Nyheter

Blogginnlegg: Samling i Finnskogen Publisert: 14.12.2017,  Sist endret: 14.12.2017

Fra søndag 03.-07.desember ble det avholdt en samling for para ryttere på Finnskogen hos Maria Therese Engell. Ved denne samlingen deltar utøvere som har ridd Olympiske leker i Rio og EM i Gøteborg, samt yngre ryttere som har gode fremtids utsikter.

Av: Martine Bukier Thorsen

Mottak og engasjement

Noe av det første som slår meg når jeg kommer inn i ridehuset er hvordan en blir tatt i mot. Interesse og fellesskap er noe det virker som gjengen på samling har av natur.

I løpet av de dagene utøverne er på plass så får de både ridetimer og fysioterapi timer på ”matte” sammen med instruktør Maria. Jeg ankom klokken 11.00 mandag den 4.12. og i ridehuset rir Hege Størseth rundt på en av Marias hester. Maria underviser på en stille og rolig måte og jeg la spesielt merke til at hun går etter ekvipasjen hun underviser hele timen. Hun er veldig i øyeblikket og du får en følelse av at det bare er hun og ekvipasjen i rommet.

Videre underviser Maria i hovedsak rytteren, og har få innvendinger når det kommer til hesten. Det er tydelig at fokuset ligger på at rytteren skal mestre selv og få kontroll over egen kropp.

Birgitte Reitan

Når Hege er ferdig med å ri så kommer neste hest i gang, dette er Araganza med Birgitte Reitan på ryggen. Disse to vant NM for Grad 1 i sommer. Igjen følger Maria ekvipasjen gjennom hele ridehuset og følger opp hvert steg de to tar rundt.

Under økten til Birgitte så deltar Ingeborg (landslagleder) aktivt med å si hva hun synes om skrittet til Araganza i forhold til de beste utøverne i Birgitte sin klasse i verden, mens Maria fokuserer hele veien på Birgitte.

Alle kan forbedre seg, uansett utgangspunkt og forutsetning

Et annet viktig poeng jeg synes er viktig å påpeke er at det ikke er noen grense på hvordan man fremtrer og ønsker seg ting i ridningen selv om utøverne er funksjonshemmede og i utgangspunktet har begrensninger. Jeg får en følelse av at her gjør man så godt man kan med det man har og en ser ikke på begrensninger heller på muligheter.

Videre så underviser Maria en av de yngre ”up and coming” utøverne på matte. Hun som får hjelp på matten heter Silje Marie Hamnes og er med i en satsningsgruppen for de yngre.

Gjennom ulike øvelser på matten skal Silje jobbe med fleksibiliteten i hoftene og spenne av i kroppen slik at hun blir mer løs og ledig i sitsen sin når hun skal ri. De gjør forskjellige ulike øvelser og gjennom øvelsene får Silje 5 ting hun skal tenke på. De fem ulike punktene blir en slags metafor, slik at når Maria nevner dem så vet Silje hva hun skal gjøre med en gang. Som for eksempel fem på elleve, da vet Silje at hun skal tippe skuldrene over til venstre.

Som nevnt tidligere så var samspillet og velkomsten varm i dette miljøet og alle virker innstilt på at de er tilstede på samling for å bli bedre og hjelpe hverandre. Den entusiasmen og treningsviljen som blomstrer var inspirerende å ta del i både blant trenere, utøvere og støtteapparat.


Fakta om Martine Bukier Thorsen – 22 år
Studerer andre året Sport Management på Norges Idrettshøgskole. Utplassert i praksis i Norges Rytterforbund i tre uker. Rir dressur ved siden av studiene. Medlem av Ellingsrud Rytterklubb. Ridd siden hun var 11 år.