og annet de som starter opp har behov for.

Foto: Hanna Magnussen, Freelance

Foto: Hanna Magnussen, Freelance

Mounted Games har sin opprinnelse i England og ble startet opp sammen med H.K.H. Prins Philip. Prinsen etterlyste en konkurranseform for barn som ikke krevde dyre, renrasede ponnier. Under Horse of the Year Show i 1957 ble de første konkurranser gjennomført ved Harringay Arena. The Prince Phillip Cup ble en umiddelbar suksess.

The Mounted Games Association of Great Britain var den første nasjonale organisasjonen og ble grunnlagt av Norman Patrick 21. januar 1984. Siden den gang har sporten fått en rivende utvikling som mye skyldes hans entusiasme og finansielle bidrag.

Til Norge kom Mounted Games i 1999 og er siden drevet som en norsk forening med medlemskap i International Mounted Games Association. Grenen ble en del av Norges Rytterforbund i 2012. Den norske foreningens fremste oppgave er å spre interesse for sporten i Norge. Det gjøres på to plan; i bredde ved å stimulere til oppstart av nye lag, og i topp ved å utvikle en ‘stall’ av ryttere som kan delta internasjonalt og etterhvert heve nivået i Norge.

Foto: Hanna Magnussen Freelance

Foto: Hanna Magnussen, Freelance

Siden starten har det vært en jevn vekst i antall aktive og det er i dag ca. 70-80 ryttere fordelt på 14-15 lag. Ridemiljøer over hele landet vurderer å henge seg på med aktiviteter på ulike nivåer. Erfaringer med miljøer hvor Mounted Games har festet seg er at rideferdigheten til rytterne utvikler seg raskere enn i tradisjonelle miljøer. Barn får en konkret oppfatning av nødvendigheten av å mestre grunnleggende ridning og blir mer motivert for treningsarbeidet.

I og med at det er ponnier som brukes i denne idretten, tiltrekkes mindre barn og de kan konkurrere sammen og mot eldre og større ryttere. Det hender at en mamma og datter rir på samme lag. Aldersforskjellene har noen ganger nærmet seg 40 år mellom eldste og yngste rytter på et lag.

Hvert år arrangeres det Norgesmesterskap i lag, par og individuelt. Det var Arendals-området som dominert resultatlistene i starten. De siste årene har lag fra Ski, Sandefjord og Akershus knivet om mesterskapet. Eliten i Norge kjemper også om landslagsplass.

Hvert år arrangeres VM og EM av den internasjonale organisasjonen. Norges landslag har deltatt i slike konkurranser fra New Zealand i øst til USA i vest. Norge ansees som en utfordrer til de store etablerte nasjonene i Mounted Games. I øyeblikket ligger de blant topp 10 i verden.

Grener

X